StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA

Nagrada Saharov

10. prosinca 2016. - 10:22

Nagrada "Saharov" koju tradicionalno ddjeljuje Europski parlament bit će 13. prosinca uručena dvjema žrtvama okrutnosti tzv. Islamske države nad pripadnicama zajednice Jezida, djevojkama Nadiji Murad (23) i Lamiji Aji Bašar (19).
One su preživjele seksualno ropstvo i postale glasnogovornice žena koje je IS seksualno zlostavljao te zajednice jezida u Iraku.

No, tko su Nadia Murad i Lamija Aji Bašar?
Murad i Lamija Aji Bašar dolaze iz sela Kočo u blizini Sinjara u Iraku. U kolovozu 2014. teroristi IS-a ubili su sve muškarce u selu, dok su žene i djeca zarobljeni, a sve mlade žene, uključujući i njih dvije te njihove sestre otete su i prisiljene na seksualno ropstvo. Pobjegle su, Murad u studenom 2014., Bašar u travnju 2016.    
Danas žive u Njemačkoj, postale su  glasnogovornice žena koje je ISIL seksualno zlostavljao te se aktivno zalažu za zajednicu Jezida u Iraku, vjerske manjine nad kojom su militanti IS-a provodili genocidnu kampanju.

-Vidjela sam na tisuće izbjeglica koje su prošle kroz isto iskustvo kao moja obitelj i ja. Razbacani smo po cijelom svijetu. Također znam da nas Islamska država još uvijek slijedi i pokušava istrijebiti. Razmišljanje o tome daje mi snagu, svu potrebnu snagu da nastavim- kaže Nadia a Lamija dodaje:
-Doista bih željela objasniti što mi se tamo dogodilo, ne samo sebi samoj, nego i ostalima, kako se nitko više ne bi tako odnosio prema nekoj ženi i kako mi jezidi više nikada ne bismo prolazili kroz sve to.

Svečanost dodjele Nagrade Saharov održava se u utorak, 13. prosinca, u Europskom parlamentu u Strasbourgu točno u podne. Nakon svečanosti održat će se konferencija za novinare a dobitnice nagrade susrest će se dan ranije sa zastupnicima odbora za vanjske poslove, razvoj i ljudska prava.
Dodjeli će nazočiti i finalisti te nagrade, Can Dündaru i Mustafa Džemilev. Ovom prigodom valja reći kako nagradu "Saharov" za slobodu misli svake godine dodjeljuje Europski parlament kako bi istaknuli iznimni pojedinci i organizacije koje brane ljudska prava i temeljne slobode. Nagrada je utemeljena 1988.godine, a prošlogodišnji je dobitnik bio Raif Badawi. Sastavni dio nagradu su plakete i novčana naknada od 50 000 eura.

25. travanj 2024 05:45