StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKADROVIRANJE U CRKVI |

KAKO JE PAPA RAZBIO TEZU O BOZANIĆEVOM MOGUĆEM NASLJEDNIKU: Iza kulisa odlaska biskupa Uzinića u Rijeku

Piše jutarnji list
4. studenog 2020. - 21:27
- Želim nadbiskupu Ivanu Devčiću reći da dolazim s čistim srcem, želim mu biti pomoćnik u svemu što mu je potrebno, kao i svim svećenicima Riječke nadbiskupije. Nadam se plodnoj suradnji u bratskom ozračju. Prihvaćam ovaj izazov i ovo poslanje kao volju Božju. Želim se toj volji staviti potpuno na raspolaganje slijedeći Isusa Krista. Nisam sposoban objaviti program jer ne poznajem Riječku nadbiskupiju, niti svećenike, niti posvećene osobe, a još manje vjernike - bila je prva reakcija dubrovačkog biskupa Mate Uzinića nakon što je u srijedu točno u podne objavljeno da će upravo on postati koadjutor Riječke nadbiskupije, odnosno kako će upravo on naslijediti dosadašnjeg nadbiskupa Ivana Devčića, piše Jutarnji list.

Ovakva odluka pape Franje, tumače mnogi, u sebi zapravo razbija jednu devizu koju su mnogi zagovarali unutar Crkve u Hrvata, a koja ide u smjeru da je upravo biskup Uzinić trebao postati novi zagrebački nadbiskup umjesto dosadašnjeg nadbiskupa Josipa Bozanića. Naravno, nakon što nadbiskup Bozanić ode u mirovinu.

Isti ti zagovaratelji zauzimali su se za Uzinića kao budućeg kardinala nakon što je ovog ljeta Dražen Kutleša, glavni favorit za zagrebačkog metropolita, postao nadbiskup koadjutor Splitsko-makarske nadbiskupije i apostolski namjesnik Porečko-pulske biskupije. Dok je vodio tu biskupiju, mnogi su zapravo javno zagovarali njegov odlazak u Zagreb. Upravo takvo javno zagovaranje pojedinih kandidata nikada nije naišlo na plodno tlo onima koji odlučuju, odnosno samom papi Franji. Javna je zapravo tajna da onaj koji u javnosti ima najviše zagovaratelja za određenu poziciju na kraju do te fotelje nikad ne dođe.
Biskup Uzinić u Rijeku ide kako bi se pripremio za preuzimanje nadbiskupije, kako bi se upoznao sa situacijom u toj metropoliji, budući da bi dosadašnji nadbiskup Devčić za dvije godine trebao otići u mirovinu.

Uzinić je poručio kako u Rijeku namjerava "doći u ljubavi", pozvavši se na primjer svetog Karla Boromejskog čiji je spomendan Katolička crkva jučer obilježila.

- On kaže da smo svi slabi, ali nam je Gospodin dao sredstva kojima sebi možemo lako pomoći. Ta sredstva su postiti, moliti, izbjegavati namjere zlih. Nadam se da ću to uspjeti. Ljubav pretpostavlja međuodnos i nadam se da će mi se Riječka nadbiskupija u toj ljubavi pridružiti - zaključio je novi riječki nadbiskup koadjutor. U Dubrovniku će sigurno ostati do 16. prosinca, nakon čega bi papa Franjo trebao donijeti odluku o novom dubrovačkom biskupu.

Riječki nadbiskup Ivan Devčić pak poručio je da se "raduje ovoj pomoći" koja mu je "zbog zdravstvenih razloga i drugih velikih obveza u vođenju Riječke nadbiskupije veoma potrebna", piše Jutarnji list.
24. travanj 2024 05:48