StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPoluotok bez sna

Još jedan uspješan napad na Sevastopolj unio je nemir na ruski Krim. Udar je izvršen simultano s mora i iz zraka

Piše D. K. /sd
24. ožujka 2023. - 08:41

Iako se nalazi oko 230 kilometara od prve linije bojišta, luka Sevastopolj na Krimu, poluotoku pod ruskom okupacijom, u srijedu je u režiji i izvedbi ukrajinske vojske još jednom uspješno napadnuta. Prema više ruskih i ukrajinskih izvora, udar je izvršen sinkroniziranom detonacijom eksploziva na daljinski upravljanom bezposadnom brodu i istodobnim naletom više zračnih dronova, piše Slobodna Dalmacija.

Video koji se pojavio na društvenim mrežama potvrđuje takve procjene: snimka prikazuje veliku eksploziju na ulazu u sevastopoljsku luku i intenzivnu vatru ruske protuzračne obrane po nebu i po morskoj površini.

Iako je nejasno kakva je stvarna šteta prouzročena ovim najnovijim napadom, on će vjerojatno dodatno povećati napetost na poluotoku koji je Rusija okupirala 2014. godine, a ukrajinski dužnosnici, po svemu sudeći, namjeravaju ga osloboditi. Prema više ruskih medija, pomorski promet oko Sevastopolja bio je neko vrijeme zaustavljen kao rezultat ovoga napada.

image

Snimka eksplozije na Krimu

Screenshot/Twitter

“U ranim jutarnjim satima naša je flota odbila napad bespilotnih letjelica”, izvijestio je na svom Telegram kanalu Mihail Razvožajev, okupacijski guverner Krima. Objavio je da su uništena ukupno tri objekta koja su pokušala prodrijeti u zaljev. Mornari su ih navodno gađali iz pješačkoga naoružanja, a radila je i ruska protuzračna obrana prema zračnim ciljevima. Ako je vjerovati Razvožajevu, ruski ratni brodovi ovom prilikom nisu oštećeni, ali su popucali prozori na okolnim zgradama.

Dok ruska vojska uvjerava žitelje Krima kako su ‘samouvjereno i smireno‘ odbili napade više neprijateljskih dronova na Sevastopolj i sve drže pod kontrolom, službena Moskva pokušava propagandno trijumfirati u maniri najsirovijeg socrealističkog agitpropa. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu odlikovao je, naime, u roku od samo par sati od dvije ruske ‘mornarice‘ za eliminaciju dronova koji su napadali Sevastopolj.

“Sve tri letjelice su uspješno neutralizirane, a želio bih skrenuti pozornost na činjenicu da su dvije letjelice oborile žene: viša mornarica Marina Falejeva i starješinka Tatjana Celujko. Naložio sam da se ženama uruče odlikovanja i da im se daju i novčane nagrade za uništavanje neprijateljskih letjelica“, objavio je Putinov ministar obrane Sergej Šojgu.

image

Mornarice Marina Falejeva i Tatjana Celujko srušile su dronove

Screenshot/Telegram

Napad na Sevastopolj u srijedu bio je tek posljednji u dugom nizu ukrajinskih napada na ciljeve na okupiranom poluotoku. U ponedjeljak je ukrajinska obavještajna uprava (GUR) objavila da su napadom na grad Džankoj na sjeveru poluotoka uspješno uništeni ruski projektili tipa Kalibr.

Ovo je bio drugi kombinirani napad bezposadnih brodova i bespilotnih letjelica na Sevastopolj u zadnjih šest mjeseci. Grad je bio izvrnut sličnom velikom napadu u listopadu.

“Pretpostavljamo da Ukrajinci to rade kako bi unijeli nemir u ruske redove i istodobno naštetili ruskim borbenim sposobnostima. Uništavanjem projektila na vlakovima ili kamionima na Krimu preveniraju napade istima na ukrajinsko tlo a također testiraju svoje bespilotne letjelice i ukupne sposobnosti za dalekometne napade prije nadolazeće ofenzive. Psihološki učinak ovih operacija je veliki i itekako ohrabrujući za ukrajinske građane koji su svakodnevno u skloništima jer ih Rusi stalno gađaju u njihovim domovima“ – rekao je za The Drive/ War Zone Ben Hodges, umirovljeni general koji je ranije zapovijedao američkom vojskom u Europi.

S površinom od oko 27.000 četvornih kilometara, Krim je velik kao američka savezna država Massachusetts i na poluotoku se praktično nemate gdje sakriti. Sve ključne vojne lokacije i objekti dobro su poznati ukrajinskom Glavnom stožeru, trebaju samo uvježbati sposobnosti da precizno i efikasno napadnu takva mjesta. Krim time čine dugoročno neodrživim za rusku Crnomorsku flotu (glavna luka Sevastopolj), rusko ratno zrakoplovstvo (Saki), te ruske raketne i bespilotne letjelice, logistiku i aerodrom (Džankoj).

19. travanj 2024 23:45