StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEUGODNO IZNENAĐENJE |

INCIDENT NA GRANICI IZMEĐU HRVATSKE I BIH Europarlamentarce dočekala policijska blokada, nisu dobili objašnjenje zašto

Piše Dv
31. siječnja 2021. - 16:29

Europarlamentarce koji su u subotu došli u Hrvatsku kako bi provjerili stanje na granici između BiH i Hrvatske dočekala je policijska blokada.

Kako piše Dnevnik.hr, europarlamentarci Pietro Bartolo,Alessando Moretti, Pier Francesco Majorino i Brando Benefei stigli su na granicu između BiH i Hrvatske kako bi se uvjerili na koji način Hrvatska postupa prema migrantima, ali hrvatska policija u tome ih je spriječila bez argumenata.

Talijanski list Avvenire objavio je na svojoj web stranici kako je situacija u šumi Bojna u Hrvatskoj bila prilično napeta te da je policija jurila potpredsjednika Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove Europskog parlamenta Pietra Bartola i njegove kolege kako bi ih spriječila da dođu na mjesto kontrole gdje migranti uglavnom budu spriječeni da uđu u Hrvatsku. Put je, prema navodima tog medija, blokiralo nekoliko policijskih kombija i dvadesetak graničnih policajaca, prenosi pisanje Talijanaportal Klix, prenosi Jutarnji

- Nakon dugih i beskorisnih pregovora, delegacija i tri novinara prošli su policijsku traku u namjeri da dođu do granice BiH i Hrvatske koja je u tom trenutku bila udaljena manje od 300 metara. Policija je tad dobila naredbu da pretekne grupu i spriječi je da dođe do kontrolnog punkta u šumi. Policajci su nakon jurnjave preko polja sustigli grupu, nekoliko njih je zgrabilo novinare, dok je desetak drugih blokiralo prolaz parlamentarcima - opisuje Avvenire subotnje događaje.

- Što se tu ima sakriti? Ako Hrvatska poštuje međunarodne standarde, kao što tvrdi, zašto nam ne dozvoljavate da prođemo - pitali su talijanski europarlamentarci.

Hrvatski diplomatski izvori pokušali su postupke policije opravdati navodeći da je prisustvo parlamentaraca moglo potaknuti ilegalne akcije migranata s bosansko-hercegovačke strane.

- Ako smo planirali počiniti neki zločin, onda trebate napisati službenu žalbu i objasniti nam što smo konkretno uradili - rekao je Benefei u telefonskom razgovoru s hrvatskim veleposlanikom u Italiji.

Nije isključeno da će Europska unija i Italija zatražiti objašnjenje od Zagreba za ovakve postupke policije.

Ovaj događaj u nedjelju je osudio SDP. Pozvali su premijera Andreja Plenkovića te ministre Davora Božinovića i Gordana Grlić Radmana da se što prije očituju o onome što se dogodilo.

- Predsjednik SDP-a Peđa Grbin i potpredsjednica SDP-a, ujedno i zastupnica u Europskom parlamentu, Biljana Borzan najoštrije osuđuju sprječavanje delegacije europarlamentaraca da dođu do granice između Hrvatske i BiH, kako bi provjerili postupanje prema migrantima.

Republika Hrvatska je članica Europske unije te je kao takva dužna poštivati njene zakone i vrijednosti, jer su to danas i naši zakoni i naše vrijednosti.

Da, Hrvatska mora inzistirati na više sluha Europske unije prema stanju na našoj granici, ali ne na način da se članove Europskog parlamenta, koji su se uredno predstavili sprječava da rade ono na što imaju potpuno pravo. Zato pozivamo ministra unutarnjih poslova, Davora Božinovića, ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana i premijera Andreja Plenkovića, da se što prije očituju o ovom događaju. Je li to ta proklamirana europska politika HDZ-a u koju se Andrej Plenković toliko zdušno zaklinje?, upitali su u priopćenju SDP-ovci.

Iz MUP-a se zasad nisu oglasili o ovoj situaciji.

17. travanj 2024 17:48