StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBELAJ ĆUPRIJA

Most koji uporno ustaje iz mrtvih: ponos sovjetskih graditelja drži na životu ruske snage na ovom području. Nije ga srušio ni moćan raketni sustav, evo što kažu analitičari

Piše D.K./sd
26. rujna 2022. - 20:09

Most Antonovski u južnoj hersonskoj regiji još nije uništen, usprkos kontinuiranom ukrajinskom granatiranju zadnjih mjeseci. Deseci izravnih pogodaka raketnih sustava Himars nanijeli su mu ozbiljnu štetu, ali ga nisu uspjeli srušiti ni trajno onesposobiti za promet. Ponos nekadašnjih sovjetskih graditelja, doduše otežano, ali i dalje služi za transport ruskih zaliha i vojne opreme, piše Slobodna Dalmacija.

Most Antonovski, poznat i kao Antonivka, jedan je od zadnjih prijelaza preko rijeke Dnjepar koji održava rusku transportnu rutu za oružje i zalihe u ovoj regiji. U srpnju je ocijenjen ključnom točkom ranjivosti za ovdašnje ruske snage. Ukrajinski pokušaji da njime zatvore promet zadnjih mjeseci direktno utječu na skromne uspjehe protuofenzive snaga Kijeva u južnoj Ukrajini.

Kao što se zna, tu kontranapad ukrajinske vojske nije bio ni približno tako uspješan kao onaj oko Harkiva, u sjeveroistočnim dijelovima zemlje. Da je Ukrajincima pošlo za rukom posve onesposobiti most Antonovski za cestovni promet i presjeći ruske opskrbne linije, povlačenje iscrpljenih ruskih snaga zapadno od rijeke Dnjepar bilo bi puno izglednije.

Most je pao u ruske ruke već drugoga dana okupacije, 26. veljače. Nakon što je u srpnju i kolovozu više puta pogođen i prilično oštećen ukrajinskim raketama iz sustava Himars, bio je već gotovo proglašen trajno neprohodnim. Ruska strana je, međutim, interventno popravljala most Antonovski kako bi ga održali u prohodnom stanju, a njihovi inžinjerci potom su počeli graditi i rezervni pontonski prijelaz u njegovoj neposrednoj blizini, koji je gotovo pred dovršetkom.

Prema analitičarima, montažni pontonski most prisilit će ukrajinske snage da odustanu od granatiranja ovoga prijelaza Himarsima, jer im se nipošto ne isplati na tako jeftine i lako zamjenjive objekte poput pontona trošiti skupe i dragocjene rakete.

U međuvremenu, čini se da je bolju zaštitu mosta Antonivka od pogodaka ukrajinskoga topništva u zadnje vrijeme omogućila i ruska protuzračna obrana koja znatno učinkovitije presreće projektile u njegovu pravcu. Operativni status cestovnog mosta Antonovski, slažu se svi stratezi, armatura je ruskog opstanka u južnoj Ukrajini.

25. travanj 2024 11:20