StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetministar demantira

Ministar Beroš Nije istina da već dva mjeseca na stolu imam narudžbenicu za nabavu lijeka koji je trebao Vladimiru Matijaniću i da je ne želim potpisati! Pregovori o nabavi Paxlovida još traju

Piše Ivica Marković/SD
18. kolovoza 2022. - 10:08

Jednostavno nije istinita informacija koja je nedavno puštena u medije da ja kao ministar zdravstva RH već dva mjeseca na svom uredskom stolu imam narudžbenicu za nabavu lijeka Paxlovid i da je ne želim, odnosno da je nisam još potpisao! - rekao nam je jutros u telefonskom razgovoru Vili Beroš, ministar zdravstva RH.

Istovremeno, u medijima se pojavila informacija po kojoj velike količine tog lijeka, koji je u žarište pažnje izišao nakon prerane i tragične smrti našeg kolege Vladimira Matijanića postoje u Njemačkoj i prijeti im opasnost kako će, zbog skorog isteka roka vrijednosti, morati biti uništene.

- Vidio sam i ja tu vijest za koju još uvijek ne znam je li točna. Međutim, moram istaknuti da je RH sve dosadašnje lijekove u Covid pandemiji nabavljala putem Europske komisije, odnosno po preporuci Komisije i da će tako ostati i ubuduće. Neke države očigledno pregovaraju mimo Europske komisije i na taj način samo rade probleme, jer da ne pregovaraju samostalno sa proizvođačem, pregovori Komisije su već mogli biti gotovi i lijek na tržištu, kazao nam je ministar Beroš.

Zanimalo nas je da li je Paxlovid zaista toliko spasonosan koliko se to ističe u medijima, donosi Slobodna Dalmacija. 

- Prema informacijama koje imam, upitna je učinkovitost lijeka, kao i nuspojave, a i po najnovijim istraživanjima lijek nije toliko spasonosan. Dakle, da zaključim, i dalje pregovaramo o nabavci tog lijeka i kada Europska komisija završi pregovore i kada dobijemo sva potrebna odobrenja, lijek će biti u Hrvatskoj, zaključio je ministar Beroš.

 

Doc. dr. sc. Ljiljana Betica Radić o antivirusnim lijekovima. Ima li Opća bolnica Dubrovnik zalihu remdesivira i čemu služi famozni Paxlovid?

Pokojnom kolegi Matijaniću je 2. kolovoza na Hitnom prijemu splitske Infektologije rečeno da tog lijeka, koji se zaraženim pacijentima treba davati "što je prije moguće" - nema.

A istovremeno bi u Njemačkoj stotine tisuća pakiranja tog lijeka - mogle biti uništene zbog slabe potražnje!

Ovaj zaključak proizlazi iz odgovora Saveznog ministarstva zdravstva na zastupničko pitanje političara CSU-a Stephana Pilsingera, objavljeno je na portalu RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND).

Prema ministru zdravstva Edgaru Frankeu (SPD), veledrogerijama je od milijun naručenih pakiranja dosad isporučeno njih 460.000.

"Od toga će do veljače 2023. rok valjanosti isteći za njih 280.000", piše u odgovoru. Trenutno se ispituje je li moguće produljiti rok trajanja lijeka, navodi Franke.

image
Damir Krajac/Cropix
20. travanj 2024 16:09