StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRETROSPEKTIVNA IZLOŽBA

MIRKO ILIĆ U Lazaretima 40 godina povijesti dizajna

Piše DV
18. kolovoza 2019. - 10:51
U Lazaretima je sinoć otvorena izložba radova uglednog ilustatora s inozemnom karijerom Mirka Ilića. Autor je na otvorenju komentirao svoj postav naslovljen ‘Trenutak pred katastrofu: strip, ilustracija i dizajn’. Riječ je o retrospektivi Ilićevog rada i svjedočanstvu zašto je više od četiri desetljeća jedan od najintrigantnijih grafičkih dizajnera i političkih ilustratora:

- Jedna od rijetkih lijepih stvari u umjetnosti je što još uvijek vidim greške i zbog toga još uvijek pokušavam raditi bolje nego zadnji put. Da napravite nešto savršeno, zašto ponovno raditi ? Na jednu izložbu sigurno ne može stati 40 godina mog rada, međutim ima svega pomalo. Na sreću nisam ovo ja izabrao, to su Dejan Kršić i Marko Golub izabrali, tako da se nisam emotivno vezao za ovo. Kad pogledam ove radove ja samo vidim greške. I što je nevjerojatno, sjećam se greški od prije 40 godina, vidim ih, još uvijek što me jako živcira – otkrio je autor.

Uz Ilićevu izložbu u Lazaretima od 14. kolovoza Dubrovčani su svjedočili putujućoj izložbi o toleranciji ‘Tolerance Poster Show’ poznatih svjetskih dizajnera koja je u Dubrovniku Ilićevim posredstvom.

– Tolerancija je sama po sebi dovoljna poruka. To je izložba koja je dosad bila u 24 zemlje i ovo joj je 53. izložba. Ovo što vidite u galeriji je manje važan dio izložbe. Najvažniji dio izložbe je onaj postavljen na autobuse, na svakom od tih 132 plakata piše tolerancija na jeziku dizajnera koji ga je napravio. Isto tako mislim da smo u periodu kad je tolerancija u cijelom svijetu, uključujući i Ameriku potisnuta iz kojekakvih političko-ekonomskih razloga i mislim da je vrlo važno podsjetiti na njenu važnost – naglasio je I priznao kako je Dubrovnik nadahnuo njegov rad.


Podsjetimo, Mirko Ilić je završio Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, gdje od sredine 70-ih do sredine 80-ih objavljuje stripove i ilustracije te dizajnira za širok raspon klijenata – od omladinskog tiska, diskografskih tvrtki i kazališta do utjecajnih političkih magazina i novina.

Rano u karijeri internacionalizira svoje djelovanje, a 1986. dolazi u Sjedinjene države gdje radi kao ilustrator za mnoge od najvažnijih američkih i svjetskih magazina i novina. Time Magazine ga 1991. imenuje art direktorom zaduženim za svoja međunarodna izdanja, a 1992. postaje art direktor Op-Ed stranica New York Timesa. Za svoj rad dobio je brojne nagrade, uključujući one Society of Illustrators, Society of Publication Designers, Art Directors Club, I.D. Magazine, Society of Newspaper Design te brojnih drugih.
18. travanj 2024 02:43