StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPREVARILI IH

Mobilizirani Rusi žele da im se sudi za dezerterstvo: u strahu za život napustili prvu crtu po naredbi zapovjednika

Piše S.Pg./SD
19. siječnja 2023. - 11:02

Mobilizirani Rusi iz Jaroslavske oblasti, koji se bore u Ukrajini, snimili su video poruku u kojoj su otvoreno rekli da žele biti optuženi za dezerterstvo zbog povlačenja s borbenih položaja, i to po naredbi zapovjednika čete. Snimku vojnika objavilo je jaroslavsko izdanje novina "O gradu". Novinari su video dobili od supruga mobiliziranih, piše Slobodna.

Prema njihovom izvješću, vojnici su ovaj video snimili kao apel predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu. U snimanju je, kako se vidi na društvenoj mreži Telegram, sudjelovalo više od deset mobiliziranih ljudi. Gdje se točno nalaze nije, naravno, navedeno ni u videu, ni u novinarskoj blješci uz njega tekstu i bilješci. Na snimci se u jednom trenutku čuje zvuk eksplozije.

Video možete pogledati OVDJE.

Dezerteri u snimci poručuju:

“Molim vas, razmotrite ovu situaciju. Dobili smo zapovijed od zapovjednika satnije da se povučemo s položaja, jer su nas gađali tenkovi i minobacači. S druge strane, zapovjedništvo nas nije pokrivalo i nije nam davalo nikakvu podršku. Imali smo samo strojnice, a sve ostalo oružje je oštećeno. Sada nas žele optužiti za dezerterstvo jer zapovjednik satnije kaže da nije on naredio povlačenje. Komandu nije briga za nas", kaže jedan od vojnika, očito u ime svih snimljenih.

Prema njegovim riječima, mobiliziranima je od samog početka obećano da će služiti kao u obrani kao pozadinci, ali su na kraju poslani na prvu crtu. “Molimo vas da ovo istražite i tražimo vašu pomoć”, završio je vojnik.

Mobilizirani također tvrde da ih sada pokušavaju rasporediti po drugim jedinicama kako se ne bi zajednički borili za svoja prava, napominje "O gradu".

Supruge i majke mobiliziranih iz Jaroslavlja rekle su da su njihovi najmiliji u Ukrajini od 28. studenog. Prema njihovim riječima, sada su se "našli u zoni žestokih neprijateljstava", a sve plaće koje su primili otišle su na - kupnju opreme.

Obitelji mobiliziranih stoga pripremaju žalbu Istražnom odboru Rusije, Vojnom tužiteljstvu i samom Vladimiru Putinu.

Podsjetimo - 20. rujna, dan prije objave mobilizacije u Rusiji, Državna duma Ruske Federacije hitno je dopunila kaznene članke o dezerterstvu i neovlaštenom napuštanju mjesta službe novim klauzulama. Njima su predviđene strože kazne za ova djela u razdoblju mobilizacije ili borbenih djelovanja. U prosincu su ruski sudovi počeli izricati prve kazne na temelju tih izmjena zakona.

 

 

18. travanj 2024 21:34