StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVJERSKA DISKRIMINACIJA

Izletnici dobili prekršajnu prijavu jer su se na planini klanjali u molitvi: ‘Dijete se treslo od zime i gladi, bili smo prisiljeni vratiti se pješice‘

Piše PSD
20. siječnja 2022. - 21:12

Bajro Čavčić i Semir Vatrić dobili su prekršajnu prijavu od policije Istočni Stari Grad, stanica Trebević, jer su s djecom koju su odveli na izlet na Trebević obavljali namaz, odnosno islamsku molitvu, donosi Slobodna Dalmacija.

Ovu informaciju podijelo je Čavčić na svom Facebook profilu uz dokaz o izdanom prekršajnom nalogu, a njegovu objavu prenosi Faktor.ba.

- Moj prijatelj i ja i više od dvadeset djece otišli smo na zajednički izlet na Trebević. U 12 sati smo obavili podne namaz na javnoj površini vodeći računa da nikome pri tome ne smetamo. Nakon namaza krenuli smo kući, a dva policijska službenika su nas presrela i počela legitimirati. Policijski službenici su izdvojili mene i mog prijatelja Semira Vatrića, profesora teologije. Pitali smo zašto nas legitimirate, na što smo dobili veoma iznenađujući i bezobrazan odgovor - 'Nepristojno ponašanje - obavljanje namaza' kao što stoji i u prekršajnom nalogu koji ćemo prikazati. Jedan od policijskih službenika je rekao da je to na njihovom teritoriju zabranjeno – napisao je Čavčić.

Navodi da su policajce upozorili kako svojim postupanjem narušavaju njihova prava.

- Nakon čega su vidno zbunjeni kontaktirali načelnika i obavijestili nas da im je on naredio da nam napišu prekršajne naloge. Mi smo dva sata nakon toga razgovarali i uvjeravali policajce da njihov postupak nije u skladu sa zakonom i da mogu snositi posljedice, zbog čega su u više navrata kontaktirali načelnika i prenosili nam povratne informacije i naredbu od njega, a on je insistirao na pisanju prekršajnog naloga – kazao je Čavčić.

Istaknuo je kako su policijski službenici koji su ih legitimirali bili korektni prema njima i da se dalo zaključiti kako im je neugodno.

- Nakon što mi je napisan prekršajni nalog u iznosu 100 KM (385,58 kn), htjeli su napisati i mom prijatelju Semiru Vatriću koji je nakon toga zahtijevao da se odmah čuje s načelnikom policije osobno. Nakon što su se čuli, prilikom kontakta, Semir mu je jasno objasnio da na ovaj način uznemirava i narušava građanska, vjerska, ljudska, demokratska i moralna prava i zaprijetio da će biti tužen, nakon čega se on vidno uznemirio i prebacio odgovornost na svoje nadređene. Nakon toga je prestao razgovor, a osim toga su htjeli napisati prekršajni nalog. I kad su ga htjeli napisati, dobili su poziv i naredbu da to ne rade. Nakon što su se našli u neugodnoj situaciji, pokušali su se izvući na perfidan način, tražili su od mene da im vratim prekršajni nalog, što sam ja odbio. Nakon 4-5 sati uznemiravanja tražili smo da nas konačno puste da idemo kući. Komandir policijske stanice Istočni Stari Grad stanično odjeljenje policije Trebević Željko Ivetić je došao osobno i molio me da mu vratim nalog da ga stornira, na što ja naravno nisam pristao – napisao je Čavčić.

Kazao je da su djeca u dobi od šest godina i stariji sve vrijeme čekali vani.

- Zamislite samo kada se jedno dijete od šest godina trese od zime i gladi. Zbog njihova bespotrebnog zadržavanja, bili smo prisiljeni da se vratimo pješice jer je žičara bila zatvorena. Nisam htio vratiti nalog, ne iz osobnih razloga, nego čisto da upozorim sve one koji budu dolazili na ovo mjesto što ih može zadesiti i ukazati na devijacije policijske stanice Trebević. U prekršajnom nalogu stoji: 'Nepristojno ponašanje (Obavljanje namaza)' – naveo je Čavčić, prenosi

.

23. travanj 2024 15:27