StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVRIJEME ZA POBUNU? |

MLADIMA JE OČITO ‘PUKAO FILM‘: Njima se život sveo na internet i Zoom, a svaki dan gledaju kako za političku elitu vrijede neka druga pravila

Piše slobodna dalmacija
9. veljače 2021. - 17:08

Zagrebački studenti održali su okupljanje i druženje na Jarunskom jezeru unatoč epidemiološkim mjerama.  Damir Krajač/Cropix

Mladima je, čini se, prekipjelo. Poštovali su pravila tijekom prošlogodišnjeg "lockdowna". Prebacili se na online nastavu. Pa se onda, kada su mjere uoči ljeta popustile, vratili u školske lupe i sveučilišne aule. Strpljivo su tijekom jeseni slijedili mjere koje su za njih odredile prosvjete vlasti, piše Slobodna Dalmacija.

Povukli su se u domove nakon što su u prosincu srednje škole i fakulteti ponovno prešli na online nastavu. Nisu se javno bunili ni kada su zatvoreni kafići. Dokinuti koncerti. Zabranjen rad teretanama. No sad im je izgleda "pukao film".

–​ ­Ako se mjera ne drže oni koji su ih donijeli, zašto bismo ih se pridržavali mi – bila je jedna od češćih poruka s velikog studentskog tuluma koji se ovoga vikenda održao na Jarunu. Tisuće mladih slilo se na zagrebačko jezero iz svih dijelova grada. Odlučni da im pandemija koronavirusa koja je uzdrmala svijet ne otme baš cijelu mladost. Tim prije što je u nizu primjera politička elita pokazala da ima dvostruka mjerila. Jedna za pripadnike vrhuške, druga za sve ostale građane.

– Mladi su jako osjetljivi na nepravdu, kao i na nelogičnosti u primjeni epidemioloških mjera i zato reagiraju. Mladi su uvijek pokretačka snaga. Oni u sebi imaju snagu da guraju naprijed i ukazuju na stvari koje u društvu ne valjaju – kaže nam poznata splitska psihologinja Žana Pavlović. Epidemija, podsjeća ona, traje već dosta dugo, a to na svima, posebno na mladima, ostavlja trag.

– Mladima to posebno teško pada. Oni imaju potrebu za druženjem i zabavom, a njima se život sveo na život preko Zooma i interneta. To očito nije dovoljno...

Kako će svoje potrebe za druženje zadovoljiti preko "hladnoga" ekrana? Kako će se zaljubiti u ikonicu na ekranu – pita se Pavlović, naglašavajući da je potreba mladih za druženjem i zabavom jednaka potrebi odraslih za stjecanjem i zasnivanjem obitelji. Praksa pokazuje da je epidemija već ostavila posljedice na mladim generacijama.

– Zbog izolacije i nemogućnosti druženja primjećujemo povećanje anksioznosti i depresivnosti među mladima. Istraživanje o mentalnom zdravlju studenata na Sveučilištu u Rijeci pokazuje da je za vrijeme proljetnog zatvaranja suicidalne misli imalo 13 posto studenata. Dvadeset posto ih je izrazilo visoki ili ozbiljni depresivni osjećaj, a 24 posto njih je imalo visoku ili ozbiljnu anksioznost. To su pokazatelji koji nas psihologe ozbiljno brinu – naglašava Pavlović. Zabrinuta je, priznaje, da neće biti dovoljno stručne pomoći za mlade kada epidemija jednom prođe.

– Mi koji radimo s mladima već sada nemamo slobodnih termina. U Dalmaciji radi tek nekoliko psihijatara. To sve skupa neće biti dovoljno za ono što nas čeka – zaključuje Žana Pavlović.

Uvjerena da nepravde smetaju svakoga. Ali da posebno pogađaju mlade, piše Slobodna Dalmacija.

Tako se ne radi

Šest primjera dvostrukih mjerila

– POGREB MIROSLAVA TUĐMANA – ako je propisano da na pogrebu ne smije biti više od 25 ljudi, onda organi reda nisu smjeli dozvoliti da se na posljednjem ispraćaju HDZ-ova zastupnika i sina prvog hrvatskog predsjednika okupi više od stotinu ljudi.

– SPLITSKI SUCI FEŠTALI KOD KERUMA – sve zatvoreno, a u konobi Željka Keruma – mimo svih epidemioloških mjera – fešta splitska sudačka elita. Na skandalozno ponašanje svojih kolega morao je reagirati i predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, jer se ljudi koji dijele pravdu ne bi smjeli tako nedostojno i nedolično ponašati.

– VUKOVARSKA KOLONA SJEĆANJA – Vukovar nam svima puno znači, ali ako su točne tvrdnje iz znanstvenih krugova da je zbog kolone sjećanja kasnilo uvođenje strožih epidemioloških mjera u čitavoj Hrvatskoj, onda je netko potpuno krivo shvatio značenje Vukovara.

– BLAGDAN SINJSKE GOSPE – velika ljetna sinjska fešta i ove je godine okupila mnoštvo hodočasnika, koje je kiša natjerala da se naguraju u crkvu. Te je jeseni u Sinjskoj i Cetinskoj krajini uslijedila prava eksplozija COVID-a 19, uz ustrajne tvrdnje nadležnih da golemi broj zaraženih nije povezan ni s održavanjem Alke, ni s proslavom Gospe.

– PROSLAVA POBJEDE HDZ-a – da su vremena normalna, i prizori koje smo vidjeli u srpanjskoj izbornoj noći bili bi normalni. Ali kako nisu, svi oni zagrljaji, poljupci, pjesma i ples razdraganih HDZ-ovaca koji proslavljaju pobjedu na parlamentarnim izborima u dvorištu zagrebačkog Arheološkog muzeja bili su prst u oko građanima koje se mjesecima prije toga podučavalo da u koroni ni zagrljaji, ni poljupci, ni pjesma ni ples – nisu dozvoljeni.

–​ MILANOVIĆ U KLUBU – predsjednik države tijekom proljetnog zatvaranja jeo je i pio u Klubu bivšeg direktora Janafa Dragana Kovačevića. U vrijeme kada je rad svih kafića, barova, diskoklubova i restorana bio najstrože zabranjen, a policija pod prijetnjom visokih novčanih kazni rastjeravala ljude s ulica.

22. travanj 2024 16:28