StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBRAZIL, EVO NAS

Interes za izvanredne letove do Katara u petak raste, ali postoji jedan problem zbog kojeg se ipak neće puno Hrvata odlučiti na put. I ne, nije u pitanju cijena karata...

Piše marijana cvrtila/sd
7. prosinca 2022. - 18:15

Euforija nakon pobjede Hrvatske nad Japanom u osmini finala ‘zapalila‘ je hrvatske navijače, u mislima su mnogi već pakirali kufere za Katar i četvrtfinalni okršaj s Brazilom u petak, a nekoliko je već dobro uhodanih agencija za ovakve situacije ekspresno ponudilo čarter-letove za Dohu. Ali...

Iz Udruge hrvatskih putničkih agencija potvrdili su pojačan interes za ukrcavanje na čarter-letove iz Zagreba za Dohu, na nogometni spektakl u petak – a cijena jednodnevnog aranžmana kreće se od 11,5 do čak 15 tisuća kuna (bez ulaznice na stadion) – kao i za individualne letove za glavni katarski grad, ali i za Dubai, odakle se kombiniraju letovi za Dohu, piše Slobodna Dalmacija.

Premda se nešto veći interes za bodrenje "vatrenih" u petak na licu mjesta ne može zanijekati, ipak postoji određeni "ali", a prepreke za realizaciju željenog plana navijača pokazale su se, čini se, osim u probuđenoj svijesti o financijskoj težini putovanja, i u – nedostatku ulaznica.

image

Brazilke će svoju momčad imati priliku podržati u petak, a onda i one idu kući

Afp

Naime, u ovom trenutku u prodaji nema dodatnih ulaznica za hrvatske navijače za tu utakmicu. Ne mogu se nabaviti ni preko Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), ni preko FIFA-e, pa izgleda da dobar dio Hrvata koji su u agencijama predrezervirali čarter-let za Dohu još "važe" otputovati ili ne. Dva čartera za Dohu u petak zasad je rasprodala samo agencija "Ban Tours", a radi se o ukupno popunjenih 300-tinjak mjesta na dva leta po cijeni od 11,5 tisuća kuna po aranžmanu (bez ulaznice), u koji je uključena i Ban Tours asistencija oko ishođenja Hayye – vize za ulazak u Katar i propusnice za stadion.

– Osim ta dva čartera, u ponudi imamo i individualne aranžmane za Dohu s produženim vikendom, a koje najčešće uzimaju obitelji, skupine prijatelja i slično. Baš je jutros otputovala jedna grupa za Dohu, međutim nemamo informacije koliko će njih otići na utakmicu. Nismo nudili alternativne opcije za Dubai s transferom prema Dohi – doznajemo u srijedu od Maše Bulum, voditeljice Odjela sportskih putovanja u agenciji "Ban Tours", službenog partnera HNS-a. Ona kaže kako je interes za utakmicu Hrvatska – Brazil velik te da su mogli popuniti i treći čarter-zrakoplov, ali vodili su računa o tome što je (vremenski) izvedivo.

image

A za polufinale čekaju nas argentinski navijači

Afp

– To su prije svega tehnički razlozi jer treba uzeti u obzir kako je samo za ishođenje Hayya aplikacije potrebno 48 sati – kaže Maša Bulum.

U toj agenciji imaju zakupljene kapacitete i za potencijalni polufinalni ogled "vatrenih" s novim suparnikom, a planiraju opet najmanje dva čarter-leta za Dohu u tom slučaju. Primaju i preduplate za taj nogometni dvoboj kojemu se nada cijela Hrvatska, a u slučaju da "vatreni" ne prođu u polufinale, "Ban Tours" vraća novac.

Jedan čarter-let za Dohu na četvtfinalnu utakmicu Hrvatske s Brazilom u petak nudi u ovom trenutku i zagrebačka agencija "Palma Travel", i to također po cijeni od 11,5 tisuća kuna. Međutim, nije još posve sigurno hoće li taj zrakoplov poletjeti prema katarskom glavnom gradu.

– Interes je velik, zaprimili smo puno predrezervacija, a u ovom trenutku popunili smo oko polovine kapaciteta od ukupno 180 mjesta u čarteru. Međutim, problem je što HNS nije osigurao novi kontingent ulaznica za tu utakmicu i realno je očekivati da će aranžman za naš čarter-let kupiti oni koji su ranije nabavili ulaznice. Nama se isplati putovati ako popunimo 140 do 150 mjesta, a to u ovom trenutku "visi" – kaže Ana Magdić, voditeljica prodaje u "Palma Travelu", gdje bi do srijede u poslijepodnevnim satima trebali više znati hoće li ovog putovanja na koncu i biti. Dodaje kako organiziraju i individualne letove na redovnim linijama Qatar Airwaysa iz Zagreba prema Dohi, te da nemaju podatke o tome koliko će putnika iz Hrvatske otići na taj način na utakmicu u petak. Spremni su, kaže Ana Magdić, organizirati čartere i u slučaju ulaska Hrvatske u polufinale, međutim, i tu kao otegotni faktor ostaje nabava ulaznica.

image
Tom Dubravec/Cropix

U turističkoj agenciji "Speranza", čarter-let za Dohu na utakmicu Hrvatska – Brazil u petak su planirali, ali i – otkazali zbog premalog interesa.

– Nakon pobjede "vatrenih" nad Japanom bilo je puno upita za organizaciju leta na utakmicu četvrtfinala, ali interes je opao već drugo jutro i do poslijepodnevnih sati toga dana nismo zaprimili ni jedan upit. Mogli smo računati na eventualno 80 do 90 putnika, ali to je premalo za realizaciju čarter-leta na kojemu ima mjesta za 180 ljudi. Ako naši prođu u polufinale, vjerujem da tada neće biti problema popuniti let, a primat ćemo i predbilježbe – kaže Slaven Rukelj iz agencije "Speranza".

Podsjeća ipak kako ulaskom Svjetskog nogometnog prvenstva u završnicu rastu i cijene ulaznica za utakmice, s tim da su, primjerice, najjeftinije karte treće kategorije za polufinalne dvoboje već rasprodane.

image
Afp

– Za polufinala su na raspolaganju još ulaznice druge kategorije po cijeni od oko 5400 kuna i one prve kategorije koje koštaju više od tisuću eura. Ako uzmemo da će cijene čarter-letova za moguće polufinale "vatrenih" biti oko 11 tisuća kuna, to će sigurno biti veliki trošak za dio navijača. Ipak, ne sumnjamo da će pojačanog interesa biti ako prođemo dalje, iako ne na razini "invazije" kakva je bila u Rusiji 2018. godine – zaključuje Slaven Rukelj.

Dodali bismo, koliko god vatrenih navijača bilo u petak u na stadionu Education City u Al Rayyanu, ne sumnjamo da će se njihov glas itekako čuti.

23. travanj 2024 04:52