StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOzbiljno pitanje

Kako je 3500 raketa iz Srbije završilo u Ukrajini? Moskva pobjesnila na Vučića i traži službeno očitovanje Beograda

Piše Anita Belak-Krile/sd
2. ožujka 2023. - 22:51

 - Rusija je danas od Beograda zatražila službeno očitovanje o informacijama da je Ukrajini isporučeno srpsko oružje, izjavila je u četvrtak glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova.

"Zatražili smo od Beograda da se izjasni. Takve izjave ne treba davati ni putem medija, ni preko Telegram kanala ni kroz curenje informacija, već putem službenog priopćenja stava srpske strane" poručila je Zaharova iz Moskve. Agencija TASS prenosi kako je pojasnila da se činjenice moraju rasvijetliti i na osnovu njih donijeti odgovarajući zaključci jer je u pitanju "izuzetno važna tema za bilateralne odnose". Zaharova je dodala i da je Moskva duboko zabrinuta zbog navoda o umiješanosti Srbije u prodaju oružja Ukrajini, piše Slobodna Dalmacija.

"Pozorno pratimo ovu priču. Obratili smo pažnju na nedavnu raspravu o toj temi u Skupštini Srbije. Informacija koja kruži, naravno, izaziva našu najdublju zabrinutost", istaknula je Zaharova u komentaru objavljenom na Internet stranici ministarstva.

Srbija službeno ne izvozi oružje u Ukrajinu, međutim ovaj su tjedan neki ruski mediji izvijestili da su rakete iz Krušika preko posrednika došle u ruke ukrajinske vojske. Već i prije pojavljivale su se vijesti kako švercerskim kanalima oružje iz Srbije stiže na front. Na Telegram kanalu se tvrdi kako je Srbija preko Turske i Slovačke tajno isporučila Ukrajini 3500 raketa za sustave Grad. Video koji je podijelio prorežimski Mash prikazuje vojno skladište u Bratislavi u kojem je navodno pohranjeno 3500 raketa Grad od 122 mm.

Uz to prilažu i dokumentaciju iz koje je vidljivo kako su rakete do ukrajinskog Ministarstva obrane stigle zaobilaznim putem, preko Turske i Slovačke.

Prema Zakonu o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme, Srbija mora znati tko je krajnji korisnik naoružanja i vojne opreme koju izvozi, zbog čega pribavlja razne dokaze, uključujući izjavu da neće dalje izvoziti ili prenositi oružje trećim osobama. Prema objavljenim informacijama certifikat za Krušikove rakete dobila je Turska državna agencija za naoružanje.

U cijeloj priči oko izvoza oružja ponovno se spominje ime Slobodana Tešića, odnosno tvrtki povezanih s njim, dok je još uvijek na crnoj listi američke administracije.

image
screenshot Twitter

Tvrtka Krušik je ovaj tjedan priopćila da ni na koji način nije povezana s prodajom raketa krajnjem korisniku iz Ukrajine. I ministar obrane Srbije Miloš Vučević negirao je u ponedjeljak da Srbija izvozi oružje u Ukrajinu.

"Kupuju li privatne kompanije oružje na trećim tržištima i prodaju tvrtkama u nekim drugim državama, to nije pitanje za Srbiju, to je međunarodna trgovina. Za nas to može biti zanimljivo u obavještajnom smislu, u smislu informacija, a ne zakonske obveze ili regulative", rekao je Vučević u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanje zastupnika oporbe o tom slučaju.

Bivši djelatnik Sektora sigurnosti u Jugoimport SDPR-u Aleksandar Milovanović za N1 televiziju je kazao da je riječ o složenoj shemi koja ne bi mogla uspjeti bez znanja državnog vrha.

“Ta količina od 3500 komada prodaje se tvrtki Sofag koja je navodno u vlasništvu kćeri Slobodana Tešića. Zatim se daju tvrtki JNJ koja dalje prodaje turskoj tvrtki Arca. Na temelju certifikata krajnjeg korisnika koji ide izravno iz turske agencije koja je pandan našem Ministarstvu obrane, to bi oružje trebalo završiti u Turskoj. No, očito mu tu nije bio kraj. Tvrtka MSM Novaky to je izravno implementirala na tvrtku Global Ordinance Trading u vlasništvu Marka Moralesa, a ona ima korisnički certifikat za Ministarstvo obrane Ukrajine, komentirao je Milovanović.

image
Anatolii Stepanov/Afp

Grad je samohodni višecijevni bacač raketa porijeklom iz Sovjetskog Saveza. Jedan je od često korištenih raketnih sustava u vojskama velikog broja zemalja i jedan od najčešće kopiranih ili licencno proizvedenih raketnih lansera ovoga tipa. Lanser sa 40 cijevi je postavljen na kamion. 

image

Marija Zaharova 

Russian Foreign Press Service// Anadolu Agency Via Afp
17. travanj 2024 19:00