StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEKA SE PUTIN RADUJE

Mađarska se priprema za veliki europski rat: Orban otpušta stotine pro-NATO vojnih časnika. Što to znači za Hrvatsku?

Piše Damir Pilić/sd
25. siječnja 2023. - 16:10

Nešto se događa u Mađarskoj: više tamošnjih medija piše da je mađarsko Ministarstvo obrane iznenada umirovilo na stotine visokih vojnih časnika, uključujući istaknute generale i pukovnike, donosi Slobodna Dalmacija.

Opozicija pak tvrdi da se ciljano otpuštaju isključivo oni oficiri koji su "pro-NATO" raspoloženi.

"Dotični časnici imaju dva mjeseca za odlazak i dobit će 70 posto svoje sadašnje plaće kao dodatak nalik mirovini čak i ako nastave raditi", piše list Daily News Hungary, dodajući da ministarstvo službeno navodi kako je cilj ovog poteza "pomlađivanje i modernizacija vojske". Također se navodi kako je ova odluka donesena na temelju nedavne vladine uredbe po kojoj vojni dužnosnici mogu ići u mirovinu nakon 25 godina službe. Iz toga bi se moglo shvatiti da časnici sami mogu odlučiti hoće li se umiroviti ili ne, ali spomenuti list izražava sumnju u takav razvoj situacije.

"Čini se da u većini slučajeva umjesto službenika odlučuju ministar i ministarstvo", ističe list. Zbog tog poteza mađarsku vladu je napala parlamentarna zastupnica opozicijske Demokratske koalicije Agnes Vadai, inače bivša državna tajnica u Ministarstvu obrane, koja je za mađarske medije ustvrdila da je osobno izbrojila više od 170 otpuštenih vojnih dužnosnika koji su "pro-NATO" orijentirani.

Štoviše, spomenuta zastupnica ističe kako bi prema njezinim procjenama – odnosno "na temelju informacija koje je dobila od ministarstva" – ukupno moglo biti otpušteno čak oko tisuću visokih vojnih dužnosnika.

- Politička lojalnost bit će presudan faktor u pogledu toga tko ostaje, a tko odlazi - rekla je Vadai za portal telex.hu.

Analitičari ocjenjuju da iza ove "meke čistke" vojnog kadra stoji osobno mađarski premijer Viktor Orban, kojeg su na takav potez nagnala dva glavna razloga. Prvi razlog je Orbanov strah od moguće "obojene revolucije" kakvu Zapad tradicionalno organizira u zemljama čije vladajuće elite nisu "dovoljno poslušne".

image

Mađarski premijer također se protivi i antiruskim sankcijama koje je uveo Zapad, ocjenjujući da one devastiraju europske ekonomije, a da pritom nisu naudile Rusiji

Afp

Poznato je, naime, da od početka ruske agresije na Ukrajinu mađarski premijer ima drukčiji stav o zapadnoj politici prema ukrajinskom ratu od većine drugih čelnika EU-a i NATO zemalja. Iako je i Mađarska osudila rusku agresiju i primila velik broj ukrajinskih izbjeglica, Orban se od početka protivi slanju oružja Kijevu, smatrajući da takva politika samo produžuje ratni sukob i povećava opasnost od velike (nuklearne) eskalacije.

Mađarski premijer također se protivi i antiruskim sankcijama koje je uveo Zapad, ocjenjujući da one devastiraju europske ekonomije, a da pritom nisu naudile Rusiji. O tome govori njegova poznata izjava iz rujna prošle godine: "Europa je sama sebi pucala u nogu. Postali smo siromašniji, a Rusija nije pala na koljena."

Ukratko: glavni Orbanov krimen u očima ostatka EU-a i NATO elita je njegova nespremnost da se priključi ratnoj soluciji koju ostatak Zapada vidi kao jedino rješenje "ničim izazvane" ruske agresije. Umjesto toga, mađarski premijer od početka zagovara diplomatsko rješenje sukoba, u čemu ostaje u velikoj manjini: ostatak Europe i kolektivnog Zapada odbacio je diplomaciju u korist želje za vojnim slamanjem Rusije.

A u takvoj atmosferi, koja se može opisati huškačkim sloganom "Tko nije s nama, taj je protiv nas", opisani Orbanovi stavovi dovoljni su da ga se proglasi "Putinovim čovjekom" koji razara europsko jedinstvo. Svjestan toga, Orban ovim umirovljenjem prozapadnih oficira želi spriječiti da mu se u Budimpešti dogodi "obojena revolucija" ili državni udar.

Još je indikativniji drugi mogući razlog kojim analitičari tumače ove promjene u mađarskoj vojsci. Prema toj interpretaciji, Orban iz vojnih redova uklanja pro-NATO kadar kako bi u velikom europskom ratu - koji se očito sprema - uspio Mađarsku zadržati neutralnom. Ta Orbanova zabrinutost velikim je dijelom motivirana geografskim položajem Mađarske, koja na svom sjeveroistoku graniči s Ukrajinom i tako predstavlja jedan od mogućih smjerova prelijevanja ukrajinskog rata na širi europski prostor. Stoga ovim čistkama u vojsci Orban želi Mađarskoj osigurati neutralan status.

U tom smislu, onaj prvi mogući razlog odnosi se na očuvanje Orbanove vlasti u Mađarskoj, dok se drugi razlog odnosi na očuvanje same Mađarske u slučaju da se ukrajinski rat prelije na ostatak Europe. Premda Orbanov antimilitaristički stav upadljivo strši u današnjoj Europi, opsjednutoj ratnim strastima i rusofobijom – koje potiče dosad neviđena medijska propaganda – on nije bez rezona. Štoviše, to je i dominantni stav u ostatku svijeta, izvan Zapada, ali se na Zapadu takvi glasovi slabo čuju.

Čak i s aspekta nacionalne sigurnosti Hrvatske, pragmatičnije je da za susjeda imamo neutralnu zemlju koja je tampon-zona između nas i fronte, a ne onu koja je direktno involvirana u rat. Ali nemojte to govoriti naglas, jer bi vam u aktualnoj atmosferi mogli prišiti etiketu da ste "Putinov čovjek", uz dodatak da odete lijepo živjeti u Rusiju, skupa s Orbanom.

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

18. travanj 2024 10:56