StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOGRIJALO IH ISTOČNO SUNCE

Kinezima se sviđa dolina Neretve, kupuju sve više nekretnina u Metkoviću i Opuzenu!

Piše Anđelka Kelava
9. listopada 2020. - 07:27
Dok se iz dana u dan sve više naziru obrisi Pelješkog mosta, u dolini Neretve proteklih se dana najviše govori o doseljavaju kineskih državljana koji su s obiteljima počeli kupovati nekretnine od Opuzena do Metkovića.
U Metković je već doselila mlada kineska obitelj u kuću obitelji Bebić, koji su zbog poodmakle životne dobi odlučili svoje imanje prodati doseljenicima iz daleke Kine.

Prema nekim informacijama već je trideseta objekata prešlo u kineske ruke. Tragom te informacije krenuli smo u potragu za nekretninama koje su odnedavno postale vlasništvo kineskih građana. Jedna od njih je i kultna kavana West u Opuzenu, prestižna lokacija iz 1980-tih gdje su se održavale svadbe, dočekivale Nove godine, organizirale pokladne svečanosti i brojne druge manifestacije. Kavana se nalazi u najelitnijem dijelu Opuzena. U sastavu ima objekt koji ima 13 soba i 21 ležaj. Nekada je to bilo vlasništvo mjesnog Komunalnog poduzeća, a potom su u vlasništvo došli Zlatko Mustapić i Branko Prović, vlasnici tvrtke Opus Delta. U zemljišnim knjigama danas je, međutim, cijeli objekt upisan na kinesku tvrtku East Sun d.o.o., registriranu na Obali dr. Franje Tuđmana u Opuzenu. Iz dokumenta odjela za katastar nekretnina Metković vidljivo je kako je riječ o poslovnoj zgradi površine 415 četvornih metara na četiri etaže, od kojih je svaka 'razbijena' na poseban poslovni prostor, pretežito ugostiteljske namjene.

image
Caffe bar West 
Ante Šunjić


Upitan je li istina da je nekretninu prodao kineskoj tvrtki, županijski vijećnik Zlatko Mustapić tvrdi kako su trenutačno u pregovorima s Kinezima i da transakcija još nije ostvarena. Potvrđuje kako je i on čuo da je još nekoliko objekata prešlo u ruke kineskih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj. Mali nekretninski 'boom' je, kaže nam, kod Neretvana krenulo s gradnjom Pelješkog mosta, nakon čega su kineski investitori vidjeli poslovni interes i počeli s kupnjom kuća i zemljišta.
Premda su u Opuzenu podijeljena mišljenja o dolasku kineskih investitora u središte grada, svi su suglasni u jednom. Samo da konačno netko upristoji derutni objekt, obnovi ga i privede svrsi jer je ovako ostao pravo ruglo u srcu grada. Ima, dakako, u Opuzenu i građana kojima su skeptični prema planovima kupaca s Dalekog istoka:

- Za naš Opuzen ovo je čista je katastrofa! Sad kad je ovo prešlo u tuđe ruke, neće više nikad biti naše vlasništvo, a riječ je o najužem središtu grada. Tko zna kakvi su njima planovi. Kako god bilo, mi smo trajno izgubili dugogodišnje okupljalište i centar društvenog života – požalio nam se jedan ogorčeni starosjedilac.

image
Caffe bar West 
Ante Šunjić


Kupuju se nekretnine i izvan granica Opuzena. Doznaje se tako kako je u 'kineske ruke' nedavno prešla i stara kamena kuća u Podgradini površine 209 četvornih metara, a riječ je o kući čiji su bivši vlasnici domaća obitelj Rešetine. I nju je, gle čuda, kupila također kineska tvrtka imenom Rich Even d.o.o,, registrirana na istoj adresi kao i ona kupaca poslovne zgrade u Opuzenu.
Kakvi su planovi budućih stanovnika Podgradine nitko ne zna, hoće li tu netko doseliti ili će služiti za neku drugu svrhu, domaća čeljad zasad može samo nagađati.

image
Mjesto Podgradina
Ante Šunjić


Prema neslužbenim informacijama, u Opuzenu i Metkoviću, navodno se kupoprodaja kuća odvija posredstvom Agencije za nekretnine poznatog neretvanskog poduzetnika.Rječ je o čovjeku razgranatih interesa, koji je nakon karijere u Hrvatskoj vojsci radio u SIS-u,  pa postao sportski dužnosnik. Diplomirani ekonomist svojedobno je radio i Vladinu Fondu za razvoj i zapošljavanje, da bi se kasnije skrasio o privatnom biznisu. Je li trgovina nekretninama novi predmet interesa, pokušali smo doznati pozivima na sva tri registrirana Popovićeva mobitela, no ni na jedan nam se nije javljao. Bolje sreće nismo bili ni s Ivom Mihaljevićem, gradonačelnikom Opuzena koji je poslovično zatvoren za medije. Potvrdilo se to i ovaj put: kad smo ga upitali što misli o interesu kineskih interesa i naseljavanju Kineza u njegovom gradu,nije ništa odgovorio.
20. travanj 2024 08:44