StoryEditorOCM

Misterij koji šokira Kinu: 15-godišnji Hu Xinyu je nestao, a onda je leš pronađen u šumi u blizini njegove škole...

Piše S.Pg./sd
30. siječnja 2023. - 16:19

Više od 100 dana nakon što je u Kini nestao 15-godišnji Hu Xinyu policija je objavila da je njegov leš pronađen u šumi blizu njegove škole. U listopadu je nestao iz internata u pokrajini Jiangxi i to je mjesecima zaokupljalo pozornost kineske javnosti. Policijskoj potrazi bile su se u jednoj prilici pridružile tisuće stanovnika, javlja CNN.

Tijelo je napokon pronađeno prošlog četvrtka, u odjeći sličnoj onoj koju je nosio Hu kada je nestao. Stoga su njegova obitelj i njihov odvjetnik smjesta pozvani na mjesto događaja, donosi Slobodna Dalmacija.

Analizom DNK potvrđeno je da je riječ o nestalom tinejdžeru, a diktafon pronađen u blizini tijela poslan je na vještačenje, navodi se u policijskom izvješću.

Otkriće leša nesretnog mladića pokrenulo je mnoga pitanja o okolnostima njegove smrti. Mnogi na društvenim mrežamapitaju se kako to da opsežna potraga koja je uključivala i pse, termovizijsku opremu i dronove nije ranije dovela do otkrića tijela tako blizu škole.

Šuma je, naime, samo pet minuta hoda od škole, izvijestio je Kineski nacionalni radio. Rezultati obdukcije, koja je obavljena, zasad nisu objavljeni.

U Kini djeca i tinejdžeri nerijetko nestaju, ali ovo je jedan je od najrazglašenijih slučajeva posljednjih godina. Prema Institutu za socijalnu pomoć Zhongmin, 2020. je nestalo milijun ljudi - u prosjeku 2739 dnevno.

Nesretni Hu Xinyu je tek krenuo u gimnaziju Zhiyuan, u koju je u rujnu prošle godine primljen sa stipendijom. Zadnji put je viđen na snimci sigurnosnih kamera dok je hodao hodnikom učeničke spavaonice 14. listopada, 15-ak minuta prije večernjeg učenja.

Nestao je između studentskog doma i zgrade u kojoj se održava nastava, upravo u zoni koja nije pokrivena sigurnosnim kamerama. Obitelj mu je o njegovom nestankue obaviještena oko šest sati kasnije. Hu je sa sobom nosio samo diktafon i školsku karticu za plaćanje obroka u kampusu, pri sebi nije imao gotovine.

Kako istraga nije napredovala, razne sumnje počele su kružiti internetom, otkrivajući ozbiljno nepovjerenje javnosti prema lokalnim vlastima. Stoga je policija 7. siječnja objavila kako nisu pronađeni dokazi da je Hu ubijen ili da je nastradao u nekakvoj nesreći u školi. Vjerojatno je sam napustio kampus, rekla je policija, opisujući svoju potragu koja je dotad  obuhvatila gotovo 40 hektara šume, 200 kilometara rijeke, 22 kilometra željezničke pruge te 72 jezera i tri vodena rezervoara.

Nastavljena je i nakon tog datuma, a u njoj su sudjelovale tisuće ljudi, uključujući lokalne civilne dragovljce. Narodni dnevnik, glasnilo Komunističke partije, u nedjelju je na webu objavio članak u kojem proziva lokalne vlasti jer nisu uspjele pronaći Huovo tijelo u više od sto dana.

"Događaji oko Hua Xinyua privukli su pozornost cijele zemlje. Nitko se ne usuđuje ništa falsificirati i nitko to ne može učiniti. Dođe li do ikakve greške, posljedice će biti katastrofalne", stoji u članku.

18. travanj 2024 12:09