StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPustolovina dubrovačkog snimatelja

Maroje Žanetić s kolegama s HRT-a na indijskoj turneji: Za Festu ćemo Dubrovčanima otkriti sve tajne crkvice svetoga Vlaha u Goi

Piše Gabrijela Bijelić
20. studenog 2021. - 10:38

Dubrovčanin Maroje Žanetić s kolegama s HRT-a, novinarom Draganom Nikolićem i snimateljem Betijem prikuplja materijal za seriju TV priloga o Indiji. Snimali su već priloge o Mumbaiju i Bollywoodu, no poseban naglasak je na Goi, zapadnoindijskoj priobalnoj državi poznatoj po vezama s Dubrovačkom Republikom. Osim što njeguje održivi turizam, Goa je i jedna od turistički najznačajnijih dijelova Indije koja ove godine proslavlja 75 godina neovisnosti od britanske Krune, što je također dio HRT-ova serijala u nastajanju.

No, za Dubrovčane najzanimljivije bit će na samo Festu svetoga Vlaha dogodine 3. veljače, pogledati što su Maroje i društvo snimili u Goi:

- Snimili smo prilog o crkvici Svetog Vlaha, Sao Brazu, domaćini su nam predivni. Objavili su o našem posjetu veliki članak u The times of India, dnevniku koji ima nakladu veću od 2 milijuna. Turistička zajednica nas je ugostila uz najveće počasti – otkrio nam je Žanetić okolnosti nastanka televizijske priče koju će Dubrovčani moći pogledati na HRT-u dogodine na Dan ki dohodi nami jednom na godište.

Publika će tad doznati više o jedinstvenom hramu sv. Vlaha u bivšoj portugalskoj koloniji i redovitom odredištu drevne dubrovačke trgovačke flote.

image
Snimateljska ekipa provodi dva nezaboravna tjedna u Goi
Privatni Arhiv

Misterija parčeva zvona

Izgrađena u drvu, crkvica u unutaršnjosti ima naslikan svečev lik u biskupskom ornatu. Posebnu zanimljivost predstavlja zvono na crkvi, koje nosi reljefni lik parca, prepoznatljiv simbol Dubrovačke Republike. Maroje je ovaj simbol crkvice snimio iz visine, ni ne sluteći kako će time zapravo donijeti kući sasvim nove spoznaje o podrijetlu zvona i mjestu gdje je ono izliveno.

image
Crkveno zvono s ugraviranim likom svetoga Vlaha
Privatni Arhiv

I Maroja smo pitali kakva su iskustva iz Indije s covid potvrdama i jesu li one, kao u Europskoj Uniji, postale preduvjet za društveni život:

- Ovdje je pandemija u opadanju, tako da nema stroge provjere. Kad smo stigli kontrola je bila stroža, pazilo se na maske i razmak, no sad je sve relaksirano, osim temperature. U Goi je stalno iznad 30 stupnjeva, a vlaga je užasna tako da je mnogo bolje ne izlaziti vani bez prijeke potrebe – kaže nam Maroje, sretan što je uspio spojiti posao s putovanjem života.

image
HRT-ov reporterski trio obišao je i Mumbai, te filmsku meku Bollywood
Privatni Arhiv

Na Indijskom potkoninentu poslom ostaju do 22. studenog, a onda će se nakon povratka u domaću kasnu jesen i 'oporavka' od azijskih omarina posvetiti pripremi materijala za emitiranje. Dubrovačka publika svakako jedva čeka barem posredno upoznati glavnu atrakciju indijskog naselja Gandaulima gdje se nalazi crkva sv. Vlaha (Sao Braz), čiju je obnovu potaknula dubrovačka pedijatrica dr. Marija Radonić.

Goa i Grad se ćute

Da se Goa i Dubrovnik ćute poznato je već dugo, a potvrđeno kad je prije tri godine svećenik crkve Sao Braz iz Goe, padre Orlando Lopez, kao poseban gost na Festi Sv. Vlaha u Dubrovniku prošao u svečanoj procesiji iza barjaka svoje crkve zajedno sa sunarodnjakom Brazom Silveirom, biznismenom iz Londona rodom iz sela Gandaulim gdje stoljećima ponosno stoji mali hram dubrovačkog sveca zaštitnika.

22. travanj 2024 23:16