StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIMA SE, MOŽE SE

Makarski gradonačelnik ‘pegla‘ karticu gdje stigne, za putovanja, iće i piće u prvoj polovini godine ‘spržio‘ je gotovo 50 tisuća eura, a nedavno je bio na skupu o - pticama

Piše Dijana Turić/SD
29. studenog 2022. - 08:57

Makarski gradonačelnik, SDP-ov Zoran Paunović, veliki je ljubitelj putovanja i to još iz mladosti kada je svijet sa svojom ekipom obilazio o svom trošku.

Međutim, te lijepe navike se, izgleda, ne može odviknuti, ali sada "pegla" karticu Grada pa je tako ove godine putovao u Maltu, Češku, Francusku i Makedoniju i tko zna gdje još.

Paunović je od 3. do 7. studenoga s Katarinom Kostanić, zamjenicom pročelnika Upravnog odjela za razvoj, bio na službenom putovanju u Francuskoj čija je svrha bila predstavljanje projekta grada Makarske na forumu Europana s temom ‘"Let the birds sing"’ ili "Neka ptice pjevaju", čime se na poetičan način želi objasniti lokacije koje tek trebaju ostvariti puni potencijal bioraznolikosti.

Paunović i Kostanić su prelazili granice Hrvatska – Slovenija – Italija – Francuska – Švicarska, pa opet Italija – Slovenija i Hrvatska. Noćili su i dvaput u Italiji što je koštalo 180 eura za njih dvoje.

A reprezentacija i obroci za njih petero (uz Paunovića i Kostanić na putovanju su bili i Petra Jerković iz udruge "Kačić", tajnica Europana Hrvatska Iva Bedenko i Mirko Buvinić, član Nacionalnog odbora) koštali su 227 eura, dok je obrok Paunović i Kostanić koštao 223 eura.

image

Makarsko izaslanstvo u Francuskoj

Privatni album

Dvojcu je odobreno putovanje avionom, ali let je u konačnici otkazan pa se putovalo službenim vozilom Grada zbog čega je i nastao trošak noćenja u Italiji. Tako se na gorivo potrošilo ukupno 3227 kuna, odnosno na prvoj benzinskoj crpki se "natankalo" goriva za 205 kuna, na inozemnima dvaput po 130 eura i jednom 143 eura, a upitno je koliko će novca dobiti nakon što im se isplate dnevnice.

Dakle, u četiri dana, bez dnevnica, Paunović i Kostanić su za "ptice koje pjevaju" potrošili 7952 kune i to 1350 kuna na noćenje, 3375 kuna na hranu i 3227 kuna na gorivo.

Inače, gradonačelnik putoholičar sada na putovanja voli trošiti novac poreznih obveznika i to na gorivo, avionske karte i hranu pa je prema polugodišnjem izvještaju o izvršenju gradskog proračuna od siječnja do lipnja ove godine, na službena putovanja potrošeno 260 tisuća kuna, a na iće i piće 84 tisuće kuna.

U istom razdoblju 2021. godine kada je na vlasti bio HDZ-ov gradonačelnik Jure Brkan, na službena je putovanja potrošeno 31.500 kuna, a na reprezentaciju 49 tisuća kuna.

Paunović od silnih putovanja nije mogao fizički nazočiti ni na sjednici Gradskog vijeća pa se javio videopozivom iz Makedonije, dok HDZ-ovu vijećniku i saborskom zastupniku Brkanu, koji se nalazio u Zagrebu jer se usvajao državni proračun, to nije bilo dopušteno.

Tako je Paunović izravnim javljanjem iz Makedonije pojasnio da je na Europanovom Forumu u francuskom Clermont-Ferrandu sa svojom ekipom pobliže predstavio Makarsku kao jednu od lokacija u sklopu ovog velikog međunarodnog natječaja koji se organizira već više od 30 godina.

image
Ivo Ravlić/Cropix

– Naš odmak od puke betonizacije prepoznat je i u arhitektonskim krugovima od struke i omogućio nam je da na najvišoj razini budemo ozbiljno shvaćeni u namjerama arhitektonske transformacije Makarske.

Prijavili smo izazovan lokalitet u samom centru grada, spoj gradske tržnice i ribarnice koji bi dodatno razvili u pravi eno-gastronomski centar s lokalnim proizvodima, i to je projektni zadatak koji će biti dio Europanova natječaja koji nam pruža priliku da iskoristimo međunarodni pogled na naše urbane probleme – kazao je Paunović, dodavši da je Grad na ovaj način dobio izravan pristup najambicioznijim i najangažiranijim mladim arhitektima stručnjacima na međunarodnoj sceni.

– Dobit ćemo kvalitetne ideje za ostvarenje punog potencijala vrijednog javnog prostora, sa sadržajem koji je od velike važnosti za naše OPG-ove, ribare i ugostitelje, ali sve što radimo je zapravo za sve naše stanovnike.

Takva zaokružena cjelina doprinijet će i turističkoj prepoznatljivosti destinacije i otvoriti nove mogućnosti razvoja specifičnih oblika turizma. Dobili smo jako dobre povratne informacije i sada ćemo vidjeti koji će nam se sve arhitekti prijaviti na taj natječaj – naglasio je prvi čovjek Makarske.

19. travanj 2024 19:44