StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnovi soj korone

Koliko je opasan omikron? ‘Ovo je podsjetnik da je pandemija daleko od kraja. Ako postoji ijedna stvar koju svi sada mogu učiniti, jest sljedeće...‘

Piše Katarina Marić Banje/ sd
29. studenog 2021. - 18:51

Dvije dobre vijesti objavljene su nakon opće zabrinutosti pojavom najnovije varijante koronavirusa omikron: unatoč visokoj virulentnosti, simptomi koje izaziva su umjereni, a proizvođači cjepiva najavili su verzije prilagođene novom soju, piše Slobodna Dalmacija.

Južnoafričko liječničko udruženje (SAMA) objavilo je da se osobe zaražene novom varijantom virusa nisu ozbiljno razboljele. Najčešći simptomi su bolovi u tijelu i izniman umor, što je zabilježeno kod mlađe generacije, a ne kod starijih ljudi.

Navedeni podaci bude optimizam, iako ih se za sada uzima s rezervom jer je dobna granica u Africi oko 20 godina, dok je u Europi oko 40 pa se otvara pitanje je li blagost simptoma uvjetovana mladošću pacijenata. S druge strane, proizvođači cjepiva iznijeli su stav da će moći brzo prilagoditi svoja cjepiva prema varijanti omikron, objavio je HZJZ.

image
Tek će se vidjeti koliko teško oboljenje izaziva novi soj 
Duje Klaric/Cropix

Proizvođač cjepiva Pfizer/BioNTech očekuje da će moći razviti i proizvesti prilagođeno cjepivo protiv te varijante u otprilike 100 dana. U tom će roku biti i zatraženo odobrenje za registraciju kod regulatornog tijela. Moderna je unaprijedila sveobuhvatnu strategiju za predviđanje novih varijanti (VOC, Variants of Concern), a Novavax je već počeo stvarati cjepivo koje će biti spremno za testiranje i proizvodnju u sljedećih nekoliko tjedana.

Zvono na uzbunu

Virus se u međuvremenu proširio po svijetu. Austrija je u Tirolu otkrila svoj prvi sumnjivi slučaj, objavili su u nedjelju. Putnik koji se prošli tjedan vratio iz Južne Afrike bio je pozitivan na COVID-19 s naznakama nove varijante, iako je za potvrdu potrebno još nekoliko dana, javljaju tirolske vlasti.

Virus je otkriven i u Njemačkoj, Češkoj, Italiji, Nizozemskoj, Hong Kongu i Australiji. Dok se situacija ne iskristalizira, brojne države zatvaraju svoje granice kako bi spriječile masovnije širenje zaraze, javlja AFP. Najstrože mjere uvodi Izrael, koji je najavio zatvaranje granice za sve strance.

Izraelski premijer Naftali Bennett rekao je da je oglašeno zvono na uzbunu i da će naručiti 10 milijuna kompleta PCR testova kako bi se othrvali "vrlo opasnoj varijanti". Vlasti u Canberri zabranile su letove iz devet afričkih država, uključujući Južnoafričku Republiku i Zimbabve, nakon što je omikron otkriven kod dvoje putnika koji su iz Južnoafričke Republike doputovali u Sydney.

Oboje putnika bilo je cijepljeno dvjema dozama. Ograničenje putovanja iz Južnoafričke Republike najavile su i Velika Britanija, SAD, Nizozemska, Katar i Kuvajt. Južnoafrička vlada ogorčena je mjerama i ocijenila je zabrane putovanja "kaznom zbog njihovog naprednog sekvenciranja genoma i njihove sposobnosti bržeg otkrivanja novih varijanti".

image
Niz je zemalja zaustavio letove iz Južne Afrike, a oboljeli putnici su izolirani
Christof Stache/AFP

Smatraju da su kažnjeni umjesto da ih se pohvali jer nisu zataškavali pojavu novog soja virusa, već su odmah obavijestili javnost. Južnoafrički ministar zdravstva Joe Phaahla je dan nakon otkrića nove varijante virusa pod njegovim vodstvom osudio Pavlovljev refleks i drakonsku reakciju prije nego što se doznalo više o opasnosti od njega.

- Neki čelnici traže žrtvene jarce za rješenje svjetskog problema - upozorio je.

Gavi Vaccine Alliance, međunarodno udruženje koje promiče pristupačno i pravedno cijepljenje u svijetu, ocijenilo je da je pojava nove varijante koronavirusa pokazatelj nedostatka cjepiva u mnogim dijelovima svijeta. Osim toga, pokušava se utvrditi je li južnoafrička vlada izbjegavala postojeće vrste cjepiva, što također izaziva dodatno nezadovoljstvo među njihovim dužnosnicima.

Unatoč tome, granice se i dalje zatvaraju, iako među pojedinim znanstvenicima postoje razmišljanja kako zabrane putovanja nemaju puno smisla u borbi protiv COVID-a. Podsjećaju da je Washington takvu zabranu putovanja nametnuo Kini početkom pandemije, da bi zatim upravo SAD imao najveći broj zaraza.

Cijepite se!

O pojavi novog soja virusa može se čitati i na službenim stranicama HZJZ-a.

Nakon naglog porasta novih slučajeva u Republici Južnoj Africi znanstvenici su otkrili novu varijantu virusa SARS-CoV2, koja se smatra potencijalno opasnijom jer ima gotovo dvostruko više mutacija od delta- varijante, navode. Varijantu B.1.1.529, nazvanu omikron, Svjetska zdravstvena organizacija u petak je proglasila varijantom koja izaziva zabrinutost (VOC,Variant of Concern), stavljajući je u istu kategoriju kao i varijantu delta.

Nova varijanta ima više od 30 mutacija samo na spike proteinu. Ako se na te mutacije gleda kao na novu mogućnost povećane zaraznosti i transmisivnosti, što virusu donosi veću sposobnost obilaženja imuniteta, kako onog od cijepljenja, tako i stečenog preboljenjem, onda se radi o vrlo složenoj varijanti s mutacijama koje nisu prije zabilježene pa je teško definitivno predvidjeti implikacije na tijek pandemije i imunitet.

image
Niz je zemalja zaustavio letove iz Južne Afrike, a oboljeli putnici su izolirani 
Christof Stache/AFP

Usprkos tome, stručnjaci smatraju da će cjepiva i dalje nuditi visoku razinu zaštite od teške kliničke slike koja dovodi do hospitalizacija i smrtnog ishoda. Nova varijanta najčešće je nađena kod mlađih ljudi (dob 18 do 34 godine), a upravo u tim dobnim skupinama zabilježena je i najniža stopa cijepljenja u Republici Južnoj Africi.

Britanski stručnjaci naglašavaju potrebu za cijepljenjem temeljem izvješća zaprimljenih iz Južne Afrike, prema kojima se bilježi veći broj hospitalizacija upravo u skupinama necijepljenih ili djelomično cijepljenih osoba. Budući da bi moglo biti vrlo teško zaustaviti širenje neke varijante nakon što je jednom otkrivena, Europska komisija predlaže proceduru za koordinirani pristup u ograničavanju širenja novih varijanti unutar EU-a.

Takav koordinirani pristup trebao bi obuhvatiti okolnosti u kojima države članice uvode ograničenja kretanja za pojedina područja na kojima se očekuje brzo pogoršanje epidemiološke situacije, a posebno za područja koja su u danom trenutku ozbiljno pogođena epidemijom. Ovo je pravi podsjetnik da je pandemija daleko od kraja.

Ako postoji ijedna stvar koju svi sada mogu učiniti jest sljedeće: odaberite svoje cjepivo, bilo da je to vaša prva doza, vaša druga doza, jedina doza ili booster doza, i cijepite se - stoji na kraju, piše Slobodna Dalmacija.

18. travanj 2024 15:27