StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBIOPROSPECTING JADRANSKOG MORA

Istraživačima Jadrana 37 milijuna kuna iz EU-fonda

14. siječnja 2018. - 11:47

Na vodećoj hrvatskoj znanstveno – istraživačkoj instituciji, Institutu Ruđer Bošković (IRB) predstavljen je projekt „BioProspecting Jadranskog mora“ za koji su dodijeljena bespovratna sredstva od 36,941 milijuna kuna koje u cijelosti financira Europski fond za regionalni razvoj.

Projekt „BioProspecting Jadranskog mora“ odnosi se na jačanje kapaciteta Centra izvrsnosti za Bioprospecting mora (BioProCro) pod vodstvom dr. sc. Rozelindre Čož - Rakovac. Projektom će se realizirati vrhunska interdisciplinarna istraživanja u oblasti biotehnologije mora, a sve u cilju dobivanja biološki aktivnih molekula poželjnih svojstava za primjenu u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji. Projektom će se ostvariti suradnja s međunarodnim institucijama te omogućiti transfer tehnologije u gospodarstvo jer biotehnološka industrija prirodnih spojeva predstavlja brzorastuće tržište koje će značajno pomoći i u rastu cjelokupnog hrvatskog gospodarstva.

Tijekom pet godina trajanja, na projektu će izravno biti uključeno 65 znanstvenika trenutno zaposlenih u institucijama zajednice prijavitelja, a predviđa se i zapošljavanje 10 novih doktoranada te 10 novih poslijedoktoranada. Inače, BioProCro centar okuplja međunarodno priznate istraživačke grupe u području biotehnologije, kemije, farmakologije, mikrobiologije, procesnog inženjerstva, ekologije, a ovakva integracija istraživačkih grupa u jedinstven, moderan centar doprinose inovativnim istraživanjima bioaktivnih spojeva i materijala hrvatskog Jadrana.

Osim Instituta Ruđer Bošković, partneri na projektu su Prehrambeno - biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, UNIRI Sveučilište u Rijeci, Kemijsko -tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu i Prehrambeno - tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku:

-Cilj naših istraživanja u Znanstvenom centru izvrsnosti BioProCro stvaranje je snažne znanstvene baze za istraživanja i održivo iskorištavanje biološkog i kemijskog potencijala tvari iz mora kao važnog cilja strategije razvoja te istovremeno očuvanje biološke raznolikosti bioresursa potrebnih za razvoj novih proizvoda u nizu industrija poput farmaceutske, prehrambene ili kozmetičke koje imaju i značajan gospodarski potencijal, kako za domaće, tako i inozemno poslovno okruženje. Sve to rezultirat će i umrežavanjem hrvatskih znanstvenika u europski istraživački prostor, što je važan dio strategije „Europe 2020“ i Inovacijske unije. Projekt će omogućiti i zapošljavanje 20 mladih znanstvenika koji će se tijekom trajanja projekta educirati i razvijati znanja o biološkoj i kemijskoj raznolikosti, biološkom potencijalu te bioprocesnom inženjerstvu, a kao takvi doprinijet će i većoj povezanosti znanosti i gospodarstva te biti i konkurentniji na tržištu rada- kaže voditeljica projekta „Bioprospecting Jadranskog mora“ i Znanstvenog centra izvrsnosti BioProCro dr. sc. Rozelindra Čož – Rakovac s Instituta Ruđer Bošković.
 

16. travanj 2024 10:28