StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMILAN KUJUNDŽIĆ U Nu2

MINISTAR O SMRTI DJEČAKA IZ METKOVIĆA Ne mogu prejudicirati, ali čini mi se da je trebalo prije intervenirati

Piše DV
16. prosinca 2018. - 16:30
Smrt devetogodišnjeg Gabrijela Bebića iz Metkovića i eventualna odgovornost zdravstvenog sustava bila je među glavnim temama gostovanja ministra zdravstva Milana Kujundžića danas u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u dva.

- Uistinu je tragedija da je umrlo dijete koje je do prije desetak dana trčalo i igralo se. Strašno je izgubiti dijete posebno kada je to dijete donedavno bilo zdravo i gdje ostaje u zraku pitanje je li se moglo više učiniti i je li negdje propušten trenutak.Treba službeno sve provjeriti i vidjeti gdje i kada se moglo prepoznati da je došlo do pogoršanja i je li se dijete moglo prije uputiti u bolnici   - kazao je ministar o smrti devetogodišnjaka koji je 11. prosinca  preminuo u KBC-u Split.

Dječaka su roditelji zbog pogoršanja tijekom prošlog vikenda dvaput dovodili na Hitnu u Metkoviću te je bio vraćen kući, a u ponedjeljak je poslan pedijatrici i prebačen u splitski KBC. Dječak je četiri puta u 13 dana bio kod liječnika, a nisu ga uputili na krvne pretrage.
Na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića je li točno da u Metkoviću nije moguće napraviti test o prisutnosti bakterije u krvi ili u brisu, Kujundžić je odgovorio:

- Ne vjerujem da je tako loše organiziran Dom zdravlja, onda bi odgovornost bila velika. Ovdje se ne radi o nekoj pretrazi, već o tome da se moglo prepoznati kad je došlo i do pogoršanja stanja i kad je trebalo raditi pretrage, a one su se mogle napraviti u
Splitu ili Dubrovniku. Ne mogu prejudicirati, ali čini mi se da je u svakom slučaju trebalo prije intervenirati jer je dijete bilo u terminalnoj fazi. Bojim se da je ovo trebalo prije prepoznati - naznačio je Kujundžić.

Upitan hoće li odstupiti ako se dokaže da je sustav zakazao, Kujundžić je kazao da će tada biti odgovornost na njemu.
- Ne želim braniti sustav, on ima slabosti koje popravljamo. Ako sam ja dežuran naprimjer u bolnici Dubrava i nisam prepoznao akutni abdomen kao liječnik Milan Kujundžić, onda je to odgovornost mene kao liječnika, a ne sustava. Koliko sam upoznat, laboratorij u Metkoviću radi vikendom i imaju pripravnosti kad se pretrage mogu napraviti - ustvrdio je ministar.

- Treba provjeriti što se događalo od relativno blage viroze do trenutka kada se nakalemio streptokok koji je izazvao šok. To je taj bitni moment koji je trebalo prepoznati. Neću nikoga braniti dok ne vidim kakvi su bili simptomi i u svakom slučaju ovo moramo detaljno istražiti i procesuirati. Što je koji pojedinac od nas odradio noćas u bilo kojoj bolnici ili domu zdravlja je druga priča. Ja svoju odgovornost nikad ne isključujem - poručio je ministar zdravstva Milan Kujundžić u emisiji Nedjeljom u dva.
20. travanj 2024 02:34