StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŽIVOT BEZ MINUSA

Majstorica uštede se naježila vidjevši katalog iz prosinca 2021. godine. Poslala nam je usporednu tablicu koja frapira i otkrila potrošačke tajne: ‘Vjerujem u keš, a jedem ono što je na akciji‘

Piše Diana Barbarić/SD
11. kolovoza 2022. - 10:17
Zagrepčanka Helena je prolistala Konzumov katalog iz prosinca 2021. i usporedila ga sa sadašnjim cijenamaCropix, Screenshot Konzum Katalog

Cijene osnovnih namirnica u trgovinama toliko su porasle da su nesretne blagajnice postale pravo topovsko meso ogorčenim kupcima. Pristojniji grintaju, rabijatniji, a takvih je sve više, urlaju kad im izdaju račun, piše Slobodna. Ne bi da su im one osobno digle cijenu masla s deset na 25 kuna i ne bi da i one same ne moraju kupovati iste te artikle po istim tim groznim cijenama. Svašta te žene na trgovačkim kasama moraju otrpjeti za par tisuća kuna mjesečne plaće.

Budući da se cijene mijenjaju praktički iz dana u dan, teško je više i upratiti koliko je što koštalo nekad, ali svi zajedno možemo samo plakati za cijenama iz prošle zime i onima prije pandemije. Da je bar bilo znati pa napuniti zalihe stvari bez kojih ne možemo, a da nisu kvarljive.

Prebirući po starim katalozima naišli smo na Konzumov katalog iz pretpandemijske 2019. godine, taman isto doba godine kao sada (sezona, kad je sve u pravilu nešto skuplje), a u njemu troslojni Palomin WC papir od deset rola košta 14, 99 kuna. Bio je doduše na akciji, redovna cijena mu je bila 23,99, ali danas ga u istom tom trgovačkom lancu nećete moći kupiti ispod 32,99 kuna! Više nisu smiješne one scene s početka pandemije kad su ljudi mahnito kupovali toalet papir u strahu da će ga nestati, a vjerojatno bi ga i više nakrcali da su znali koliko će sada koštati.

image

Nekad bilo, sad se spominjalo: cijena WC papira iz 2019. danas izgleda nestvarno

Screenshot Konzum Katalog/

Ista stvar je i s uljem. Plaćali smo ga desetak kuna, sad smo sretni kad ga nađemo za 20. Mlada zaposlena Zagrepčanka Helena Ded jedna je od onih koja itekako vodi brigu o kućnom budžetu, a s obzirom da je jako sistematična dala si je truda pa je čak napravila tablicu u kojoj je usporedila cijene istih proizvoda u prosincu 2021. i u srpnju 2022. Isti je nacionalni trgovački lanac u pitanju. Konzum. No ni drugdje nije bitno drukčije. Dakle, 12 istih artikala koje je prije pola godine ukupno platila 230,11 kuna sada koštaju 105,45 kuna više - točno 334,66 kuna. Riječ je o povećanju od 45 posto!

image

Brojke sve govore

Helena Hed/Slobodna Dalmacija

U postotku je najviše poskupjelo Mlineta glatko brašno: u prosincu 3,19 kuna, u srpnju 5,99. Ravno 88 posto skuplje. Čak 80 posto narasla je i cijena Zvijezdina suncokretova ulja - plaćali smo je krajem prošle godine 9,99, a u srpnju je bila 17,99.

Drastično, čak 70 posto, poskupjelo je i maslo, pakiranje jaja od deset komada je skuplje 55 posto, sirevi 50 posto... 

image

Upravo je nevjerojatno koliko su cijene istih proizvoda u istoj trgovini narasle. Naravno, ni drugdje nije drukčije

Helena Hed

- U kućanstvu nas je dvoje, a u ovom srpnju sam na hranu potrošila 1900 kuna, s time da je to bilo za 20 dana jer sam imala Covid pa su me drugi hranili deset dana. Ali i tih 1900 kuna je samo ono što je plaćeno karticom. Ima tu i i troškova na placu, pekarama i suprugovi gableci na poslu. Ajmo reći da nam je mjesečni prosjek minimum 2.500 kuna samo za hranu. To je cifra za nas dvoje - otkriva nam Helena uz dodatak kako u srpnju nije uopće kupovala osnovne stvari koje su drastično poskupile jer je imala zalihu šećera, ulja i trajnog mlijeka.

U kolovozu će joj izdaci za hranu sasvim siguro biti značajno veći, naročito ako ne ode u šoping u Mađarsku kako je planirala, jer tamo je, javljaju ljudi, ulje i sada 10 kuna, litra mlijeka dođe četiri kune, kilo brašna tri, šećera četiri i pol... Ej, a u nas je šećer po deset kuna!

- Trenutno pokušavam skupiti još dvoje, troje ovakvih štediša poput mene da podijelimo trošak goriva i odemo zajedno u Mađarsku kao što se nekada išlo u djutić. Moj auto za takav put potroši 144 kune goriva. Pa i da kupimo svaki po dva kartona mlijeka i paket šećera, već smo u plusu. Bila sam nedavno turistički u Mađarskoj i ostalo mi je nekih forinti pa smo stali u dućan da to potrošimo, nisam mogla vjerovati koliko je sve pristupačnije. Ispalo me 38 posto jeftinije s time da nisam, kao kod nas, kupovala samo akcijske proizvode - priča nam svoje mađarsko iskustvo Helena.

Šteta da je nama u Dalmaciji Mađarska daleko, a Hercegovina više nije kao što je bila. Svakako, svi koji teško krpaju kraj s krajem i ne žele razbacivati novac imali bi štošta naučiti od Helene Ded. Ona za sebe kaže da je pravi majstor uštede. Utorkom i srijedom većina trgovina izbacuje tjedni katalog pa to pregleda brzinski uz kavu. Zagrebom se kreće biciklom jer ne želi plaćati gorivo pa joj je sve usput.

Uopće joj nije problem kupiti danas u jednoj trgovini tri stvari, zatim drugi dan u drugoj trgovini tri stvari.

- Doma jedemo ono što je na akciji. Što se tiče moje financijske situacije, nije da se ne mogu žaliti, ali OK sam. Imam za more, ali nemam za novi auto. Vjerujem u živi keš i život bez minusa. Što nemam, ne trošim - otkriva nam Helena svoj životni moto, pa na kraju postavlja ključno pitanje.

- Mene u cijeloj priči zanima kolika je trgovačka marža. Kako u Mađarskoj koja ima isti PDV, ako se ne varam možda čak i veći,  trajno mlijeko može koštati 4, 25 kune? 

E to je već druga tema. Odgovore na to pitanje, ali i kako je moguće da je inflacija 12 posto, a cijena tako drastično veće smo potražili od ekonomske analitičarke Vedrane Pribičević. Objavit ćemo ih uskoro.

19. travanj 2024 21:07