StoryEditorOCM

Kako bi suzbili mito među carinicima država ih želi rotirati, ali oni se bune. No, uzalud, Carinska uprava ne odustaje: ‘Rotacije su uobičajene u svim carinskim službama‘

Piše Katarina Marić Banje /SD
7. studenog 2021. - 21:17

Nakon uhićenja 42 osobe zbog kaznenog djela utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganja i poticanja na njih, krenula su nagađanja kako među osumnjičenima ima i djelatnika Carine i Porezne uprave, donosi Slobodna Dalmacija.

Pokazalo se, međutim, kako nitko od uhićenih nije zaposlenik Ministarstva financija, ali afera je ponovno aktualizirala pitanje korupcije u navedenim strukturama. Najavljene antikorupcijske mjere Carinske uprave izazvale su prije manje od mjesec dana niz kritika, među kojima je s najžešćim optužbama išao Nezavisni sindikat carinika Hrvatske.

Sindikat je nakon sastanka s ravnateljem Carinske uprave Marijem Demirovićem o programu rotacije carinskih službenika, kao mjere za sustavno suzbijanje korupcije, priopćio kako je taj program "svojevrsna kontrola štete, zapravo pro forma antikorupcijska mjera, koja dolazi nakon otkrivanja posljednjih korupcijskih afera u carinskoj službi na nižim razinama”.

image
Nad nekim se putnicima trenira strogoća, a nad drugima prakticira blagost
Paun Paunovic/Cropix

Od Željka Popovića, predsjednika Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske, zatražili smo da nam pojasni na koje nedostatke se referira.

- Stalno se vrti na televiziji da nekakvi carinici na granici uzimaju novce te je sazvan sastanak da se carinici trebaju rotirati. Nismo se s tim složili jer rotacije ne mogu biti mjera borbe protiv korupcije. Odnosi se samo na niže službenike na graničnim prijelazima, to nije relevantno

 Tek zanemariv broj rukovoditelja dovodi se u pitanje, a uopće se ne ulazi u srž korupcije u carinskoj službi. Mjere za suzbijanje korupcije uopće se ne odnose na pojedince koji pripadaju samom vrhu Carinske uprave, koji su nositelji najvećih oblika korupcije, gdje se odobrenjima ili rješenjima u carinskom ili trošarinskom postupku donose oslobođenja od plaćanja carine, trošarine i posebnih poreza i PDV-a, a vrijednosti u tim postupcima odnose se na milijarde. Sindikat ima podatke da neki rođaci bogataša donose odobrenja i rješenja za vlastite rođake - upozorava čelnik sindikata.

Ogorčen je slučajem Hrvoja Čovića, donedavnog ravnatelja Carinske uprave, koji nije suspendiran, kaže Popović, niti ga je ministar financija Zdravko Marić smijenio, nego mu je istekao petogodišnji mandat, unatoč tome što je protiv njega pokrenut kazneni postupak u okviru istrage protiv Josipe Rimac.

Uprava demantira

- Štoviše, postavljen je na nešto niže rukovodno mjesto zamjenika pročelnika u Područnom carinskom uredu Osijek, koji s tog položaja, da stvar bude gora, "aktivno sudjeluje u provedbi antikorupcijskog programa". U isto vrijeme, carinski službenici suspendiraju se za mnogo blaže oblike neispravnih radnji. Inače, od kada je on došao, postojale su dvije kategorije službenika, oni protiv kojih se vode postupci i oni koji su zaštićeni od Čovića.

Sindikat ga je tužio zbog nejednakog postupanja jer da postoji privilegirana kategorija službenika. Tada je Nacionalno vijeće protiv korupcije pokrenulo prema USKOK-u zahtjev da se to ispita - nabrojio nam je čelnik sindikata, ističući kako se radi samo o dijelu nelegalnosti i nepravilnosti.

S druge strane, Carinska uprava negira sve o čemu sindikalni čelnik govori.

- Sve navode Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske odbacujemo kao činjenično i pravno potpuno bespredmetne i klevetnički motivirane, pri čemu ističemo sljedeće: potpuno je netočno da program rotacije carinskih službenika obuhvaća uglavnom službenike na najnižoj razini, a ne rukovodeće službenike.

Upravo suprotno tvrdnjama sindikata, ovim rotacijama su primarno obuhvaćeni rukovoditelji. Naime, u rotacije je uključeno 30% službenika od ukupnog broja svih službenika (uključivo operativne i rukovodeće službenike) na graničnim carinskim uredima, pri čemu je od ukupnog broja rukovoditelja u rotacije uključeno njih 72%.

Iz komentara navedenog sindikata je razvidno potpuno nerazumijevanje smisla i sadržaja sustava rotacija carinskih službenika.

Naime, prema članku 78. Zakona o carinskoj službi, carinski službenici podliježu periodičnoj promjeni mjesta rada, na istovrsno radno mjesto, odnosno na radno mjesto za koje je propisan isti stupanj obrazovanja i radnog iskustva. Dakle, radi se o zakonskom institutu čije je temeljna svrha sadržana u poticanju mobilnosti carinskih službenika istog službeničkog statusa, kao jednom od elementa prevencije koruptivnog postupanja.

image
Paun Paunovic/Cropix

Rotacije su, dakle, sasvim uobičajen institut u svim carinskim službama te se u pretežitom dijelu i uobičajeno odnose na službenike na graničnim prijelazima. Očito je lažna tvrdnja sindikata da bi, kako se to navodi, pojedinci koji pripadaju samom vrhu Carinske uprave bili nositelji najvećih oblika korupcije. U odnosu na bivšeg ravnatelja Carinske uprave ističemo da je on nakon isteka mandata raspoređen na službeničko radno mjesto jednoga od četiri pomoćnika pročelnika Područnog carinskog ureda Osijek, a ne kako se to netočno navodi zamjenika pročelnika, a sve sukladno svojoj stručnoj spremi i radnom iskustvu, kao i okolnosti da je prije dužnosničkog mandata obavljao upravo navedene poslove.

Kao i ostali državni službenici iz drugih ministarstava obuhvaćeni istragom u okviru kaznenog postupanja u slučaju Josipe Rimac, isti nije suspendiran, niti je mogao, sukladno zakonu, biti suspendiran jer mu se ne stavlja na teret da je počinio povredu na radnom mjestu na kojem je bio zaposlen, s obzirom na to da poslovi u vezi s državnim stručnim ispitom nisu u opisu poslova carinske službe, odnosno ne ulaze u djelokrug poslova Carinske uprave - navedeno je u odgovoru Carinske uprave Ministarstva financija.

Sporne rotacije

Za mišljenje o mjerama upitali smo i drugi nadležni sindikat, Carinski sindikat Hrvatske, čiji predsjednik Rino Štorić također smatra kako postoje manjkavosti.

- Ako se u provedbi antikorupcijskih mjera isključivo provodi periodična promjena mjesta rada, dakle, "rotacija" sukladno odredbi Zakona o carinskoj službi, onda ona nije adekvatna, a posebno ako se uglavnom obuhvate niži carinski službenici bez prethodno dobro napravljene analize. Trenutno je rotacijom obuhvaćen 231 službenik i od toga 19 rukovoditelja. Govoriti kako se u cilju suzbijanja korupcije rotacija provodi uglavnom na graničnim prijelazima je neprihvatljivo. U carinskoj službi je potrebno planirati i provoditi edukacije sa svim carinskim službenicima, a ne samo s pojedincima.

Planirati nadzore, osigurati adekvatne uvjete rada, osigurati dovoljno visoke plaće carinskih službenika koje im jamče pristojan životni standard. Napominjem da je Hrvatska potpisnica Arusha deklaracija koja to regulira. Potrebno je donositi jasne propise i upute, pojednostaviti carinska postupanja i prekršajne postupke koji su izuzetno komplicirani. Određivanje visine kazni treba provoditi sukladno zakonskim odredbama, a ne putem polutajnih tablica - kazao nam je Rino Štorić.

Jedan od problema iz prakse su upravo tablice u kojima je navedena razna roba za koju je određena striktna kazna. Međutim, u praksi nije isto je li u prekršaju ugostitelj koji nosi pet kilograma bifteka koje ne prijavi ili putnik koji je pokušao prenijeti pet kilograma piletine za osobne potrebe. Oni će platiti istu kaznu jer se prema spornim tablicama u kojima se procjenjuje visina kazne radi o prekršaju istog ranga.

22. travanj 2024 18:34