StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUvaljani u mine

Loše se piše Rusima oko Vuhledara: dvije potpuno desetkovane, a nekad elitne jedinice, Ukrajinci drže na nišanu!

Piše anita belak krile/sd
8. lipnja 2023. - 22:06

Nisu bez razloga ukrajinska vojska i mornarički korpus usmjerili niz svojih ispitivačkih akcija i sondiranja terena, kao uvod u širu ofenzivu, upravo na ruske položaje oko Vuhledara, gradića udaljenog 30 kilometara jugozapadno od Donecka u jugoistočnoj Ukrajini.

Otprilike godinu dana, dvije su ruske mornaričke postrojbe, 40. i 155., brigada mornaričkog pješaštva, držale garnizone u Pavlivki, Mikilsku i drugim mjestima južno od Vuhledara koji je uspio ostati u ukrajinskim rukama. Ako Moskva nije uložila iznimne napore da obnovi ove potpuno desetkovane brigada, a vojni analitičari procjenjuju kako postoje dobri razlozi za vjerovati da nije, onda bi ruska obrana oko Vuhledara mogla biti vrlo krhka, piše Slobodna Dalmacija.

To čini Vuhledar potencijalnim žarištem južnog protunapada ukrajinskih brigada koje Kijev drži u pričuvi još od Nove godine i sprema za ofenzivu. Iako se već neko vrijeme vodi udar u pravcu oko Bahmuta, koji su prije nekoliko tjedana zauzele ruske snage, stručnjaci procjenjuju kako je taj smjer zapravo varka te da se tu sigurno neće odigrati glavni udar ukrajinske protuofenzive. Prema škrtim informacijama koje dopiru s ratišta, Ukrajinci su imali poprilične uspjehe na pravcu Velika Novosilka - Vuhledar.

- Neprijatelj, osjetivši naše slabosti, pojačava svoje napade oko Vuhledara i obližnjih gradova -  izvijestio je Aleksandar Hodakovski, šef ruskog bataljuna Vostok u Donbasu. Prema njegovim riječima napadi zapadno od Vuhledara bili su ograničeni taktički potez Ukrajinaca, a ne velika operacija.

image
Muhammed Enes Yaldaram/Anadolu Agency Via Afp

Oko Vuhledara su dvije ruske brigade mornaričkog pješaštva koje su dio Pacifičke flote, 40. i 155., svaka ima oko 3000 vojnika i stotine tenkova T-80, borbenih vozila BMP-3 i BTR-82.

Odnosno, imaju ih samo na papiru.

Naime, u nizu loše osmišljenih i izvedenih napada koji su počeli prošle jeseni, brigade su sahranile ili poslale u bolnice na tisuće ranjenih boraca i otpisale brojna borbena vozila i tenkova. Na desetke videa je objavljeno po društvenim mrežama o njihovim silnim gubicima oko Vuhledara, grada koji su pokušavali zauzeti zbog njegove nadmorske visine koja omogućava artiljeriji, postavljenoj u njegovoj okolici, da izravno prijeti cestama koje se spajaju na glavne prometnice u Donbasu. Ruski zapovjednicu su u valovima slali tenkove i rezerviste u napade na ukrajinske položaje, a razmjeri njihovih gubitaka bili su doista golemi. Po miniranim poljima su ležali uništeni tenkovi, borbena vozila pa čak i pakleni termobarični raketni bacač Suncopek koji su ukrajinski topnici uništili. Na raskrižju u mjestu Mikilske, koje se nalazi nekoliko stotina metara udaljeno Vuhledara u veljači se, u nekoliko navrata, dogodila teška kataklizma ruskih snaga.

Vojnik 3. satnije 155. brigade rekao je tada za ruski portal 7x7 da su samo sedmorica vojnika preživjeli iz postrojbe koja je brojala više od 500 ljudi, a njih su proglasili dezerterima.

„Bilo bi mi bolje da su me zarobili i da se nikad nisam vratio. Raspoloženje je najgore. Bacili su 500 života, možda i više – ispričao je ruski vojnik.

image

Uništena ruska oprema oko Vuhledara u veljači i ožujku 

screenshot Twitter

A gubici su se i dalje produbljivali dok su brigade pokušavale frontalno napasti Vuhledar preko minskih polja dok su ih granatama zasipale prekaljene ukrajinske jedinice: 68. i 72. mehanizirana brigada. Ogorčeni su bili i ruski vojni blogeri koji se takvom kaosu ruskih marinaca nisu mogli načuditi.

Najteža lekcija dogodila im se početkom veljače kad su uletjeli u minsko polje. Olupine iz te zasjede i dalje su bile vidljive kada je, dva tjedna kasnije, druga ruska formacija prešla preko istog raskrižja i nanovo naletjela na mine. Isto se ponovilo i nekoliko dana kasnije s najnovijim BMP-2 vozilom. Pa opet i s ljudstvom. Samo u 15 dana veljače izgubili su preko 130 tenkova i oklopnih vozila.

Do ožujka, 40. i 155. brigada mornaričkog pješaštva bile su potpuno nesposobne za stalnu borbu.

Kremlj je imao izbor: mogli su ponovno ustrojiti brigade - ili se samo pretvarati da ih ponovno ustrojavaju. A čini se da su izabrali ovo drugo.

“Tijekom ožujka 2023., aktivnosti 155. brigade mornaričkog pješaštva istaknute su putem nekih od najopsežnijih ruskih borbenih snimaka kamera s kacigama koje su dosad objavljene, kao i televizijskog posjeta istaknutog ruskog TV voditelja, Vladimira Solovjova,” izvijestilo je britansko Ministarstvo obrane u travnju,  te dodalo:  

"U stvarnosti, 155. bojna je smanjena na borbeno neučinkovit status najmanje dva puta u posljednjih šest mjeseci, zbog niza taktički manjkavih  frontalnih napada u blizini Vuhledara".   

„Ono što je ostalo od dvije razbijene brigade moglo bi činiti glavninu ruskih snaga oko Vuhledara. Dvije na brzinu formirane vojne brigade nakratko su pojačale marinske brigade sve dok ih Moskva nije u svibnju prerasporedila sjeverno u Bahmut. Tamo su doživjele dosta gubitaka - ocjenjuje analitičar Forbesa David Axe. I Rob Lee, doktorand na Odsjeku za ratne studije londonskog King‘s Collegea i bivši marinac također smatra da je jedan od razloga zašto se Ukrajina usredotočila na područje Vuhledar - Velika Novosilka taj što je Rusija odande povukla jedinice (200. i 72.) kako bi ojačala bokove Bahmuta, dok 40. i 155. brigada nisu pravilno rekonstruirane nakon neuspjelih napada u veljači i ožujku. 

Svaka vojska koja ratuje promišljeno, provodi izviđanje prije nego što svoje glavne snage uputi u veliku ofenzivu. "A to, čini se upravo sad rade Ukrajinci duž sektora od 30-tak kilometara koji se proteže od Vuhledara zapadno kroz Novodonetske. Južno od Vuhledara vjerojatno već dobro znaju što mogu očekivati: dvije teško oštećene ruske mornaričke brigade, zaključuje Axe.  

image
Ignacio Marin Fernandez/Anadolu Agency Via Afp
25. travanj 2024 08:51