StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNACRT NOVOG ZAKONA |

JE LI ODZVONILO LOKALNIM ŠERIFIMA? Ukidaju se 634 zamjenika načelnika općina i gradonačelnika OPORBA TVRDI: Uhljebit će oni njih na druga mjesta

Piše Slobodna Dalmacija
21. rujna 2020. - 08:20
Gotovo svi u izborno vrijeme naglašavaju kako je važno donijeti Novi Zakon o lokalnoj samoupravi. No, onda kada na vlast dođu, tog se vrućeg krumpira nitko ne laća. Hoće li biti tako i s ovom Vladom? Izmjene zakona su pripremljene. N1 televizija dobila je uvid u nacrt izmjena zakona koji uskoro kreće u javno savjetovanje. Iz njih je vidljivo da će odsad troškovi svih lokalnih jedinica morati biti transparentni.  Gradonačelnik glavnog grada ne brine, prenosi Slobodna Dalmacija.

- Ma bitno je da ja radim svoj posao, a kakav će biti zakon sasvim je irelevantno. Treba raditi korektno 365 dana, pošteno i transparentno, a onda će to ljudi honorirati kao i do sada, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.
Izmjene predviđaju sljedeće: općina, grad i županija dužni su javno objaviti informacije o trošenju proračunskih sredstava na svojim mrežnim stranicama na način da te informacije budu lako dostupne i pretražive.

HSLS-ov Dario Hrebak tvrdi - to je moja zasluga. No ipak najbitniji dio sustava provjere troškova još uvijek nije definiran. To su kontrola i kazne za uočene nepravilnosti.

"Već sam vidio nacrt prijedloga novog zakona. Transparentnost je zastupljena onako kako sam i očekivao. Ali ono što je bitno moramo u tom novom zakonu odrediti u tom novom zakonu definirati i kaznene odredbe za sve one lokalne šerife koji neće htjeti taj zakon primjenjivati. Vjerujem da ćemo to i dodatno uskladiti", rekao je Dario Hrebak.

I dio vladajućih, ali i oporba napominju da taj sustav već postoji u mnogim dijelovima Hrvatske te da ne donosi ništa novo.
"To u Bjelovaru nije ništa posebno, neka se kolega Hrebak ne ljuti, ali on to prezentira na način da to stalno ponavlja i poznat je po tome. To što on ima u Bjelovaru, Samobor ima već više od deset godina", rekao je HSS-ov Krešo Beljak.

"Ja sam u prošlom mandatu pokrenuo aplikaciju na kojoj bi svi građani jednim klikom mogli vidjeti kako je provedena javna nabava, tko je dobio posao, na što i kako se troši novac za obnovu Zagreba i okolice i kad je na kraju bila isplata", kazao je HNS-ov Predrag Štromar.
 
Ni predsjednik države u tome ne vidi ništa revolucionarno.
"Ne vidim u tome ništa bitno i ništa novo. To je u redu. To više golica znatiželju tko je koliko potrošio na kavu", rekao je Zoran Milanović ovih dana.

Ide se i na smanjenje broja lokalnih dužnosnika. Na izborima 2017. godine biralo se njih više od 1300, od toga 745 zamjenika. Izmjenama zakona trebalo bi se birati čak 634 zamjenika manje. U gradovima do 35 tisuća stanovnika ukidaju se zamjenici općinskih načelnika i gradonačelnika. Tamo gdje stanovnika ima nešto više birao bi se samo jedan zamjenik. Oporba nije fascinirana.

"To uopće nije reforma. Ovo je samo ušteda. Racionalizacija, da se smanji broj članova predstavničkog tijela i da se smanji broj zamjeničkih mjesta. Što je u redu jer ne treba možda stvarno biti toliko", rekao je Zlatko Komadina iz SDP-a.
No u mjestima gdje ne postoji zamjenik vlada bi ga u iznimnim slučajevima morala imenovati što znači da ta osoba ne bi imala izborni legitimitet pa će se o tome dodatno razmisliti. Oporba vjeruje da će se zamjenike samo preimenovati i uhljebiti na druga radna mjesta.

"Ono što imamo mi u Hrvatskoj je dno dna, to se svakako treba mijenjati. A najavljena reforma gdje bi se samo ukinuli zamjenici nije nikakva reforma, to je pijesak u oči birača, to je nešto što neće imati apsolutno nikakve učinke", kazao je Krešo Beljak.
A kada je u pitanju korupcija, za smanjenje iste na lokalnim razinama nije dovoljna samo veličina kazne nego i brzina provođenja.

"Mi imamo situacija da puno toga odlazi u zastaru, da se procesi vuku deset i više godina, da nemamo epiloga, tako da to su stvari koje treba mijenjati. I porezna uprava koja će istraživati nesrazmjere imovine, koja će biti državna institucija, koja neće gledati tko je na vlasti, koga se smije, a koga ne smije dirati", rekao je Nikola Grmoja iz Mosta.

Uz sve navedeno vlada zasad ne planira krenuti u ozbiljniji teritorijalni preustroj, odnosno u pravu reformu lokalne samouprave, prenosi Slobodna Dalmacija.
23. travanj 2024 04:17