StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetdosljedna žena

Moguća talijanska premijerka štuje Ducea, poziva na potapanje migrantskih brodova, proklinje abortus i homoseksualne brakove. Istodobno je u divljem braku...

Piše davor krile/sd
29. srpnja 2022. - 18:17

Čelnica krajnje desnice i bivša novinarka Giorgia Meloni sve je bliže tome da postane sljedeća talijanska premijerka. Ususret izborima koncem rujna, desna koalicija na Čizmi postigla je dogovor prema kojemu će stranka s najvećim udjelom glasova među njima dobiti pravo na čelnu dužnost, piše Slobodna Dalmacija.

Desničarski savez sastavljen od 'Fratelli d'Italia' Giorgie Meloni, pokreta 'Forza Italia' Silvia Berlusconija i 'Lige' Mattea Salvinija na putu je da zajedno osvoji 40 posto glasova, dok trolist s oko 23 posto po zadnjim anketama predvodi Melonijeva sa svojom 'Braćom'. Premda joj stranku bije glas fašističke organizacije, i Berlusconi i Salvini odlučili su se predati u ruke talijanske verzije Marine Le Pen. Prijevremeni izbori raspisani su nakon što je Mario Draghi prošli tjedan izgubio povjerenje parlamenta i podnio ostavku.

image

Matteo Salvini,  Giorgia Meloni i Silvio Berlusconi

Jacopo Landi/Nurphoto Via Afp

Giorgia Meloni je, u najmanju ruku, kontroverzna no ujedno i vrlo predvidiva figura talijanske političke scene. Desni svjetonazor je navodno inatljivo formatirala spram oca komuniste koji je u djetinjstvu napustio nju i njezinu majku, otišavši s mlađom ženom. Stranačko sjedište i svoj ured nastojala je svakako zadržati u zgradi koju su nekoć posjećivali sljedbenici bivšeg fašističkog vođe Benita Mussolinija. Giorgia Almirantea, Mussolinijeva ministra i osnivača neofašističkog Talijanskog socijalnog pokreta sa svojim je sljedbenicima uzdigla na čast osobnog uzora i oca 'talijanskog desnog socijalizma' te mu otkrila spomen-ploču. Bila je ministrica mladih u Berlusconijevoj svojedobnoj vladi, a na čelu 'Braće Italije' dizajnira se predvodnicom neokonzervativne revolucije. Tvrdokorna je u antimigrantskim stavovima: „Potopimo migrantske brodove!”, javno je pozivala u jeku izbjegličke krize. Protivi se, naravno, i abortusu, istospolnim brakovima i njihovom roditeljstvu. Dosljedna u poštivanju obiteljskih vrijednosti, godinama živi u divljem braku s tv-novinarom Andreom Giambrunom s kojim ima i petogodišnju kćerku. Partner joj je, inače, poznat po krajnje liberalnom svjetonazoru: zalaže se za legalizaciju svih vrsta droga i za homoseksualno posvajanje djece. Politički sadržaj Melonijeve je očito poza i politički oportunizam, kao i kod većine njezinih današnjih kolega.

image

Liderica Braće Italije Giorgia Meloni 

Riccardo Fabi/Nurphoto Via Afp

Tvrdi da ima neprekinut odnos s poviješću, a za diktatora Mussolinija kaže kako je bio "složena ličnost", ništa više od toga. Jedna od Duceovih unuka, Rachele Mussolini, vijećnica je njezine stranke u Rimu, a praunuk Gaio Cesare Mussolini bio je kandidat 'Braće Italije' za Europski parlament. I rimski pozdrav je prilično popularan među članstvom i stranačkim simpatizerima, no uoči izbora šefica ipak opominje kolege da se suzdrže od javnih ekstremističkih istupa; mogli bi im naštetiti ambicijama i rezultatu. Ne bi htjela da se ponove izbori za gradonačelnicu Rima na kojima je osvojila manje od 20 posto glasova.

Melonijeva je, riječju, figura iz stereotipne desnopopulističke slikovnice koja se još od Trumpa stalno svodi na isto: pozu samopouzdanja, jeftino razmetanje obećanjima i verbalno kokolavanje sirotinji, priče o revidiranju odnosa u EU-u, te na vrlo originalan domoljubni slogan 'Italija i Talijani prije svega!' Štovateljica crnih košulja je, jasno, slavna i po čestim relativizacijama djela i postupaka Vladimira Putina: svi nedemokrati se instinktivno razumiju.

image

Berlusconi je političku sudbinu predao u ženske ruke

Jacopo Landi/Nurphoto Via Afp

Njezin trijumf na talijanskim izborima jamačno bi zaljuljao europski brod i Putinu priskrbio još jednog lakog saveznika u Europi. Konačni trijumf promotorice političke ogorčenosti, međutim, još je na dugom štapu, a Talijani odavno poznati po naglim promjenama političkog raspoloženja.

25. travanj 2024 17:10