StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUNATOČ OBEĆANJIMA

Loša vijest za desetke tisuća Hrvata: kasni isplata obiteljske mirovine! Neki do novca neće još mjesecima

Piše Silvana Uzinić/sd
18. siječnja 2023. - 20:00
Utješno je što, kažu u HZMO-u, zaprimanje umirovljeničkih zahtjeva ide brzo i bez čekanja u redovima  Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Gotovo 30 tisuća zahtjeva za korištenje dijela obiteljske mirovine preminulog supružnika predano je po podružnicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje diljem zemlje već od drugog dana ove godine do danas, piše Slobodna Dalmacija.

Umirovljenici su, kao i svakog prvog u mjesecu, kada stanu u redove da bi platili račune za režije, stvorili su i gužve po matičnim uredima i drugim šalterima kako bi se domogli iznosa koji se, doduše, u većini slučajeva može također smatrati "crkavicom" u vremenu poskupljenja i inflacije.

Rečeno im je više puta da ne moraju žuriti jer će, predaju li zahtjeve sve do kraja lipnja ove godine, svakako primiti isplate za svaki prethodni mjesec. Jedno im, međutim, nije rečeno, a to je da će, neovisno o tome jesu li zahtjev predali među prvima u siječnju, mnogi teško do dijela obiteljske mirovine već u veljači. Štoviše, kako stvari stoje, neki je neće primiti ni u ožujku.

Nema zakidanja

Ovo nam je kazao Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika i saborski zastupnik, vjerojatno jedan od najupućenijih u novi model isplate koji će donekle povisiti standard naših starijih sugrađana.

- Pa kako ste vi mislili da će oko 2700 zaposlenih obraditi tolike tisuće zahtjeva pored približno 20 tisuća redovnih u 12 mjeseci? Sada su u fazi prikupljanja zahtijeva, ljudi stvarno vrijedno rade i, koliko čujem, zasuti su poslom. Postoje slučajevi da je bračni drug preminuo prije trideset godina, kada službenici doslovno pješice moraju do arhive kako bi obradili podatke. Neki slučajevi će biti riješeni za tri dana, a neki sigurno neće biti obrađeni u tako kratkom roku, pa će početak redovite isplate ovisiti i o tome.

Dakle, neki će dio obiteljske mirovine početi primati, a drugi još čekati. Prva rješenja će, nadam se, biti u ožujku. Što je najvažnije, nitko neće biti zakinut – kaže Hrelja. On je, inače, vrlo zadovoljan zakonskom izmjenom za koju se, kako je iskoristio priliku da napomene, bori već godinama i zbog koje je, kaže, dobio etiketu "žetončića".

image

Silvano Hrelja: Pa kako ste vi mislili da će oko 2700 zaposlenih obraditi tolike tisuće zahtjeva pored približno 20 tisuća redovnih u 12 mjeseci?

Damjan Tadić/Cropix

Na našu primjedbu da kategorija građana koja ostvaruje pravo na dio obiteljske mirovine nije baš u cvijetu mladosti, a da ne govorimo o sve težem preživljavanju uz skupoću i inflaciju, da bi sad još mjesecima čekala isplatu, saborski zastupnik uzvraća:

- Znam što hoćete reći, ali i u slučaju smrti će njihovi nasljednici imati pravo na isplate ako su prethodno podnijeli zahtjev. Sada se radi još na tome da službenici HZMO-a dobiju licencu da uđu u matice vjenčanih i umrlih da bi se skratile neke procedure pa će se sve skupa i ubrzati.

Ipak, naši stariji sugrađani su razočarani što će se čekanje isplata odužiti pa se s pravom pitaju kako je to moguće s obzirom da je novi model predstavljen još lanjskog lipnja. Pitaju se zar u Vladi i Ministarstvu nisu mogli pretpostaviti porast posla s obzirom da očekuju približno 155.000 zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine. Bar danas je digitalizacijom moguće ubrzati posao, komentiraju.

Neugodno iznenađeni

U Sindikatu umirovljenika Hrvatske, čija je predsjednica Jasna Petrović ujedno članica Upravnog vijeća HZMO-a, bili su neugodno iznenađeni tvrdnjama Silvana Hrelje.

- To sam upravo provjerila u Upravnom vijeću i mogu vam reći da će prve isplate stići polovinom veljače - kazala nam je, ali je priznala da će do isplate najprije doći oni slučajevi koji su ranije predani, ali su i lakši za obradu, odnosno da je, primjerice, dokumentacija o preminulom bračnom drugu dostupna u sustavu. To, doduše, podrazumijeva upravo ono što je Hrelja rekao.

- Postoje i situacije kada, primjerice, treba provjeriti jesu li plaćani doprinosi - napomenula je Petrović i pojasnila da su i takvi primjeri mogući ako je pravo na mirovinu stečeno u firmama koje su otišle u stečaj.

Gotovo jednaki odgovor i sami smo dobili u HZMO-u.

"Zahtjevi za ostvarenje prava na isplatu dijela obiteljske mirovine intenzivno se zaprimaju od 2. siječnja, a određen broj zahtjeva je već riješen, što znači da će se dijelu korisnika u veljači, uz osobnu mirovinu, isplatiti i dio obiteljske mirovine u visini od 27 posto. Napominjemo da duljina trajanja postupka, od predaje zahtjeva do donošenja rješenja ovisi o tome jesu li svi podaci u predmetu kompletirani te o složenosti samog predmeta", odgovorili su iz Ureda za odnose s javnošću.

Napominju da je, kako bi korisnik mogao ostvariti pravo na isplatu dijela obiteljske mirovine, potrebno da su mu priznata oba prava (pravo na osobnu mirovinu – starosnu, prijevremenu starosnu ili invalidsku mirovinu i pravo na obiteljsku mirovinu). Dodaju da se "postupak za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja pokreće na zahtjev osiguranika, a u upravnom postupku utvrđuju se sve činjenice vezane uz uvjete o kojima ovisi stjecanje prava na starosnu mirovinu, odnosno obiteljsku mirovinu, stoga nije moguće točno predvidjeti duljinu trajanja samog postupka".

Model posrće

Svakako, iako su u HZMO-u poduzete brojne aktivnosti kako bi korisnicima olakšali i ubrzali ostvarivanje prava na isplatu dijela obiteljske mirovine te je u svim područnim službama i uredima HZMO-a povećan broj šaltera na kojima se mogu predati zahtjevi, novi model još uvijek posrće.

Isprva su svi pohrlili obrascima prilagati vjenčane i smrtne listove, potom su neki na vjenčanim listovima imali opaske da je brak prestao danom smrti bračnog druga pa im nije trebao smrtni list, a onda je rečeno da je vjenčani list potreban samo onima čiji brak nije sklopljen u Republici Hrvatskoj...

Utješno je što, kažu u HZMO-u, dužih čekanja pred šalterima trenutačno nema.

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

24. travanj 2024 19:10