StoryEditorOCM

Najmoćniji razarač na svijetu iz prikrajka čeka trenutak da Kina napadne Tajvan. Evo koje napredne sposobnosti ima moćno oružje mornarice

Piše dv
22. lipnja 2022. - 15:16

Kina trenutno ima najveću svjetsku mornaricu, a možda posjeduje i najmoćniji svjetski razarač.

Kineska ratna mornarica ima 355 brodova, dok Amerikanci posjeduju 297 brodova. A najveće i najsnažnije plovilo u toj kineskoj floti je razarač Type 055.

Razarač Type 055, koji je nasljednik klase Type 052D, izgrađen je u kineskim kompanijama Jiangnan Shipyard i Dalian Shipbuilding Industry Company za potrebe kineske ratne mornarice. Gradnja je započela 2014., a kineska vojska ga koristi od 2020, donosi Slobodna Dalmacija.

Misija: Tajvan

Klasa razarača poznata je i kao krstarica klase Renhai. Kao višenamjenski ratni brod, opremljen je oružjem za suzbijanje projektila, brodova i podmornica, navodi South China Morning Post. Valja napomenuti kako je nekoliko vojnih stručnjaka, izjavilo za kineski državni medij Global Times, kako je uloga razarača odvratiti stranu intervenciju u slučaju da Kina izvrši vojni napad na Tajvan.

image
Liu Fang/Xinhua Via AFP

Kineski mediji proglasili su gore opisani brod kao drugi najmoćniji razarač na svijetu, nakon USS Zumwalta. Usporedbe radi, američki Zumwalt je najveći razarač na svijetu, i teži 15.907 tona. Tip 055 nešto je lakši, sa svojih 12.000-13.000 tona.

No dio stručnjaka Type 055 smatra i efikasnijim od američkog razarača. Za razliku od američkog USS Zumwalta, koji je fokusiran na kopnene napade, Type 055 je amfibijski jurišni brod. Nadalje, dok Zumwalt, zbog problema s opremom, dio stručnjaka naziva "neuspjelim konceptom broda", nekoliko vojnih publikacija Type 055 nazvalo je "najmoćnijim svjetskim razaračem", a prema Military Watch Magazinu, Type 055 je prvi razarač na svijetu koji je testirao uporabu strojnica u pomorskim bitkama.

Šest brodova u klasi

Prvi brod u ovoj klasi, Nanchang pušten je u pogon u siječnju 2020. Prema podacima geopolitičke publikacije Special Eurasia još pet ih je od tada u aktivnoj službi: Lhasa, Anshan, Wuxi, Dalian, i Yan'an.

image
Mark Schiefelbein/AFP

Masivni brodovi koriste četiri plinske turbine koje generiraju ukupno 150.000 konjskih snaga. Imaju brzinu krstarenja od 30 čvorova (56 kilometara na sat). Brodovi mogu primiti preko 300 članova posade. Prema računici Military Watch Magazina, svaki od ovih brodova košta oko 6 milijardi kineskih juana (920 milijuna dolara) po jedinici, što ih čini daleko jeftinijim od USS Zumwalta. Foreign Policy navodi da jedan razarač Zumwalta američku mornaricu stoji 7 milijardi dolara. Type 055 je duplo skuplji od ostalih iz kineske flote, no i dalje znatno jeftiniji od Zumwalta.

Američki USS Zumwalt uz Type 055 najmoćniji je razarač na svijetu

Napredne sposobnosti

Za razliku od razarača Zumwalt, Type 055 ima i napredne stealth sposobnosti, što znači da može biti nevidljiv i najnaprednijm radarima, a ima u dvopojasni radarski sustav, Type 346B Dragon Eye, koji američka mornarica "nije uspjela integrirati" u Zumwalts, stoji u analizi Military Watcha. Uz napredne radare, Type 055 ima i torpeda, a može nositi dva helikoptera: Harbin Z-9 i Changhe Z-18.

17. travanj 2024 09:33