StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNAJRAZUMNIJI VISOKI CRKVENI PRELET

Nadbiskup Uzinić raskrinkao je licemjerje kvazi-vjernika i sačuvao čast i razum Katoličke crkve u Hrvatskoj

Piše Robert Bajruši
2. rujna 2022. - 09:16
Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor i apostolski uprvitelj riječke nadbiskupijeBožo Radić/cropix/Božo Radić/cropix

Riječki nadbiskup Mato Uzinić još jednom je pokazao da je najrazumniji visoki crkveni prelat u Hrvatskoj. Namjerno ne koristimo termin "najliberalniji", kako ga mediji često opisuju, pa i mi u Jutarnjem listu, nego "najrazumniji", jer njegovo reagiranje vezano za (ne)krštenje djeteta istospolnog para, predstavlja pobjedu zdravog razuma.

Uzinićevo obrazloženje kako spomenuto dijete mora biti kršteno, može smetati jedino katoličkim fundamentalistima, koji se, uostalom, već bune po društvenim mrežama. Ne i normalnim vjernicima i kleru. Napokon, Uzinić nije sam u takvom razmišljanju; on podsjeća kako je papa Franjo još 2014. u Vatikanu krstio djevojčicu jednog para koji nisu bili crkveno vjenčani. Pritom dodatno citira Franjine riječi otprije dvije godine: "krštenje djeteta za njega je čin pravde … jer mi mu u krštenju dajemo blago, mi mu u krštenju dajemo zalog: Duha Svetoga. Dijete izlazi [iz krštenja] sa snagom Duha u sebi: Duha koji će ga braniti, pomagati mu kroz cijeli život. Zato je tako važno krstiti ih kao djecu, kako bi rasla snagom Duha Svetoga".

Međutim, podjednako je značajno kada riječki nadbiskup pokazuje da razumije današnje društvo. Ne odstupajući od kršćanskog ideala prema kojem idealna obitelj ima oca i majku, Uzinić dodaje da u današnjem svijetu mnoga djeca ne odrastaju u takvim obiteljima. Podsjeća kako se ne smiju a priori odbacivati djeca koja žive u s roditeljima koji su sklopili životno partnerstvo, dakle, koji su homoseksualni, a za kraj, upozorava da ima dosta slučajeva obitelji u kojima su djeca krštena, a roditelji ne žive u skladu s katoličkim naukom. Na taj način, Mato Uzinić je propisno raskrinkao licemjerje koje je svojstveno mnogim kvazi-vjernicima. Jedni od takvih, otac i sin, koji se odnedavno sumnjiče za krađu milijardu kuna, bili su crkveni donatori i imali rezervirana najbolja mjesta na misama.

Zato treba ponoviti. Mato Uzinić svojim javnim istupima, kao što je ovaj posljednji, čuva čast i razum Katoličke crkve u Hrvatskoj.

20. travanj 2024 03:06