StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKREĆE PRIKUPLJANJE POTPISA

Most želi ukinuti ‘stožerokraciju‘ i poručuju: ‘Njihove odluke ograničavaju slobode i prava zajamčena Ustavom!‘; Evo što točno traže

Piše Hina
25. studenog 2021. - 15:27

Most želi ukinuti "stožerokraciju" pa od 4. prosinca kreće u prikupljanje potpisa za dvije referendumske inicijative kako bi se o epidemiološkim mjerama odlučivalo dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare saborskog Kluba Mosta.

"Naš cilj je ukinuti 'stožerokraciju' i zato pokrećemo dva referendumska pitanja", rekao je predsjednik Mosta Božo Petrov poručivši u ime Kluba zastupnika Mosta da odlučivanje o mjerama u pandemiji treba vratiti u demokratske okvire.

Marija Selak Raspudić rekla je da se u prvoj referendumskoj inicijativi od građana traži odgovor na pitanje treba li Ustavom utvrditi da je pandemija stanje okolnosti u kojima Hrvatski sabor treba odlučivati dvotrećinskom većinom. 

Druga inicijativa ima tri cilja. Prvi je da o ograničenju pojedinih Ustavom zajamčenih prava i sloboda ne može odlučivati Stožer civilne zaštite nego Hrvatski sabor, donosi Hina.

Drugi je da sve odluke koje je do sada donio Nacionalni stožer, a trenutno su na snazi, dođu na potvrdu Hrvatskom saboru.

image
Na fotografiji: Nino Raspudić, Božo Petrov, Marija Selak Raspudić
Damjan Tadić/Cropix

Za prikupljanje potpisa javilo se više od 49.000 građana

Treći cilj je da se trenutno važeća odluka o covid potvrdama u roku 30 dana ukine, a o svim epidemiološkim mjerama nastavi odlučivati Sabor dvotrećinskom većinom.

"Sve odluke u prethodnom vremenu gotovo su potpuno isključile Sabor kao najviše predstavničko i zakonodavno tijelo u Hrvatskoj, naročito u ograničavanju pojedinih sloboda i prava zajamčenih Ustavom. Te odluke nisu prošle nikakav postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, nikakvu javnu i parlamentarnu raspravu, u velikoj su mjeri donesene arbitrarno i nerazmjerno su ograničavale pojedine slobode i prava zajamčene Ustavom", kaže Selak Raspudić.

Zastupnik Marin Miletić najavio je će prikupljanje potpisa početi u subotu, 4. prosinca, od kada će građani moći poslati poruku premijeru Andreju Plenkoviću i njegovu "parapolitičkom tijelu" Stožeru civilne zaštite RH.

image
Na fotografiji: Nino Raspudić, Božo Petrov, Marija Selak Raspudić
Damjan Tadić/Cropix

Rekao je da su zasad okupili 6270 volontera koji će skupljati potpise diljem zemlje, ali taj broj nije konačan jer im se javilo 49.780 građana koji žele sudjelovati u prikupljanju potpisa, javlja HIna.

"Zato smo potpuno uvjereni da ćemo uspjeti u toj akciji, kao i zato jer su su građani prepoznali važnost da u krucijalnim odlukama, koje se tiču njihove slobode i temeljnih građanskih prava, odlučuju oni kojima su dali povjerenje, a to je Hrvatski sabor", poručio je.

17. travanj 2024 21:15