StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPropali pokušaj

Medicinski tehničar pacijentu sredio pozitivan test na koronu da ne bi otišao u zatvor, policija je na kraju došla po obojicu

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
10. ožujka 2022. - 16:21

Kad je I.P. (30) iz okolice Nove Gradiške odlučio ishoditi odgodu odlaska na odsluženje 10-mjesečne zatvorske kazne lanjskog rujna, nije se libio poslužiti protupravnim radnjama pa se za pomoć obratio medicinskom tehničaru u KB Dubrava.

U zamjenu za 1000 eura, djelatnik bolnice mu je ishodio lažni nalaz u kojem je bilo navedeno da je pozitivan na Covid-19 i koji je potom iskoristio da si prolongira odlazak u zatvor.

Prema sumnjama USKOK-a, koji se na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a odmah umiješao u cijeli slučaj, otkriveno je da je 32-godišnji medicinski tehničar P.S., koji ima pristup pacijentima pozitivnima na SARS-CoV-2, od nepoznate pacijentice bolnice za koju je znao da je pozitivna, uzeo bris iz nosa i potom naveo da isti pripada I.P.

Bilo je to u večernjim satima 26. rujna kada je medicinski djelatnik prvo osuđenika evidentirao u bolničkom informacijskom sustavu. Uputio ga je zatim na trijažu te lažno naveo da je bio u kontaktu s Covid-19 pozitivnom osobom.

Uzeo mu je tobože bris iz nosa, a kad je stigao nalaz da je pozitivan na virus, medicinski tehničar ga je proslijedio osumnjičenom 30-godišnjaku kako bi ga iskoristio u svrhu odgode izvršenja zatvorske kazne.

Obojica će u konačnici, otkrivaju iz policije, nakon kriminalističkog istraživanja kazneno odgovarati za davanje odnosno primanje mita.

- Na opisani način osumnjičeni 32-godišnjak je kao odgovorna osoba zahtijevao i primio mito da unutar granica svoje ovlasti obavi drugu radnju koja se ne bi smjela obaviti, a osumnjičeni 30-godišnjak je odgovornoj osobi dao mito da unutar granica svoje ovlasti obavi drugu radnju koja se ne bi smjela obaviti – otkrivaju iz policije čiji su djelatnici medicinskog djelatnika uhitili 9. rujna te ga predali pritvorskom nadzorniku.

A protiv I.P., koji se nalazi na izdržavanju kazne zatvora, dostavljeno je posebno izvješće USKOK-u koji je upravo od I.P. i doznao za makinacije jer prema vlastitim navodima nije uspijevao ishoditi još jednu odgodu bez nove runde mita, piše Jutarnji list.

18. travanj 2024 21:48