StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘Šuplja priča!‘

Na koncu ispada da nisu pucali ni Srbi, ni Bošnjaci, pa ni Hrvati. Drama s hrvatskim avionom je prošla, ali buža je ipak buža; ‘Da ga neko pogodi iz pištolja? Ne bi da je specijalac...‘

Piše Damir Tolj/sd
23. lipnja 2022. - 22:15

Ko je to puco?! Neko je puco! Ma niko nije puco! Ko će, ba, pucat...

Eto, na to bi se - u šaljivom tonu - svela drama hrvatskog aviona u Sarajevu u ljetnoj noći između srijede i četvrtka. Srećom, sve je prošlo bezbolno, a evo i detalja, piše Slobodna Dalmacija.

"Ne postoje indicije koje bi ukazivale na zaključak da je oštećenje na putničkom zrakoplovu tvrtke Croatia Airlines, uočeno nakon njegova slijetanju na sarajevski aerodrom u srijedu kasno navečer - nastalo djelovanjem vatrenog oružja."

Priopćilo je to Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u četvrtak rano popodne, a prenijeli svi mediji.

Iznad prozora

"Dežurni tužitelj koordinirao je provođenje očevida koji je u zračnoj luci obavila stručna ekipa. Prema preliminarnim nalazima, oštećenje je nastalo mehaničkim udarcem, a provedena analiza utvrdila je da na trupu nema tragova barutnih čestica, ali ni drugih tragova koji bi ukazivali na djelovanje projektila iz vatrenog oružja."

Kako javljaju sarajevski portali, na hrvatskom zrakoplovu uočena je rupa površine dva puta dva centimetra, koju je - prema jednima - uočio mehaničar prilikom redovitog pregleda aviona, a prema drugima, sam hrvatski pilot nakon slijetanja u glavni grad Bosne i Hercegovine.

Kao što se može vidjeti na fotografijama s Butmira, rupa se nalazi na desnoj strani trupa, iznad reda prozora i unutar početnog slova "C" na ispisanom logotipu "Croatia Airlines".

image
Antonio Balić/Cropix

Evo što je u četvrtak oko podneva priopćila hrvatska zrakoplovna kompanija:

"Nakon slijetanja zrakoplova Croatia Airlinesa Dash 8-Q400, koji je na redovnoj liniji Zagreb - Sarajevo u srijedu navečer poletio iz Zagreba te sletio u Sarajevo u 22.50 sati, na trupu zrakoplova uočena su oštećenja te se, sukladno uobičajenim procedurama nacionalnog avioprijevoznika, odmah pristupilo potrebnim koracima.

U tijeku je policijski uviđaj koji ima za cilj utvrditi potrebne detalje vezane uz uzrok oštećenja, a o čemu ćemo, po njegovu završetku, promptno obavijestiti javnost. Sigurnost putnika i posade ni u jednom trenutku nije bila ugrožena, dok se nacionalni avioprijevoznik i u ovoj situaciji vodio najvišim standardima sigurnosti."

Putnici sigurni

Kako doznajemo od kolega s utjecajnog portala klix.ba, hrvatski putnički avion u četvrtak popodne još se nalazio na stajanci sarajevske međunarodne zračne luke i oko njega su postavljene sigurnosne žute trake. Putnici koji su avionom sletjeli u Sarajevo, drugim će zrakoplovom biti vraćeni u Zagreb.

Prema informacijama Avazovih novinara, pilot hrvatskog zrakoplova odmah je nakon slijetanja u sarajevsku zračnu luku prijavio oštećenje na avionu. U izvještaju koji je dostavio Graničnoj policiji BiH izrazio je sumnju da je riječ o rupi nastaloj od metka, ali je kazao i da ne zna kada je ona nastala.

"Ništa sumnjivo nisam primijetio tijekom leta", napisao je hrvatski pilot u izvještaju Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, kako javlja Avaz.

image
Bruno Konjević/Cropix

Zanimljivo je da su se u hrvatskim medijima pojavile informacije i navodi zrakoplovnog analitičara prema kojima je zrakoplov u Sarajevo sletio manevrom preko obližnjih Pala (ratna prijestolnica pobunjenih bosanskih Srba, op. a.), ali naši kolege novinari iz glavnoga grada BiH tvrde kako to nije istina:

'Ne bi da je specijalac'

- Ma jok, šuplja priča! Đe će preko Pala, Pale su istočno od Sarajeva?! Nema smisla, ni logike! On je sletio iz pravca zapada, iz pravca Kiseljaka. Nad Kiseljakom se okreću. A da ga baš neko pogodi iz pištolja il iz puške, malo je teži slučaj, ne bi da je specijalac...

Uglavnom, na koncu ispada da nisu pucali ni Srbi s Pala, ni Bošnjaci iz Butmira ili okolnih sarajevskih naselja, ali ni Hrvati iz obližnjeg Kiseljaka, pa je drama naglo izgubila potencijal regionalne medijske i političke "bombe", ali "buža je ipak buža", pa tek u Zagrebu valja otkriti kako se našla baš na našem avionu?! I jesu li s njom uzletjeli s Plesa?!

Hm, a da nije opet dron?! Malokalibarski, dva za dva prsta...

24. travanj 2024 08:48