StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKo će to izdurat

Mali obrtnik ostao šokiran uplatnicama koje je dobio od HEP-a i Čistoće: To je pljačka i ništa drugo, 200 posto veći računi, a ista potrošnja

Piše Ivica Marković/sd
13. lipnja 2022. - 20:57

Sugovornika iz naše priče, koji je u javnost pristao izići samo sa svojim inicijalima, zanima tko je kriv što su njegove komunalije, u ovom slučaju struja i čistoća, "otišle u nebo", porasle su naime do neslućenih iznosa, piše Slobodna Dalmacija.

On je Splićanin, star 55 godina, inicijali su mu D. B. i već dugi niz godina se u centru Splita, u svojih 25 četvornih metara, bavi tihim obrtom. U svom poslu je jedan od boljih u gradu podno Marjana i rekli bismo "zna ga cili grad".

Ovo je njegova priča.

– Gule nas ka naranču. Ne mogu sebi doći koliki su mi iznosi došli za struju i čistoću. U travnju sam HEP-u platio 555,66 kuna za potrošnju električne energije i u tom sam mjesecu potrošio, prema njihovom računu 412 kWh (kilovatsati). Naravno, račun sam platio u cijelosti i čekao novi račun za svibanj ove godine, kazuje nam D. B.

I na njegovu žalost, a pretpostavljamo i žalost ostalih splitskih obrtnika, račun je došao, i to u konačnici veći od onog prethodnog više od sto posto.

image

veliki racun za struju splitskog malog obrtnika

Obrtnik/

– Za svibanj sam dobio račun od 1175,19 kuna, prema računu HEP-a potrošio sam 475 kWh električne energije. Dakle, 63 kilovata više nego u travnju, a račun za svibanj mi je veći više od sto posto. Odnosno veći je za 620 kuna. Kako i zašto? – pita se naš sugovornik.

Njega nije briga, kao ni ostale obrtnike u Splitu, je li mu struja poskupjela zbog rata u Ukrajini, zbog COVID pandemije ili zbog neke treće sile. Njega je briga da mu netko, onako po "narodnu" objasni zašto je to tako i zašto su cijene "skočile u nebo".

I tu njegovim mukama nije došao kraj. Šlag na tortu mu je donijela splitska tvrtka "Čistoća", koja mu je također poslala nove račune.

image
Duje Klaric/Cropix/Cropix

– Do prije određenog vremena, više ne znam je li dvije ili tri godine, mjesečno za svojih 25 kvadrata tihog obrta plaćao sam 60 kuna za čistoću. I to mi je bilo prihvatljivo. Potom su mi poslali uplatnice na iznos od 200 kuna. Nakon toga sam otišao u "Čistoću" da mi netko objasnio zašto mi je "skočila" više od 200 posto. I onda su mi rekli da su moj prostor od 25 kvadrata sistematizacijom svrstali s robnom kućom. Nakon "pobune" iznos mjesečne naknade su smanjili na 160 kuna, te sam 31. travnja ove godine primio račun nešto viši od 154 kune. A, sada, s datumom 31. svibnja dobio sam uplatnicu "Čistoće" na više od 282 kune, dakle račun je veći za nekih 80 i nešto posto – kazuje naš sugovornik.

Kako i zašto, je li zbog rata u Ukrajini ili COVID-a, pita se on.

– Ne mogu vjerovati da nam šalju ovakve uplatnice. To je pljačka i ništa drugo. Moj obrt nema škovaca. Ja u tjedan dana napunim u kesicu iz samoposluge neke sitne škovace. Trideset puta više škovaca imam doma, u "kućnom smeću", a oni mi šalju uplatnicu na 270 kuna. Nečuveno, pa gdje ovo sve ide? – pita se na kraju naš sugovornik.

Splitski političari krivi za sve

 

Od Ivice Karoglana, direktora splitske “Čistoće”, dobili smo odgovor zbog čega je poskupio odvoz smeća, odnosno zbog čega su obrtnici u Splitu dobili tako velike račune.

Zbog Gradskog vijeća grada Splita i njihove odluke.

– Ono što je odlučilo i potvrdilo Gradsko vijeće grada Splita mi smo proveli u djelo. Dakle, za kućanstva je mjesečni porast za 30 kuna, a za obrtnike 100 kuna, a promjenjiv je i varijabilni dio – rekao nam je Karoglan.

Eto, za skuplje škovace nije kriv ni rat u Ukrajini ni COVID​, već splitski političari.

Cijena će rasti i dalje

 

Iscrpan odgovor dobili smo i od HEP-a, a ovo je ono najvažnije, što će najviše zanimati naše obrtnike, ali i sve stanovnike grada kojima raste cijena struje.

”Tržište električne energije u Hrvatskoj je, kao i u cijeloj Europskoj uniji, liberalizirano i svaki je kupac slobodan ugovarati opskrbu s bilo kojim opskrbljivačem registriranim na hrvatskom tržištu. Kupci kategorije poduzetništvo, a to su svi kupci čija se mjerna mjesta ne koriste u stambene svrhe, tako slobodno ugovaraju tržišnu uslugu opskrbe električne energije s opskrbljivačima u Republici Hrvatskoj (među kojima i HEP Opskrbom). Dakle, nitko od poduzetnika u Hrvatskoj nije obvezan ni dužan kupovati električnu energiju od HEP-a.

Svim opskrbljivačima je osnovni kriterij za formiranje ponude trenutna tržišna (burzovna) cijena električne energije. Za hrvatsko je tržište referentna regionalna burza u Budimpešti. Na toj se burzi veleprodajna cijena isporuke za godišnji ugovor, s oko 50 eura za MWh u 2020. i prvoj polovici 2021. podigla krajem 2021. iznad 200 eura da bi trenutno iznosila više od 250 eura. Megavatsat za prvi kvartal 2023. košta skoro 300 eura”, napisano je između ostalog u odgovoru HEP-a.

Posebno je interesantna ova zadnje rečenica, koja da naslutiti kako će cijena struje i dalje “ići u visine” i u 2023. godini.

Ma kome triba struja, kad imamo šterike.

 

 

18. travanj 2024 00:20