StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMeka granica

Iz BiH u Hrvatsku ne smiju prijeći mlijeko i meso, ali postoje izuzeci koji se smiju unijeti do dva kilograma. Ribe može uploviti i 10 puta više

Piše dv
25. travnja 2022. - 15:53
Svježe, sušene, kuhane, osoljene ili dimljene ribe, kozica, rakova i dagnji može se unijeti 20 kg po osobiPaun Paunović/Cropix

Mnogi su se hrvatski građani opekli na granici s Bosnom i Hercegovinom pokušavajući unijeti meso i mlijeko, odnosno mesne i mliječne proizvode. Ni činjenica da su to radili iz neznanja, nije im pomogla kod posljednjih godina rigoroznih hrvatskih carinskih službenika, prenosi Slobodna Dalmacija.

Ipak kad je riječ o mesu, i kod takvih čvrstih pravila postoje izuzeci.

image

Kada se poznaju zakonski propisi, granični prijelaz ne mora biti traumatično mjesto

Zvonimir Barišin/Cropix

Naime, prema pravilima u Hrvatsku je dopušteno unijeti do dva kilograma puževa ili žabljih krakova, kao i 20 kg po osobi svježe, sušene, kuhane, osoljene ili dimljene ribe, kozica, rakova i dagnji. Dopušteno je unijeti kruh, kolače, kekse, čokolade i slastice s manje od 50% prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja, 40 cigareta, litru žestokog alkohola, četiri litre vina i 16 litara piva, a uz plaćanje carine može se uvesti i više, piše Večernji.ba.

Prema tome, ako je uvoz mesa iz BiH nemoguća kategorija, Bosna i Hercegovina je naprosto odlična destinacija za nabavu različitih vrsta ribe i školjki, kao i puževa i žaba. A ostali navedeni artikli, u količinama koje su naznačene, dobro će doći za pojačavanje financijskoga smisla putovanja.

image

Puževa se može uvesti u količini od dva kilograma

Božidar Vukičević/Cropix

Kada se tome pridoda pun rezervoar goriva i još 10 litara u priručnom spremniku, uz poslovični užitak promjene mjesta boravka, putovanje se čini koliko korisnim, toliko i ugodnim. Ali prije odlaska u prekogranični šoping dobro je proučiti ne samo cijene u dućanima nego i carinska ograničenja. Da se jedno lijepo putovanje i šoping ne bi pretvorili u carinsku noćnu moru.

25. travanj 2024 03:11