StoryEditorOCM

MARIN ČILIĆ OSVOJIO STUTTGART Prvi put ga s tribina pratio sin Baldo: ‘Plakao je samo noćas, valjda je bio uzbuđen zbog finala!‘

Piše SN
13. lipnja 2021. - 15:34

Kako je dobro vidjeti te opet! Taj ili sličan stih prostrujio je glavama navijača Marina Čilića, koji je nakon točno tri godine ponovno osvajač ATP turnira. Sa 7-6 (2), 6-3 pobijedio je Félixa Augera-Aliassimea i zapečatio 19. naslov u karijeri. Prvi nakon Queen'sa 2018., kada je u finalu srušio Novaka Đokovića.

Nedjelja, 13. lipnja za njega će zauvijek ostati poseban dan. Osim što je prekinuo najduži trofejni post otkad je postao profesionalac, prvi ga je put s tribina pratio mali Baldo (1). Mala obitelj Čilić - osim supruge Kristine, stigao je i rođak iz Međugorja - u Njemačkoj je imala doista idiličan tjedan.

- Baldo je plakao samo noćas, valjda je bio uzbuđen zbog finala - našalio se Marin u pobjedničkom govoru. Otkrio je i da mu je supruga „spasila“ miran san: - Uzela je Balda i otišli su u šetnju od ponoći do dva sata. Dali su mi da odspavam, što je bilo super.

Čilić je otkrio i da će sinčiću pripasti ključevi Mercedesa koji tradicionalno osvaja pobjednik Stuttgarta: - Ipak mu je ovo prva titula!

Kao da mu se žurilo u miru gledati Hrvatsku i Englesku, završio je točno sat vremena prije početka okršaja na Wembleyju. Cijeli tjedan bio je agresivan, rastrčan i vrlo poduzetan na servisu. U tri od pet mečeva osvojio je 100 posto poena (!) nakon ubačenog prvog servisa, što se u povijesti ATP Toura, od početka vođenja statistike 1991., još nikad nije dogodilo. Čak ni kralj asova Ivo Karlović nije imao takav zastrašujući učinak.

U finalu je ispalio sedam asova, realizirao dvije od deset break-lopti, a posao bi možda bio i brži da je krajem prvog seta iskoristio servis kod 6-5. Kanađanin se iščupao, izborio tie-break, no u njemu je bio samo promatrač.

- Prvi set bio je jako neizvjestan, Félix je odlično odigrao taj gem. U ovakvim mečevima, pogotovo na travi, odlučuju nijanse. Doslovno nekoliko poena. Obojica smo znali kakav je ulog, nije bilo jednostavno igrati, ali nadam se da su ljudi na tribinama uživali - dodao je Čilić, uz posebnu zahvalu gledateljima što su došli: - Zbog vas mi je ovaj trenutak još posebniji.

Zaključio je kako mu je bilo „suđeno“ da osvoji naslov jer „svi iz naše obitelji voze Mercedes“.

Čiliću je ovo prvi naslov na njemačkom tlu u karijeri („dvaput sam izgubio finale Münchena, bio sam jako razočaran“), koji će ga vratiti među 40 najboljih igrača svijeta. Skočit će na 37. mjesto, samo tri pozicije ispod ozlijeđenog Borne Ćorića, što znači da bi se vrlo skoro trebao vratiti u ulogu prvog hrvatskog reketa. Osim toga, sa 73 pobjede na travi nalazi se na šestom mjestu među aktivnim igračima - petoplasirani Karlović ima ih 74, a vodeći Federer 187.

Već idući tjedan igrat će u Queen'su, gdje je s dva naslova (2012., 2018.) i još dva finala ispisao neke od najljepših stranica karijere. Nakon toga slijede Eastbourne pa Wimbledon, a uz ovakav servis i samopouzdanje, u ždrijebu će svakome biti nepoželjan…

24. travanj 2024 06:56