StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBIZNIS, BRALE

Može li luđe od ovog? Splitski brod s ukrajinskom posadom uplovio u rusku luku! Evo što krije nevjerojatni manevar

Piše Damir Tolj
9. travnja 2023. - 07:09

Evo zgodne pričice s modrom krijestom! Ključne riječi su: hrvatski brod, splitski brodar, ukrajinski pomorci, rusko željezo, američka čeličana, Krim, Azovsko i Crno more...

"Trogir" je stari brod za prijevoz sipkih tereta u floti splitskog Jadroplova. Izgrađen 2001. godine, a još radi dobar posao. Eno ga između Crnog i Azovskog mora. Nezgodno područje, gotovo ratna zona. Tjesnac između Krima, golemog ukrajinskog polutotoka koji je okupirala i anektirala Rusija, te ruske crnomorske i azovske obale. U blizini Kerča i poznatog Krimskog mosta koji su ukrajinske snage nedavno oštetile, otežavajući jedinu kopnenu vezu između Krima i Ruske Federacije.

Naš "Trogir" vozio je scrap, staro željezo iz Hrvatske u Tursku. Onda je krenuo u Rusiju. Odredište - luka Port Kavkaz, usred tjesnaca koji smo vam upravo opisali, stisnuta između dva mora i dva kopna.

Bombončić prvi: na "Trogiru" je bila ukrajinska posada. Luka je ruska. A Ukrajina i Rusija krvavo ratuju dulje od godine dana. I ne daju ruske vlasti ukrajinskim pomorcima na hrvatskom, splitskom brodu da kroče na rusko tlo, da se privežu za rusku obalu.

image

Brod je plovio u blizini Kerča i poznatog Krimskog mosta koji su ukrajinske snage nedavno oštetile

AFP

Valjalo je zato iskrcati Ukrajince i ukrcati one koji Ukrajinci nisu. Naprimjer, hrvatske pomorce. Što je mali logistički i organizacijski poduhvat.

Bombončić drugi: "Trogir" će u svoja skladišta ukrcati 40.000 tona ruske željezne rude, do poklopaca grotala. Do čepa, koliko god može stati. Zatim će, pun ko brod, napustiti Port Kavkaz, Rusiju i Crno more, pa pomalo kroz Bospor u Sredozemlje i natrag u Jadran do naše riječke luke. Na iskrcaj.

Četrdeset tisuća tona ruske željezne rude prekrcat će se na Kvarneru u teretne vagone, pa će željeznicom dalje do krajnjeg odredišta u Košicama. Na istoku Slovačke, 800 kilometara sjeveroistočno od Rijeke.

Pa što, reći ćete, što je tu tako zanimljivo i kakav je to bombončić?!

image
JADROPLOV

Ovakav: u Košicama je velika čeličana, gladna željezne rude. Ništa neobično - ali! Zove se "U.S. Steel Košice". "United States Steel"! Najveći proizvođač čelika u središnjoj Europi, kako sami navode na mrežnim stranicama.

"United States Steel" osnovan je 1901. godine, udruživanjem nekoliko željezara, a jedan od osnivača je čuveni J.P. Morgan, investicijski bankar s Wall Streeta. Sjedište "U.S. Steela" je u Pittsburghu u Pennsylvaniji, gradu s velikom kolonijom Hrvata koji su radili u željezarama i rudnicima. Zato je tu i osnovana Hrvatska bratska zajednica.

Ukratko: splitski brod vozi rusku željeznu rudu za potrebe američke čeličane. Dok bjesni rat Ukrajine i Rusije, neki bi rekli Amerike i Rusije, Zapada i Istoka. Iznenađujuće, kako čujemo, međunarodne sankcije ne odnose se na uvoz ruske željezne rude u Europsku uniju.

Takav je život. I posao. A od posla se, kao što znamo i vidimo - živi...

18. travanj 2024 15:03