StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGlavobolja Putinu

Moskva u strahu od novog paketa oružja koje SAD šalju Ukrajini, evo što je GLSDB i zašto su Strykeri posebno važni

Piše Anita Belak-Krile/sd
19. siječnja 2023. - 17:31

Sjedinjene Američke Države spremaju se u petak objaviti novi veliki paket oružja za Ukrajinu, koji će između ostaloga uključivati ​​dodatno topništvo, visoko modularna oklopna borbena vozila tipa Stryker te GLSDB streljivo čiji je domet do 160 kilometara. Navodi to ugledni Politico pozivajući se na izjave visokih američkih dužnosnika, piše Slobodna Dalmacija.

Boeingov sustav nazvan Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), u slobodnom prijevodu - bomba malog promjera djelovanja koja se lansira s tla ima dvostruko veći domet od standardnih projektila Himars koji su poslani Ukrajini. 

Umirovljeni američki general-pukovnik Ben Hodges koji je prije služio kao zapovjednik kopnene vojske Sjedinjenih Država u Europi ocijenio je da novo oružje koje će isporučiti SAD s pravom izaziva paniku u Moskvi.

"GLSDB će itekako smanjiti utočište za Ruse. Život će uskoro postati vrlo neugodan za rusku mornaricu, zrakoplovstvo i rukovatelje streljivom na Krimu te duž Kerčkoga mosta…‘,naveo je Hodges.

GLSDB funkcionira tako što kombinira bombu malog promjera GBU-39 Small Diameter Bomb (SMB) s raketnim motorom M26. Bomba ima mala sklopiva krila i opremljena je GPS sustavom te otporna na neka elektronička ometanja. Može se koristiti protiv oklopnih vozila, kao i protiv ciljeva promjera manjeg od metra. Sustav zajednički proizvode Boeing i Saab AB, švedska zrakoplovna i obrambena tvrtka, a razvija se od 2019. godine. Za razliku od većine topničkih raketa i balističkih projektila, GLSDB ne slijedi balističku putanju, što znači da može gađati ciljeve iz različitih kutova i putanja.

U svojoj promotivnoj literaturi, Saab se hvali GLSDB-om koji se "može lansirati sa skrivenih ili zaštićenih položaja kako bi se izbjeglo otkrivanje", što ga čini manje osjetljivim na protubaterijsku paljbu. GLSDB također nudi dosta svestranosti jer se može ispaljivati ​​iz više različitih lansera, uključujući M270 MLRS lanser na gusjenicama i M142 HIMARS koji se temelji na šasiji s kotačima.

Što se tiče vozila​ Stryker, ona se mogu kretati brzinom do gotovo 100 kilometara na sat, otporna su na metke kalibra do 14,5 milimetara, a glavno oružje im je 12,7-milimetarska strojnica ili 40-milimetarski bacač granata.

Pojedine verzije Strykera (MGS) opremljene su protutenkovskim topom kalibra 105 milimetara, istim kao iz prve verzije M1 Abramsa, a postoje i varijante opremljene protutenkovskim projektilima i minobacačima, kao i izviđačka vozila. Američka vojska trenutačno isprobava prototipe vozila koja bi trebala pružati zaštitu od dronova, ili uz pomoć lasera ili uz pomoć projektila​ Stinger.

Vozilo je teško dvadesetak tona, a američka vojska posjeduje više od 4500 komada. S reorganizacijom brigada koje je američka vojska provela u protekle četiri godine, ukupni broj brigada​ Stryker smanjio se sa sedam na šest, što znači da SAD trenutačno ima donedavno korištene i održavane Strykere kojima bi se mogla izgraditi cijela ukrajinska brigada s više od 300 borbenih vozila.

“Rusi se ukopavaju... Kopaju rovove, stavljaju zmajeve zube, postavljaju mine, pokušavaju ojačati taj FLOT, tu prednju liniju trupa,” rekao je podtajnik obrane za politiku Colin Kahl novinarima u Pentagonu. "Da bi se Ukrajincima omogućilo da se probiju kroz tu rusku obranu, naglasak je prebačen na to da im se omogući da kombiniraju vatru i manevriraju na način koji će se pokazati učinkovitijim, naveo je. 

image

Stryker 

Jung Yeon-je/Afp
23. travanj 2024 20:16