StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSVE IH JE VIŠE I VIŠE

Ministarstvo znanosti i obrazovanja pronašlo 60 krivotvorenih diploma u školama

Piše Slobodna Dalmacija
2. lipnja 2020. - 09:01
Ministarstvo znanosti i obrazovanja sredinom siječnja prošle godine pokrenulo je proces provjere vjerodostojnosti isprava u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj, donosi Slobodna Dalmacija.

U procesu provjere otkriveno je 60 nevjerodostojnih isprava - 27 diploma i 33 svjedodžbe. S lažnim ispravama radilo je 39 žena i 21 muškarac. Od 27 osoba s krivotvorenim diplomama, 12 je krivotvorenih diploma Sveučilišta u Zagrebu, osam inozemnih diploma, tri lažne diplome Sveučilišta u Osijeku, dvije Sveučilišta u Splitu te po jedna lažna diploma Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Rijeci.

- Provjera diploma pokazala se snažnom antikorupcijskom mjerom kojom smo zaštitili učitelje, učenike i roditelje od varalica u sustavu. Zaštitili smo učitelje, jer sama činjenica da netko radi u školi bez potrebnog obrazovanja degradacija je za struku i instituciju.

Učenici zaslužuju najbolje poučavanje, ali potrebno je i jasno potvrditi poruku da se samo pošteni rad isplati. Kao što sam već više puta istaknula, cilj je ove mjere vratiti povjerenje u sustav odgoja i obrazovanja i nadam se da smo u tome uspjeli. I dalje smatram da su se i ostali resori trebali puno jače obračunati s varalicama unutar svojih sustava - istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, donosi Slobodna Dalmacija.
24. travanj 2024 23:12