StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOTOČKA PRIČA|

NAČELNIK LASTOVA LEO KATIĆ: Nemamo što ponuditi mladim obiteljima, ali na otoku imamo baby boom!

Piše Lorita Vierda
28. studenog 2020. - 10:46
-Dosad koronu po statistikama, brojkama i sličnome nismo osjetili, zaobilazila nas je, ali od srijede više nismo covid-free zona, tad su nam se testovi dvoje sugrađana vratili pozitivni. Iako vam se čini da je dvoje malo, i to dvoje potpuno nam je poremetilo ritam svima!" - priča nam načelnik općine Lastovo Leo Katić kojega se, za razliku od brojnih svojih kolega u Hrvatskoj, uvijek može dobiti na fiksni telefon u uredu.

Ali - Lastovo ionako nije blizu nikome, sa svih mu je strana kopno daleko, grca u stotinama problema već dugi niz godina, a posljednjih pet je, dodaje načelnik Katić, zamislite, prema indeksu razvijenosti Lastovo u istom rangu kao Pula i Korčula. U posljednje se vrijeme, posebno u ovoj korona-godini, Lastovo spominjalo jedino po dobrome - nije bilo korone, umjesto stranih otok su mahnito pohodili uglavnom domaći turisti, moglo se nekako preživjeti lijepe mjesece, sve do prije dva dana, kad je vijest o dva pozitivna na covid uzburkala duhove na otoku.

image
Mjesto Ubli
CROPIX

 

Tko bi lud?!


Napisi o Lastovu kao idealnom mjestu za život, o tome kako se mlade obitelji već pakuju i trče na otok jer im nude poljoprivredno zemljište za simboličnu cijenu, dok se općina ne može obraniti od zahtjeva za novim stanovnicima - sve je to plod mašte medija, i tek se mrvicu dotiče stvarnog stanja na ovom od svega udaljenom otoku. Iako zvuči kao zaista dobra reklama moramo priznati, činjenica je da zahtjeva za ostavljanje kakvih većih gradova i novi život na Lastovu - nema.

-Ma kakvi zahtjevi za život na otoku! Nemam ništa protiv novinara koji pišu takve najave o nama, ali nije to istina, nemamo nijedan zahtjev za dolazak na otok, jer mi jednostavno za takve pozive mladim obiteljima nemamo temelja. Hoću reći, tko će vam igdje otići ako nema ništa riješeno? Ako nema nekretninu, zemlju, riješene vrtiće i škole, zaposlenje? Ma nitko živ, tko se lud upušta u baš toliku nesigurnost? - dodaje Katić koji, kaže, 'ima mašte, ali stoji čvrsto na zemlji'.

image
Nacionalni park Lastovo
Arhiva Dubrovačkog vjesnika


Načelnik je Lastova već dugi niz godina, zna sve otočne probleme i prilike, zna sve dobre i loše strane, kao i sve stanovnike, njihove pretke i potomke. Isto tako zna da općina nije objavila dodjelu poljoprivrednog zemljišta mladima koji bi došli živjeti na otok.
-Poljoprivredno zemljište za simboličnu cijenu ponudila je jedino crkva, a to se općine ne tiče, odnosno, mi nemamo ništa s time. Ne znam tko bi došao samo s ponudom za zemljište... Nisam primijetio da crkva nudi i svoje građevine, odnosno nekretnine, samo poljoprivredno zemljište. A koliko je i ima li uopće zahtjeva za to, zbilja ne znam..." - zaključuje Katić.
 

Od kuknjave nema ništa


Ne mogu se pohvaliti dobrim statusom, prepunim proračunom ili strašnim olakšicama, pa ni uspjelim velikim natječajima za nautički centar i marinu, jer su uvjeti za to, po Katićevu mišljenju, poistavljeni prestrogo.
-Uvjeti su kao da je Lastovo jednako kao Istra, a mi možemo isplivati jedino s velikim projektima i investicijama. Ne možemo ih ostvariti kad nitko ne može ispuniti uvjete, zbog toga će sad ići drugi natječaj, s malo prilagođenijim uvjetima, prilagođenijim naknadama i koncesijama. Bez toga nema ništa, znate i sami gdje živimo i kako nam je - dodaje načelnik Katić.
Više ni ne govori, dodaje, tko ih je sve zaboravio, na to ne gubi vrijeme. Baš kao i mnoge lastovske obitelji, zbog kojih je otok doživio baby boom.

image
Nacionalni park Lastovo
 
Arhiva Dubrovačkog vjesnika


-Eto, hvala bogu, možemo reći da nešto imamo - baby boom! Općina već nekoliko godina sufinancira rođenje svakog djeteta, i najmlađih na otoku imamo toliko da moramo otvoriti drugu jasličku grupu, i upravo na tome stalno radimo. Stvaramo sad uvjete da bismo zadovoljili sve institucije pa da i naš vrtić postane javna ustanova i da naša djeca mogu ići u jaslice. To jest još jedan teret općine, u financijskom smislu, ali je u svakom drugom smislu pozitivan. Zasad u jednoj miješanoj grupi imamo 10-ak djece jasličkog uzrasta, a u prosincu, kad se raspiše javni poziv, znat ćemo točno s kojim brojkama baratamo. Znamo samo da se potreba javila, i mi je nastojimo odmah riješiti kako god znamo. Kao i svaku situaciju na otoku, nemamo ni vremena ni mjesta za okretanje glave i kukanje, stvari se moraju rješavati odmah, kad već živimo udaljeni od svega i možemo računati samo na sebe - zaključuje Katić.

Prekrasno i predaleko
Nema s čime kroz godine nisu imali problema. Lastovo je, ajmo biti iskreni i reći, uglavnom odsječeno od ostatka svijeta, obzirom na broj brodskih linija koje ih povezuju s kopnom. Stalno im obećavaju učestale katamaranske linije, još se nisu dogodile. Ionako slab telefonski i internetski signal, baš poput svjetlosti na lastovskim ulicama, stao je prije dvije godine, kad ih je telekomunikacijska tvrtka ovršila i blokirala račun općine. Malo je sluha za život na udaljenom otoku, pa im je pomoć ponudila Županija, kako bi Općina mogla nastaviti s radom. Indeks razvijenosti koji Lastovo stavlja u isti rang s gradom Pulom ove se godine konačno preispituje, pa se na otoku nadaju da će ih vratiti na drugačiju razinu i olakšati im život. Svi se sjećamo i problema s bankama i ukidanja poslovnica jer 'se ne isplati', a još cijela planina problema na Lastovu je prisutna 365 dana u godini, samo su daleko, pa do ostatka svijeta vijesti o njihovim jadima sporo stižu. Od veselijih dana ostaju im Lastovski poklad, blagdan općine, sveti Kuzma i Damjan, i đir po Parku prirode Lastovsko otočje.
17. travanj 2024 02:50