StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet60 PO 60, SKUPI SE

Kasnite s plaćanjem struje? Evo što vam distributer sve ‘pribroji‘ jednom kad podmirite račun. HEP nam je objasnio ovu uslugu, ali glavni podatak nam nisu htjeli otkriti...

Piše PIŠE GABRIJELA RADANOVIĆ/SD
16. srpnja 2022. - 12:45

Hrvatska elektroprivreda tri mjeseca nije odgovorila na naš upit. Nekoliko puta smo ponovili pitanje, ali uporno odbijaju poslati dvije konkretne brojke, a samo smo to tražili. Zanimalo nas je koliko su novca zaradili na stavci kojom se naplaćuje 'otkazivanje zahtjeva za privremenom obustavom isporuke električne energije'. Podsjećamo, od prosinca 2019. građanima se naplaćuje takva usluga: "Odustajanje od Obustave EE", u iznosu od 60 kuna.

Zanimalo nas je koliko su novca uprihodili 2021. i 2022. godine od spomenute usluge. Nisu odgovorili. Vjerojatno nikad neće odgovoriti, ako već nisu zadnja tri mjeseca.

Vjerujemo da našim čitateljima ne treba slikovito objasniti kako nastaje takva usluga ili namet - kako za koga - ali ćemo mi to svejedno napraviti. Zamislite splitskog škveranina kojem kasni plaća, a znamo da škverane muče takvi problemi. Takav radnik vjerojatno ne može na vrijeme, u roku dospijeća, platiti račun za struju. Vrlo brzo stiže upozorenje HEP-a o obustavi isporuke struje, a u slučaju da škveranin nekako, kao pravi mađioničar, uspije pronaći novac za ratu struje nakon roka dospijeća, onda uz tu ratu mora platiti još 60 kuna. Jer HEP, ustanovili smo to, naplaćuje "odustajanje od obustave isporuke električne energije".

Brojne sugrađane, vjerujemo, zanima podatak koliko HEP godišnje uprihodi od takve 'usluge', a nama ne žele pružiti takvu informaciju. Drita Dunatov, Zadranka čije smo iskustvo s HEP-ovom uplatnicom teškom 60 kuna objavili u ožujku ove godine na stranicama "Slobodne" kazala je da je inače uredan platiša, a ratu koju su zakasnili podmiriti platili su "čim su izišli iz karantene jer su bili u izolaciji zbog korone deset dana".

image

Uplatnica od 60 kuna

Privatni Album/Slobodna Dalmacija

- Ako se ne plati rata u mjesecu u kojemu se struja za taj mjesec troši, automatski se to smatra zakašnjenjem. Ja sam platila tu naknadu koju su mi poslali, ali želim znati što sam ja to platila? Nitko nije izišao na teren da bi odustao od obustava električne energije, nikakvih tu troškova nije bilo, zanima me zašto ja i ostali građani plaćamo odustajanje od obustave – pitala se tada građanka Zadra, vlasnica OPG-a na gradskoj tržnici i nezavisna vijećnica u Gradskom vijeću Zadra. Valjda ne treba naglašavati da se takva mjera koristi za serijske neplatiše, ali ne isključuje ni one koji kasne sa (samo) jednom ratom struje.

Koliko novca na takvima HEP zaradi na godišnjoj razini, nismo uspjeli doznati. Nisu nam htjeli kazati, niti poslati mailom. Obrazložili su nam još prije tri mjeseca kako pravdaju taj trošak, ali konkretne brojke od tad nismo dočekali. Zašto takvo nešto uopće naplaćuju obrazložili su nam prije tri mjeseca, a HEP-ov odgovor prenosimo vam u cijelosti, donosi Slobodna Dalmacija

"Na temelju članka 70. Općih uvjeta za korištenje mreže i opskrbu električnom energijom, opskrbljivač krajnjem kupcu koji nije platio u roku dospijeća novčanu obvezu ili račun izdaje opomenu u pisanom obliku. Nadalje, ako krajnji kupac ni nakon opomene ne podmiri dospjele novčane obveze, na temelju članka 94 Općih uvjeta na zahtjev opskrbljivača se kao krajnja mjera, nakon prethodne obavijesti provodi privremena obustava isporuke električne energije.

Na temelju članka 106. Općih uvjeta, pravodobnim otkazivanjem zahtjeva za privremenu obustavu isporuke električne energije smatra se otkazivanje do isteka dana u kojem je taj zahtjev podnesen. Svako otkazivanje zahtjeva za privremenu obustavu isporuke električne energije nakon navedenog roka, smatra se nepravodobnim. Trošak privremene obustave isporuke električne energije i trošak ponovne uspostave isporuke električne energije na zahtjev opskrbljivača, u slučaju nepravodobnog otkazivanja zahtjeva za privremenu obustavu isporuke električne energije, snosi opskrbljivač."

Objasnili su kako je riječ o trošku koji stvara kupac, a operator sustava ga naplaćuje od opskrbljivača.

- Naime, svaki opskrbljivač (unutar ili izvan HEP grupe), na temelju cjenika nestandardnih usluga operatora sustava, snosi navedene troškove u koje spada i trošak nepravodobnog otkazivanja zahtjeva za privremenom obustavom isporuke električne energije. HEP Elektra, na temelju Uvjeta opskrbljivača za opskrbu električnom energijom, članak 16, obračunava kupcima troškove privremene obustave isporuke električne energije i troškove ponovne uspostave isporuke električne energije kao i troškove otkazivanja zahtjeva za privremenom obustavom isporuke električne energije, sukladno objavljenom cjeniku. Cjenik nestandardnih usluga operatora sustava kao i cjenik opskrbljivača javno su dostupni na službenim internetskim stranicama društava - kazali su iz HEP-a. Dakle, cjenik vam je javno dostupan, a podatak koliko su oni utržili na samo jednoj stavci tog cjenika očito neće biti javno dostupan, jer je HEP tako odlučio.

25. travanj 2024 09:56