StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPutinov bijes

Kremlj sprema osvetu nakon šokantne snimke, ‘procurili‘ događaji koji su prethodili masakru: šest ruskih vojnika leže licem prema zemlji jedan pored drugog...

Piše dv
22. studenog 2022. - 10:25

U javnosti se nedavno pojavio prvi potvrđeni video na kojem se vidi kako ukrajinske snage ubijaju ruske vojnike. Premda još uvijek nisu najjasnije okolnosti pod kojima je sporni video nastao, zbog ovog incidenta reagirala je međunarodna zajednica koja zahtijeva hitnu istragu.

Procurila snimka koja je izazvala bijes i digla Rusiju na noge: ‘Novi dokaz masovnog masakra. Zelenski i pristaše, ići ćete na sud!‘

Rezultat istrage mogao bi predstavljati veliku prekretnicu rata jer je pitanje hoće li se odnos zapadnih partnera prema Ukrajini nakon toga promijeniti, koja sada očekuje najžešći ruski napad od početka rata – kao osvetu za video koji je šokirao Kremlj, piše N1.

Naime, u petak su se na internetu pojavile video snimke na kojima se vide ruski vojnici koji leže na zemlji i izgledaju kao da su dezertirali. Iznad njih stoje ukrajinski vojnici koji nišane njihove glave.

Ubrzo nakon pojavljvanja videa oglasilo se rusko ministrastvo obrane i navelo da su pripadnici ukrajinskih oružanih snaga ciljano ubili desetak ruskih vojnika hicima u glavu.

Uz priopćenje su objavili i fotografiju iz zraka koja, kako Rusi tvrde, dokazuje da su zarobljenici pobijeni. Kao ključni dokaz da je to ista lokacija navode dječji crveni automobil koji stoji u dvorištu.

Ubrzo su stigle i prve reakcije međunarodnih organizacija, poput Ujedinjenih naroda koji zahtijevaju hitno ispitivanje videa.

“Svjesni smo snimaka i istražujemo ih. Navode o pogubljenjima po kratkom postupku ljudi koji su bili van borbe, treba odmah, potpuno i djelotvorno istražiti, a svi počinitelji moraju biti pozvani na odgovornost”, rekla je za Reuters Marta Hurtado, glasnogovornica Ureda UN-a za ljudska prava, prenosi Nova.rs.

Dodala je da prema međunarodnom pravu francuski izraz hors de combat odnosi se na ljude koji su “van borbe” zbog predaje, jer su nenaoružani, bez svijesti ili na drugi način nesposobni za obranu.

Što je prethodilo snimci?

New York Times je analizom videa i događaja koji su mu prethodlili, donio zaključak da je autentičan.

Konkretno, na osnovu videa koji je nastao nekoliko minuta ranije vidi se kako ukrajinski vojnik leži na zemlji i kako je uperio mitraljez prema jednoj od šupa u kompleksu. Drugi ukrajinski vojnik stoji iza njega. Treći ukrajinski vojnik korača po dvorištu držeći pušku, a četvrti je na zemlji i provjerava tijelo, čini se mrtvog ruskog vojnika. Drugo tijelo, također očigledno rusko, leži nepomično u blizini.

Još jedan ruski vojnik se nalazi u jednoj od šupa, ali se on u tom trenutku na videu još uvijek ne vidi, donosi Slobodna Dalmacija

Sljedeća scena je video mobitela koji je u dvorištu snimio isti ukrajinski vojnik. U videu ima praznina mada nije jasno kako su nastale. Na njemu su prikazana četvorica ukrajinskih vojnika, od kojih su najmanje tri naoružana.

Jedan vojnik s puškom oprezno prilazi objektu u koji su se sklonili ruski vojnici. Čuju se pucnji mada nije jasno odakle dolaze. Vojnik se polako udaljava od pomoćnog objekta, izvlačeći ruske vojnike na nišanu.

Video se prekida, a kada se ponovo pokrene, šest ruskih vojnika leže licem prema zemlji jedan pored drugog. Najmanje dvojica od njih su živa i vidi se kako se kreću na videu dok su ostali nepomični. Na videu se vide još četiri vojnika kako polako izlaze iz zgrade, jedan za drugim, neki s podignutim rukama. Pridružuju se ostalim vojnicima na zemlji.

Rusi nose zaštitne jakne i šljemove, a njihove uniforme imaju karakteristične oznake – crveno remenje na potkoljenicama, jedan s kvadratnim plavim predmetom na leđima.

Dvojica Ukrajinaca koji stoje u blizini izgledaju opušteno. Hvatanje ovih vojnika je u početku uredno i bez incidenata — ali odjednom se sve mijenja.

Dalje se vidi kako ukrajinski vojnik podiže pušku i cilja prema ruskom napadaču.

Video se završava i nije jasno što će se dalje događati.

Međutim, fotografija koju je je objavilo rusko ministrastvo, pokazuje da je ishod bio koban.

Analitičari tvrde da su vojnici nenaoružani

Ovim povodom se oglasio i veliki broj vojnih analitičara koji tvrde da su ruski vojnici u trenutku ubijanja bili nenaoružani. Navode da se jasno vidi da kada su se predali, da su ležali, očigledno nenaoružani, s raširenim rukama ili iza glava.

Ako je ovo točno, to bi nedvosmisleno značilo da se radi o ratnom zločinu jer do pucnja na ruske vojnike nije došlo u trenutku borbe.

Kremlj zaprijetio kao nikad do sada

Također, ovakvo ponašanje prema ruskim vojnicma će nedvosmisleno dovesti i do oštre rekacije Putina. Kremlj je već priopćio da će privesti pravdi one koji su odgovorni za navodno pogubljenje ruskih ratnih zarobljenika u Ukrajini i da će učiniti sve što je moguće da skrene pažnju na ratne zločine.

“Nema sumnje da će sama Rusija tražiti počinitelje tog zločina i oni moraju biti pronađeni i kažnjeni”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Meta na čelo” stavljena je i predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da će učiniti sve da se Zelenskom sudi za ratne zločine, prenosi Nova.rs.

“Brutalno ubojstvo ruskih vojnika nije ni prvi ni jedini ratni zločin. To je uobičajena praksa u Oružanim snagama Ukrajine koju kijevski režim aktivno podržava, a zapadni pokrovitelji ignoriraju. Ali Zelenskom i njegovim pristalicama će se suditi pred sudom povijesti, naroda Rusije i Ukrajine. Sudit ćemo im za sve, za svakog mučenog i ubijenog zatvorenika”, navelo je rusko ministarstvo.

19. travanj 2024 08:49