StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetFINANCIJSKO CARSTVO

Koliko je ‘težak‘ Charles III.? Već je bio bogatiji od kraljice, evo što će sve naslijediti, a jedna ‘caka‘ dodatno mu povećava imetak. Povrh svega, prima i prinčevsku plaću

Piše S.Pg./sd
13. rujna 2022. - 17:09

Kralj Charles III. izgradio je vlastito carstvo mnogo prije nego što je naslijedio majčino - piše New York Times i objašnjava kako je Charles, koji je u subotu službeno stupio na britansko prijestolje, proveo pola stoljeća pretvarajući svoje kraljevsko imanje u portfelj vrijedan milijardu dolara i jedan od najunosnijih generatora zarade u biznisu kraljevske obitelji.

Dok je njegova majka, kraljica Elizabeta II., uvelike delegirala odgovornost za svoj portfelj, Charles je bio mnogo aktivnije uključen u razvoj privatnog posjeda poznatog kao Vojvodstvo Cornwall. Tijekom prošlog desetljeća okupio je veliki tim profesionalnih menadžera koji su mu povećali vrijednost portfelja i dobit za oko 50 posto, donosi Slobodna Dalmacija.

Tako danas Vojvodstvo Cornwall posjeduje znamenito igralište za kriket poznato kao The Oval, veliko poljoprivredno zemljište u južnoj Engleskoj, iznajmljuje turističke kapacitete za odmor uz more, uredski prostor u Londonu i skladište supermarketa u predgrađu. (Vojvodstvo je teritorij kojim tradicionalno upravljaju vojvoda ili vojvotkinja.)

Zemljišta veičine Chicaga

Portfelj nekretnina od 53.000 hektara gotovo je veličine Chicaga i generira milijune dolara godišnje od najma. Vlasništvo konglomerata procjenjuju se na otprilike 1,4 milijarde dolara, u usporedbi s oko 949 milijuna dolara u privatnom portfelju pokojne kraljice.

Ova dva imanja predstavljaju mali dio ukupnog bogatstva kraljevske obitelji koje se procjenjuje na 28 milijardi dolara. Povrh toga, obitelj ima dio osobnog bogatstva koje ostaje strogo čuvana tajna.

Kao kralj, Charles će preuzeti portfelj svoje majke i naslijediti dio ovog neizrecivog osobnog bogatstva. Dok britanski građani inače plaćaju oko 40 posto poreza na nasljedstvo, kralj Charles je oslobođen tog poreza. I prenijet će kontrolu nad svojim vojvodstvom svom starijem sinu, Williamu, kako bi se dalje razvijalo. Bez plaćanja poreza na dobit.

Rast blagajne kraljevske obitelji i osobnog bogatstva kralja Charlesa u proteklom desetljeću došlo je u vrijeme kada se Britanija suočila s dubokim proračunskim rezovima. Razina siromaštva je porasla, a korištenje banaka hrane gotovo se udvostručilo.

image
AFP

Njegov stil života u palačama i igranje pola dugo je raspirivao optužbe da nije u kontaktu s običnim ljudima. I on je s vremena na vrijeme bio nesvjesnim simbolom te odvojnosti od puka. Danas se uspinje na prijestolje dok se zemlja grči u krizi zbog koje se očekuje da će siromaštvo postati još gore.

Kao osoba koja izaziva više prijepora od svoje majke, kralj Charles vjerojatno će dati svježu energiju onima koji preispituju važnost kraljevske obitelji u vrijeme velikih problema.

Laura Clancy, autorica knjige “Vođenje obiteljske tvrtke: Kako Monarhija upravlja svojim imidžom i našim novcem”, rekla je da je kralj Charles "razbudio" nekoć uspavane kraljevske račune. "Vojvodstvo se neprestano komercijaliziralo tijekom posljednjih nekoliko desetljeća", rekla je gospođa Clancy. “Vodi se kao komercijalni posao s izvršnim direktorom i preko 150 djelatnika.” Ono što se smatralo jednostavno "posjedima plemstva" sada djeluje kao korporacija, rekla je.

Vojvodstvo Cornwall osnovano je u 14. stoljeću radi generiranja prihoda za prijestolonasljednika i u biti je financiralo Charlesove privatne i službene troškove.

Lanjski profit mu je bio 28 milijuna dolara, a samo službena plaća Charlesa kao princa je nešto više od 1,1 milijun dolara godišnje.

"Skeniranje" imovine kraljevske obitelji je komplicirano, ali bogatstvo se općenito dijeli na četiri skupine.

Prvo, i najistaknutije, je Crown Estate, koje nadzire imovinu monarhije putem upravnog odbora. Charles će, kao kralj, biti njegov predsjednik, ali on nema konačnu riječ o tome kako se vodi posao. Imanje, koje se službeno procjenjuje na više od 19 milijardi dolara, uključuje trgovačke centre, ulice u londonskom West Endu i sve veći broj vjetroelektrana.

image
AFP

Kraljevska obitelj ima pravo uzimati samo prihod od najma svojih službenih imanja i ne smije profitirati od bilo kakve prodaje, budući da oni osobno ne posjeduju tu imovinu. Dobit imanja, čija se vrijednost ove godine procjenjuje na oko 363 milijuna dolara, predaje se Državnoj riznici, koja zauzvrat daje kraljevskom kućanstvu isplatu temeljenu na toj dobiti koja se zove državna potpora. Mora je nadoplatiti vlada ako je niža od one prethodne godine. U 2017. vlada je povećala isplatu obitelji za 25 posto dobiti kako bi pokrila troškove obnove Buckinghamske palače.

Tajni troškovi osiguranja

Zadnja državna potpora koju je primila kraljevska obitelj iznosila je oko 100 milijuna dolara, koje je obitelj, uključujući Charlesa, iskoristila za službene kraljevske dužnosti, poput posjeta, obračuna plaća i održavanja kućanstva. Ona ne pokriva troškove kraljevske obitelji za osiguranje, koje također plaća vlada, ali se ta stavka drži u tajnosti.

Sljedeći veliki izvor novca je Vojvodstvo Lancaster. Ovaj portfelj od 949 milijuna dolara u vlasništvu je onoga tko sjedi na prijestolju.

Ali vrijednost tog posjeda je mala u odnosu na Vojvodstvo Cornwall, treći značajni generator kraljevskog novca, kojim Charles već dugo predsjedava kao princ. Generirajući desetke milijuna dolara godišnje, vojvodstvo je financiralo njegovu privatnu i službenu potrošnju i financiralo Williama kao prijestolonasljednika i njegovu suprugu Kate.

image
AFP

Naravno, bez plaćanja poreza na dobit kao što je dužna većina tvrtki u Britaniji i bez objavljivanja pojedinosti o tome gdje imanje dalje ulaže svoj novac.

"Kada je Charles preuzeo vlast nad ovim vojvodstvom u dobi od 21 godinu, vojvodstvo nije bilo u dobrom financijskom stanju", rekla je Marlene Koenig, stručnjakinja za pitanja Krune i publicistica, navodeći kao razlog za to loše upravljanje i izostanak diversifikacije ulaganja.

Charles je 1980-ih preuzeo aktivniju ulogu u upravljanju portfeljem i počeo zapošljavati iskusne menadžere. "U to je vrijeme vojvodstvo postalo financijski agresivno", rekla je.

Godine 2017. procurili su financijski zapisi poznati kao Rajski dokumenti koji su otkrili da je Charlesovo imanje u vojvodstvu uložilo milijune u offshore tvrtke, uključujući tvrtku registriranu na Bermudama koju vodi jedan od njegovih najboljih prijatelja.

Posljednja hrpa novca u kojoj uživa kraljevska obitelj, i najtajnovitija, privatno je bogatstvo obitelji. Prema Popisu bogataša, godišnjem katalogu objavljenom u The Sunday Timesu, kraljica je imala neto vrijednost od oko 430 milijuna dolara. To se odnosi na njezinu osobnu imovinu, poput dvorca Balmoral i imanja Sandringham, koje je naslijedila od oca. Velik dio njezina osobnog bogatstva ostao je privatan.

Kralj Charles također je dospio na financijske naslovnice nevezano uz njegovo bogatstvo, ali povezano s dobrotvornom zakladom kojom predsjeda i koja djeluje u njegovo ime.

Njegovo upravljanje zakladom bilo je praćeno kontroverzama, posljednji put ovog proljeća, kada je The Sunday Times izvijestio da je Charles prihvatio tri milijuna eura u gotovini - uključujući novac u vrećicama i kovčegu - od bivšeg katarskog premijera, šeika Hamada bin Jassim bin Jaber al-Thanija. Novac je bio za Charlesovu zakladu koja financira filantropske projekte diljem svijeta, a on osobno nema financijske koristi od takvih donacija. 

“Spreman uzeti novac od bilo koga, bez da se upita je li to mudra stvar”, rekao je Norman Baker, bivši ministar u vladi i autor knjige "A što ti radiš? Što kraljevska obitelj ne želi da znate." Baker je opisao Charlesa kao najnaprednijeg, najodgovornijeg člana kraljevske obitelji. No rekao je da je podnio i prijavu policiji optužujući ga za nedopuštenu prodaju počasnih titula.

image
AFP

"To nije način ponašanja za jednu kraljevsku obitelj", rekao je, misleći na skandal oko toga je li Charles dodijelio vitešku titulu i državljanstvo saudijskom biznismenu u zamjenu za donacije jednoj od Charlesovih dobrotvornih akcija. Charles je zanijekao da zna za to, jedan od njegovih glavnih suradnika koji je bio umiješan odstupio je, a vlasti su počele istragu.

Promijenit će ponašanje?

Charles je također izazvao kontroverze svojim lobiranjem kod viših vladinih ministara, uključujući premijera Tonyja Blaira, desecima pisama na razne teme - od rata u Iraku do alternativnih zdravstvenih terapija.

Iako engleski zakon to ne propisuje, kraljevski protokol zahtijeva političku neutralnost. U svom inauguracijskom govoru u subotu, kralj je nagovijestio da se planira povući iz svojih "vanjskih" akcija:

“Više mi neće biti moguće posvećivati toliko vremena i energije dobrotvornim organizacijama i problemima do kojih mi je tako duboko stalo”, rekao je.

Kritičari su se već javili s primjedbom da bi se od novog kralja, teoretski, očekivalo da potpuno odustane od lobiranja i poslovnih pothvata. Treba vidjeti hoće li se moći suzdržati.

20. travanj 2024 11:47