StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVeća mirovina, veći dodatak...

Kome će najviše odgovarati mirovinska reforma? Najveću financijsku korist imat će oni koji primaju između 2000 i 4000 kuna. Ali neće samo oni biti u plusu...

Piše psd
13. lipnja 2022. - 16:52

Saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja kaže da će najavljena mirovinska reforma najviše koristiti srednjim obiteljskim mirovinama, ali u plusu je oko 500.000 umirovljenika koje reforma obuhvaća jer im se dodaci trajno ugrađuju u mirovine i godišnje se usklađuju dva puta, donosi Slobodna Dalmacija.

– Umirovljenici trebaju shvatiti da to što radimo nije energetski dodatak, nije jednokratno, nego im se trajno, doživotno, ugrađuje u mirovinu – rekao je Hrelja u razgovoru za Hinu.

Najveća korist za srednje obiteljske mirovine između 2000 i 4000 kuna.

– Bilo da se radi o 10 posto povećanja koeficijenta za izračun visine obiteljske mirovine, bilo o korištenju dijela obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu, što je novost, to će se isplaćivati svaki mjesec. Kada budu ugrađeni u mirovinu, ti dodaci se svakih šest mjeseci usklađuju i povećavaju. Najveću financijsku korist imat će srednje obiteljske mirovine između 2000 i 4000 kuna, dok su limitirane one najviše. Najniže su zaštićene jer ne mogu dobiti manje od propisanog, pa će neki dobiti malo više – kaže Hrelja.

Prosječna obiteljska mirovina iznosi oko 2500 kuna, a povećanje od 10 posto je 250 kuna, no ako osoba ostvari dodatak u vidu korištenja dijela obiteljske uz osobnu mirovinu, riječ je o, primjerice, 200 ili 600 kuna.

Ako netko ostvari dodatak od 500 kuna, godišnje će imati 6000 kuna prihoda više. Dodatak od 250 kuna je 3000 kuna godišnje više, što je puno više nego jednokratni dodatak od 600 kuna, pojašnjava Hrelja.

Prosječna najniža mirovina je oko 2000 kuna pa povećanje za 1,5 posto iznosi 30 kuna, što nije mnogo, ali postotak se polako diže, a dio od tih 287.000 umirovljenika bit će obuhvaćen i obiteljskim mirovinama.

Njima se obiteljska mirovina neće određivati od onoga što su uplatili, nego od mirovine uvećane za tih 1,5 posto.

Povećanje mirovinskog faktora za obiteljsku mirovinu za 10 posto ovisi o broju članova obitelji koji je koriste, a to se odnosi na djecu i roditelja. Djeca neće biti korisnici novog dodatka jer to mogu biti samo supružnici, ali i djeci pripada uvećanje koeficijenta.

Pojednostavljeno, ako se obiteljska mirovina od 3000 kuna dijeli na tri člana, obitelj dobiva 100 posto mirovine. Kad djeca odrastu i zaposle se, roditelj postaje jedini član obitelji koji koristi obiteljsku mirovinu i prelazi u prvu kategoriju i dobiva 77 posto u odnosu na sadašnjih 70.

Povećanje koeficijenata obuhvaća sve obiteljske mirovine, uključujući i povlaštene, nema iznimaka.

Govoreći o izračunu, Hrelja napominje kako se ne uzima vrijednost mirovine koja je bila u trenutku smrti supružnika, nego se njegova mirovina indeksira i dovodi na današnju razinu, te se potom gleda što je isplativije za korisnika. Zato se sada ne može točno reći koliku će netko imati mirovinu od iduće godine.

Rast će i maksimalan zbroj osobne i dijela obiteljske mirovine, koji je trenutačno limitiran na 5850,40 kuna, a do stupanja zakona na snagu možda i preko 6000 kuna ako će indeksacija biti pet posto.

Taj limit je u visini 80 aktualnih vrijednosti mirovine (AVM trenutačno iznosi 73,13), što je iznos mirovine za jednu godinu staža za prosječnu plaću, što pak otprilike iznosi oko 80 posto prosječne neto plaće.

U limit ulazi mirovina iz I. i II. mirovinskog stupa, ali ne i inozemna mirovina. Utvrđen je minimalni iznos od tri AVM-a, koji trenutačno iznosi 219,39 kuna.

Hrelja kaže kako je 80 simbolična brojka, 40 godina staža muža i žene zajedno, a time su u fokus stavili ljude koji su bili potplaćeni tijekom radnog vijeka te ih zaštitili AVM-om umnoženim s godinama staža.

22. travanj 2024 13:20