StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUžas u Ukrajini

I Putin se napokon oglasio o rušenju brane s katastrofalnim posljedicama; Erdogan zatražio međunarodnu istragu

Piše dv
7. lipnja 2023. - 16:49

Oglasio se Vladimir Putin, urušavanje brane Kahovka nazvao je ekološkom i humanitarnom katastrofom, donosi Slobodna Dalmacija.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je rušenje brane Kahovka "ekološkom i humanitarnom katastrofom", kako javlja Kremlj, prenosi Sky News.

Putn je to izjavio tijekom današnjeg razgovora sa svojim turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Erdogan je također razgovarao s ukrajinskim predsjednik Volodimirom Zelenskim u odvojenom telefonskom razgovoru, rekavši mu da bi se moglo uspostaviti međunarodno povjerenstvo koje će istražiti urušavanje brane.

Tijekom razgovora, ukrajinski predsjednik nazvao je incident "ruskim terorističkim činom" te rekao da je "predao popis hitnih potreba Ukrajine za saniranje katastrofe".

Istim povodom, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predložio je u srijedu ukrajinskom i ruskom predsjedniku osnivanje međunarodnog istražnog povjerenstva, nakon rušenja brane Kahovke, na jugu Ukrajine.

U telefonskom razgovoru s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, "predsjednik Erdogan je rekao da bi se moglo osnovati povjerenstvo u kojemu će sudjelovati stručnjaci zaraćenih strana, UN i međunarodna zajednica, uključujući Tursku", navodi se u priopćenju ureda turskog predsjednika.

Zadaća povjerenstva bila bi provesti "temeljitu istragu o rušenju brane Kahovke", dodaje Ankara.

Erdogan, koji je zatim razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, želi da istraga "ukloni svaku sumnju", ističe ured u odvojenom priopćenju.

Moskva i Kijev se međusobno optužuju za napad na branu koja je vodom opskrbljivala Krim, koji je Rusija anektirala 2014., a na području je koje ukrajinske snage žele osloboditi.

Rušenje brane je prouzročilo porast vodostaja Dnjipra, nagnavši tisuće civila da napuste područje pod vodom dok se strahuje od ekološke katastrofe.

Turska, članica NATO-a, uspjela je od početka invazije na Ukrajinu u veljači 2022. sačuvati dobre odnose i s Kijevom i s Moskvom.

25. travanj 2024 23:08