StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘15 DANA AUTORA‘

Hrvatska ‘Murina‘ Antonete Kusijanović u programu Cannesa: ‘Radila sam film za svu publiku, ali najviše za mlade djevojke, šesnaestogodišnje sebe‘

Piše hina
8. lipnja 2021. - 20:56

Debitantski dugometražni igrani film Antonete Alamat Kusijanović "Murina" uvršten je u program "15 dana autora" Filmskog festivala u Cannesu koji će se održati od 7. do 17. srpnja.

Ta obiteljska psihološka drama radnjom je smještena u četiri dana na jedan hrvatski otok i svojevrsni je nastavak redateljičinog višestruko nagrađivanog kratkometražnog igranog filma, "U plavetnilo". Film se snimao na Hvaru, Kornatima i na Koločepu.

"Sretna sam jer se dugogodišnji trud i rad isplatio, iza Murine stoji veliki tim izvrsnih ljudi koji su iznjedrili ovaj film, autora, glumaca i produkcije", izjavila je tim povodom redateljica filma Antoneta Alamat Kusijanović, a prenosi HAVC.

Kaže kako su film radili za svu publiku, ali najviše za mlade djevojke, šesnaestogodišnje sebe. "Šovinizam je duboko ukorijenjen u naše društvo pa ga često netočno nazivamo mentalitetom. To je također i jedan od glavnih antagonista našoj junakinji Juliji, koja njegove okove često zamjenjuje za limite vlastitog potencijala."

Kako je objasnila, Julija živi "u raju" na hrvatskom otoku, u društvu opsjednutom bogatstvom koje se stječe brzo i lagano, koje prodaje svoju zemlju i djedovinu bez želje za radom i usavršavanjem koje se kapitalizira na generacijama prije njega, a tako umiru snovi i nasljedstvo erodira.

Pritom se snaga kćeri interpretira kao očeva slabost, a nasljeđena zemlja se rasprodaje za profit. Julija, dodaje, predstavlja začetak nove generacije, intuitivnih žena koje raskrinkavaju ove ustajale dinamike.

"Tu snagu vidim u mladim ženama u Hrvatskoj, ona jača, izbija, cvjeta, divim joj se. To je snaga koja leži u mudrosti i znanju, u vjeri u svoje sposobnosti, u ono božansko u nepoznatom, snaga koja ne dopusta biti ušutkana", istaknula je.

Scenarij, uz redateljicu, potpisuje i Frank Graziano, producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara).

Producent filma Danijel Pek kaže kako je izbor "Murine" u program festivala u kojem su bili velikani Krsto Papić i Vatroslav Mimica lijepo priznanje tom filmu i suvremenom hrvatskom filmu u cjelini.

"Murina je izuzetno zahtjevan film; koprodukcija četiri zemlje, šest produkcijskih kuća i mnoštva prijatelja i dobrih kolega", dodao je.

Glavne uloge nose Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić i Cliff Curtis.

Gracija Filipović rekla je kako je, s obzirom na to da je Murina ujedno i njeno prvo iskustvo snimanja dugometražnog filma, to bilo definitivno nezaboravno, ne samo zbog stečenog glumačkog iskustva već i zbog ekipe koja joj je bila velika podrška tijekom cijelog snimanja i bez koje film ne bi bio moguć.

"Posebno me veselio rad sa snažnom ženskom ekipom i to na filmu u kojem je riječ o borbi glavne junakinje protiv ovdašnjeg mentaliteta i starih tradicija koje često sputavaju mlade ljude u samoostvarenju i napredovanju", napomenula je.

Vjeruje kako su, iako je film rađen na našim prostorima, seksizam i šovinizam prema ženama prisutni svugdje u svijetu pa će se i strana publika poistovjetiti s tematikom.

Leon Lučev pamti snimanje kao intenzivno iskustvo, fizički zahtjevno (jedan dio filma snimali su pod morem, roneći na dah), uzbudljivo i lijepo, u odnosu na lokacije na kojima smo snimali, Hvar, Kornati, Dubrovačko otočje.

"Film koji se bavi obitelji, odnosima i ide u emotivnu dubinu ima potencijal da dopre do većeg broja gledatelja, te da bude emotivno razumljiv svima. Cannes je najveći svjetski filmski festival i prisustvo na njemu daje veliku vidljivost filma, pa samim time i mogućnost da Murina obiđe kina na svim kontinentima", ocijenio je.

I za Danicu Ćurčić, kao dansku glumicu s balkanskim korijenima, snimanje je bilo fantastično iskustvo. "Posebna je privilegija snimati film u uvjetima neopisive ljepote hrvatskih otoka... Tematika obitelji uvijek je zanimljiva za svakoga od nas i zahtjeva od glumca da duboko zaroni u to duboko plavo", rekla je.

Po njezinim riječima, čak i u najljepšem raju kakav nam je prikazan, odjednom shvaćamo da je nažalost sve, kao i čitava zemlja, na prodaju i zato ovo nije samo priča o odrastanju i sazrijevanju mlade žene, već istovremeno i priča o zemlji vođenoj od strane muškaraca, koja postaje jeftina roba u čeljustima suvremenog kapitalizma.

Antoneta Alamat Kusijanović film je 2017. godine nekoliko mjeseci razvijala na canneskoj rezidenciji Cinéfondation, te u sklopu programa First Films First i Jerusalem Film Laba.

Film je financijski podržao Hrvatski audiovizualni centar kroz oba programa državne potpore te Hrvatska radiotelevizija.

"Film je spoj svega odličnog što nudi Hrvatska: izuzetna redateljica, odlične glumice i glumci, kreativno razvijana aktualna tematika, jaka produkcija, prekrasni prizori, financijska potpora za proizvodnju od oba programa HAVC-a i međunarodna suradnja", izjavio je ravnatelj HAVC-a Chris Marcich.

U autorskom timu filma su još i Helene Louvart (direktorica fotografije), Ivan Veljača (scenograf), Amela Bakšić (kostimografkinja), Snježana Gorup (majstorica maske), Julij Zornik (dizajner zvuka), Vlado Gojun (montažer), Poster (vizualni efekti) te Evgueni Galperine i Sacha Galperine (skladatelji).

Program "15 dana autora" održava se paralelno s festivalom u Cannesu, a u sklopu tog programa prikazuju se kratkometražni, igrani i dokumentarni filmovi sa svih strana svijeta.

Riječ je o programu koji još od 1969., kada je prvi put održan, svjetskoj publici predstavlja nova redateljska imena otkrivajući autore snažnih i jedinstvenih poetika, a u njemu su bili prikazivani i prvijenci Wernera Herzoga, Martina Scorseseja i Kena Loacha.

20. travanj 2024 00:11