StoryEditorOCM

MIGRANTA UBILA MINA KOD SABORSKOG: Pirotehničari Antiterorističke jedinice iz Lučkog satima izvlačili još deset osoba iz minskog polja

Piše jutarnji list
5. ožujka 2021. - 21:35

Pripadnici ATJ Lučko izvukli su u petak deset ilegalnih migranata iz minski sumnjive šume u Blatu na području Saborskog, nakon što je dan ranije jedan od njih nagazio na nepoznatu minu te poginuo. Još četvero migranata oko njega je ozlijeđeno, javlja Jutarnji list.

Odmah nakon dojave policajci su locirali smrtno stradalog migranta i jednog ozlijeđenog. Ostatak grupe udaljio se u nepoznatom smjeru te su ih pretraživanjem terena u ranim večernjim satima locirali specijalci iz helikoptera na predjelu Modruš i Lička Jasenica.

- Uvjeti nisu dopuštali daljnje postupanje policije i sigurno izvlačenje migranata, odnosno njihovo spašavanje. Stoga su ih policijski službenici putem razglasa iz helikoptera na engleskom jeziku upozorili da se nalaze u minski sumnjivom području te da ostanu na pozicijama do dolaska spasilačkog tima.

Pirotehničari ATJ Lučko odredili su najkraći put od sigurne zone do njih te danas, u ranim jutarnjim satima, započeli s pregledom terena i stvaranjem sigurnog koridora za izvlačenje kroz minski sumnjivo područje - potvrdili su u petak u PU karlovačkoj.

Nakon nekoliko sati rada te osiguranih i označenih 500 metara staze, deset osoba je spašeno te im je pružena liječnička pomoć.

U ovom trenutku šest osoba izrazilo je namjeru podnošenja zahtjeva za međunarodnu zaštitu u Republici Hrvatskoj, a ostale osobe, s obzirom na to da su bile ozlijeđene, medicinski su zbrinute. Jedna od njih u životnoj je opasnosti.

19. travanj 2024 01:20