StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNIKAKO NA ZELENU GRANU

Hrvatska obala dobila nove restrikcije: Evo koje će se sve COVID mjere provoditi u dalmatinskim županijama

Piše jutarnji list
22. srpnja 2021. - 19:34

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije na Jadranu, konkretno u četiri dalmatinske županije, od ponedjeljka na snagu stupaju nove, strože mjere. Tu informaciju potvrdio je danas premijer Andrej Plenković, a detalje će objaviti Nacionalni stožer na sutrašnjoj konferenciji za medije, piše Jutarnji list. 

- Nakon razdoblja smanjivanja i stagnacije, u posljednjem tjednu vidljiv je osjetni porast novih slučajeva zaraze koronavirusom. Posebno je uočljivo da je najviše slučajeva u četiri dalmatinske županije koje su turističke destinacije i zbog toga će Stožer u tom dijelu Hrvatske uvesti dodatne epidemiološke mjere kako bi se limitirala mogućnost širenja zaraze i kako bismo kontrolirali događaje s većim brojem ljudi, dakle veća okupljanja, izbjegli rizike, smanjili dinamiku zaraze i omogućili održavanje turističke sezone - najavio je Plenković na Vladinoj sjednici.

Vjenčanja do 300 ljudi

Kako Jutarnji list doznaje neslužbeno, strože mjere ponajprije će se odnositi na industriju zabave i događanja koja se teško mogu kontrolirati. Ukratko, sva događanja, osim kulturnih, koja se ne smatraju rizičnima, gdje se očekuje sjedeća publika uz poštivanje propisanih mjera, održavat će se uz covid-potvrde.

No, ni uz covid-potvrdu neće biti dopuštena događanja s više od 1000 posjetitelja. Da bi se događaj organizirao, bit će nužno dobiti potvrdu lokalne samouprave, ali i županijskog Stožera. To bi trebao biti dodatni filter. Naime, svaki događaj morat će biti procijenjen na način mogu li se ili ne mogu provesti mjere.

Primjerice, ljeti se održavaju brojne lokalne fešte na kojima se okupljaju brojni ljudi, što je vrlo teško kontrolirati i provesti kontrolu covid-potvrda pa je moguće da lokalni stožeri zabrane njihovo održavanje.

Očekuje se i da županijski i lokalni stožeri provode češće i ozbiljnije kontrole jer stvaranje većeg žarišta može dovesti do crvene boje na karti, a to znači nagli završetak sezone, što nikome nije u interesu.

I na druga događanja, poput sportskih, gledatelji će moći isključivo s covid-potvrdom.

Iako su svadbe uz covid-potvrde bile dopuštene bez ograničenja broja gostiju, sada će se ograničiti na maksimalno 300 osoba. Cilj je, dakle, kažu nam sugovornici, održati povoljnu epidemiološku sliku te uz dogovorno ponašanje i pojačane mjere sigurnosti dopustiti zabavne sadržaje, poput koncerata. Ipak, konačne mjere još su se dorađivale tijekom današnjeg dana.

Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i šef Stožera, smatra da se trendovi rasta novozaraženih posljednjih dana ne bi smjeli podcjenjivati, posebno ako se uzme u obzir činjenica da se zaraza novom delta varijantom širi cijelom Europom.

- Za Hrvatsku je takav razvoj situacije dodatno složen tajmingom ulaska u špicu sezone, što podrazumijeva boravak brojnih stranih, ali i domaćih gostiju na Jadranu. Nova odluka stavlja naglasak na kontrolu provedbe protuepidemijskih mjera s obzirom na intenzitet i brojna ljetna događanja i okupljanja u priobalju.

Njihov nadzor moguć je jedino potpunim angažmanom Stožera i ostalih službi na razini jadranskih općina, gradova i županija koje imaju ovlasti za sva okupljanja i događanja, za koja procijene da su epidemiološki teško kontrolabilna, ne izdati suglasnost za njihovo održavanje - rekao je Božinović.

Nagli skok zaraženih

Da smo u uzlaznoj putanji potvrdio je i ministar zdravstva Vili Beroš koji je iznio podatak da je u samo sedam dana broj pozitivnih porastao za čak 46,1 posto. Danas je ECDC objavio kartu na kojoj je Dalmacija još u narančastoj boji upozorenja.

Upravo četiri dalmatinske županije, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska, su danas činile 65 posto ukupnog broja novozaraženih u cijeloj zemlji. Prema podacima HZJZ-a, 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika, u tim županijama, prema podacima od srijede, najviša je u Hrvatskoj.

Dakle, u Splitsko-dalmatinskoj je 73, Dubrovačko-neretvanskoj 97, u Šibensko-kninskoj 114, a u Zadarskoj županiji 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika iznosi 194. Osim novih, strožih mjera, od ponedjeljka stupaju nove odluke i za prelazak granice pa će tako Britanci i Rusi neovisno o cijepnom statusu morati imati negativan test na covid-19.

U MEDITERANSKE ZEMLJE STIŽE 392.000 BRITANACA, ALI NAJMANJE U HRVATSKU

Svi oni koji se boje britanske najezde na Jadran mogu odahnuti - većina njih, pokazuje statistika, ipak će odletjeti našoj konkurenciji u Grčku, a znatno više Britanaca zaputit će se i u Tursku, Španjolsku te Portugal.

To je logično s obzirom na činjenicu da su Grčka, Španjolska i Portugal njihove povijesne ljetne destinacije, ali prema podacima analitičke tvrtke Cirium, od putovanja ih neće spriječiti ni činjenica da su dijelovi tih zemalja na ECDC-ovoj karti crveni.

Prema podacima koje je prikupio Cirium, Grčka u odnosu na 2019. ima najveći povrat broja letova na Mediteranu, a podaci se temelje na analizi prodanih karata od 23. do 25. srpnja ove godine u odnosu na isti vikend 2019.

Naime, britanske aviokompanije taj će vikend odraditi ukupno 2102 leta s 392.750 sjedala prema Grčkoj, Španjolskoj, Italiji, Turskoj, Francuskoj i Njemačkoj, od čega će za Grčku letjeti 352 aviona, što je u odnosu na 372 leta u usporedivom vikendu 2019. godine zapravo 95 posto prometa.

Prema broju britanskih putnika, ovaj vikend drugo mjesto dijele Španjolska i Turska, koje će ostvariti 66 posto prometa iz 2019., a treći je Portugal. Ciriumova analiza Hrvatsku uopće ne spominje. To pretjerano ne čudi budući da su Britanci u rekordnoj 2019., bili na razini 821 tisuće dolazaka. (D.K.)

16. travanj 2024 10:11