StoryEditorOCM

Kako će izgledati prvi odlasci na kavu kad prijeđemo na euro? Ugostitelj ima rješenje kako da izbjegnemo velike novčanice, Nijemci su dobar primjer

Piše dv
16. prosinca 2022. - 20:21

Za dva tjedna u dućanima i u kafićima plaćat će se eurom. Mijenjanje valute u punom je zamahu i mnogi su već danas spremni na poslovanje u novoj valuti. No, Dnevnik Nove TV javlja da su neki zabrinuti da bi u prvim danima ipak moglo biti nekih problema.

Kad u novoj godini prvi kupac poželi platiti kavu eurima, Franz će biti spreman. Kaže da bi u euru mogao poslovati već danas.

‘‘Što se ugostiteljstva tiče općenito, mi smo valjda rođeni spremni jer smo naviknuti da se stalno nešto novo uvodi i stvari se mijenjaju u zadnji čas, tako da je to nama normalno‘‘, kaže ugostitelj Franz Letica.

Neke ipak brine mogućnost da im u tim prvim danima, dok još ne bude previše novca u optjecaju, dođu kupci s velikim apoenima od 50 ili 100 eura. Nakon što im vrate ostatak, pitaju se hoće li za vraćanje ostatka drugima imati dovoljno novca.

Franz za to ima svoje rješenje. Kaže da je neprihvatljivo da se apoene od 100 eura prihvaća za kavu, a kao primjer navodi Njemačku: ‘‘Ne možete kupiti kruh u dućanu novčanicom od 200 ili 500 eura, morate biti spremni kao građani i ponijeti sa sobom sitan novac‘‘.

Iz HNB-a poručuju da zakonom nije propisano može li ili ne može ugostitelj ili bilo tko drugi odbiti preveliku novčanicu jer nema čime vratiti ostatak.

 

 

19. travanj 2024 20:00