StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEVJEROJATNE SCENE

‘Kako je izbio sukob na mom otoku‘: bacio je iz kante četiri litre fekalija kroz prozor, a onda mi s odvijačem u ruci prijetio: ‘Ubit ću te ko zeca‘‘

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
14. studenog 2022. - 11:10

Da pojedinci kroz svoje prozore stanova bacaju sve i svašta, pritom ne mareći hoće li koga pogoditi, nije više nikakva novost. Čak četiri litre fekalija iz kante bacio je 92-godišnji Bračanin na ulicu ispred svoje kuće u Sumartinu. Potom je iz njegove ruke kroz prozor poletjela i građevinska stega duljine pola metra koja "igrom slučaja" sumještanina S.S. koji je skupljao njegove fekalije, nije pogodila u glavu. Ali mu je zato pala na nogu i ozlijedila ju, prenosi Jutarnji.

- Sa svog balkona na cestu točno pred moj poslovni prostor gospodin je prolio četiri litara fekalija. Kad sam to vidio, otišao sam sve to počistiti jer se širio nesnosan smrad. Gospodin je to iskoristio pa je opet sa svog balkona s udaljenosti od otprilike tri metra, očito da me pogodio i teško ozlijedi, bacio metalnu građevinsku stegu. Ona mi je proletjela točno kraj glave te u padu udarila mi nogu. I prije tog dana, susjed je u više navrata sa svog balkona bacao drek, ali i razne predmete na ljude, pa tako i na mene – otkrio je ogorčeni S.S. kojem je dan kasnije susjed zaprijetio smrću. Rekao mu je: ‘Ubit ću te ko zeca‘ dok je u lijevoj ruci držao crno-žuti odvijač.

- Kad je vidio da ga imam namjeru snimiti mobitelom, udaljio se prema svojim vratima pa sam to fotografirao. Osjećam veliki strah i vjerujem da je u stanju prijetnje realizirati, a to pokazuje i činjenica da me dan ranije gađao i pogodio građevinskom stegom – zaključio je S.S.

Nesvakidašnje miomirisne scene s prozora apartmana u najmu gledao je i strani turist P.C. Začuo je buku, a potom vidio i fekalije na ulici.

- Širio se strašno neugodan miris. Vidio sam S.S. kako fekalije pokušava isprati gumenim crijevom i vodom. U jednom je trenutku pored njegove glave proletio veći komad željeznog alata koji je čovjeku na kraju pao na nogu. Bio sam šokiran i prestrašen. Mogla se dogoditi tragedija da je taj komad željeza pogodio mu glavu – prisjetio se turist.

Analizirajući ozljedu koju je S.S. zadobio, medicinski vještak je rekao da je zadobio oguljotinu desnog koljena, potkoljenice i otok te da je riječ, srećom, o lakšim ozljedama, piše Jutarnji.

Umirovljenik je priveden u postaju a potom i na ispitivanje u prostorije tužiteljstva. Obranu nije bio u stanju iznijeti te je psihijatrijski vještačen. Utvrđeno je da je riječ o dementnoj osobi koja u kritično vrijeme nije mogla shvatiti značenje svog djelovanja niti upravljati svojim postupcima. Tužiteljstvo ga optužnicom tereti za pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda kao i za prijetnje smrću tako da, po dovršetku sudskog postupka, isti neće u zatvor jer je djela počinio u stanju neubrojivosti. Psihijatrijski će se liječiti na slobodi uz socijalnu asistenciju pojedinca ili institucije, a prema Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama. U slučaju da to ne bude moguće provesti, jer je umirovljenik prema zaključku vještaka, opasan za okolinu te postoji opasnost ponavljanja djela, onda će se morati bolnički liječiti u institucijama poput PB Rab ili PB Ugljan.

18. travanj 2024 03:53