StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPogađaju na 300 kilometara

Hoće li Joe Biden isporučiti Ukrajini rakete dugog dometa kojima mogu gađati Rusiju?: ‘Ukrajinci žele udariti Putinu u zube prije nego što dođe zima, a mi im to moramo omogućiti‘

Piše anita belak krile/sd
29. srpnja 2022. - 18:21

Članovi Zastupničkog doma američkog Kongresa koji su ovaj tjedan sudjelovali na povjerljivom brifingu o Ukrajini dobili su niz informacija o stanju na ukrajinskom ratištu, a u Kijevu je posebno odjeknula informacija sa tog brifinga koja kaže kako u Zastupničkom domu postoji sloga dviju političkih stranka oko slanja moćnih projektila dugog dometa ATACMS (Army Tactical Missile System), koji mogu pogoditi cilj na udaljenosti većoj do 300 kilometara, donosi Slobodna Dalmacija.

“Obje stranke u Kongresu SAD-a podupiru slanje u Ukrajinu projektila dugog dometa ATACMS – izjavila je za CNN Elissa Slotkin, zastupnica Demokratske stranke i članica Odbora Zastupničkog doma za obranu.

“Glavni razgovor na brifingu bio je o tome što još možemo i trebamo učiniti za Ukrajince, i to vrlo brzo, sljedećih tri do šest tjedana. Ukrajinci žele napredovati prema jugu i izvoditi tamo operacije, a mi želimo da budu što uspješniji - rekla je Slotkin čije riječi prenose i ukrajinski mediji.

„Ono što smo već čvrsto čuli od predsjednika Volodimira Zelenskog i danas smo potvrdili na brifingu: da Ukrajinci žele snažno udariti Rusiji u zube nekoliko puta prije nego što dođe zima, posebno ih napadajući na jugu – dodala je.

 Dosad su naime, Amerikanci uz raketne sustave HIMARS, koji su Rusima, kao ni jedno drugo oružje u Ukrajini utjerali strah u kosti, slali topničke rakete M30 i M31 s dometom do 70-80 kilometara. Čak i s tim manjim dometom HIMARSI su potpuno preokrenuli rat na istoku Ukrajine, a za njima je porasla potražnja i u drugim zemljama.

I prije je nego što je prva pošiljka HIMARS-a poslana u Ukrajinu, bilo je govora kako će biti isporučeni s najmoćnijim ATACMS projektilima, no nakon što je Rusija zaprijetila eskalacijom sukoba, Joe Biden je odlučio Volodimiru Zelenskom poslati samo M30/M31 GMLRS. Da su HIMARS-i, kojima su Ukrajinci od konca lipnja uništili preko 40 važnih ruskih skladišta streljiva i zapovjednih mjesta, postali teška noćna mora Rusima jasno je i iz nedavne naredbe ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua koji je generalima izdao zapovijed da je uništavanje raketa dugog dometa i topničkog oružja isporučenog sa Zapada, trenutno glavni prioritet rata.

U SAD-u ima dosta vojnih analitičara koji zagovaraju slanje dalekometnih ATACMS raketa i pozivaju predsjednika Bidena da to učini, no Bijela kuća još se oko toga nećka. Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan ponovio je prošli tjedan na Aspenskom sigurnosnom forumu da SAD neće osigurati ATACMS jer bi se oni mogli koristiti za napad na ruski teritorij, što bi još više eskaliralo rat.

 Američki politolog Ramis Yunus uvjerava pak kako ATACMS projektile trebalo poslati Ukrajincima i dopustiti im da udare na Krimski most.

"Ako im date HIMARS, zašto onda kažete 'pucajte na 70 km, a ne pucajte na 300 km'. Dajte im ono što trebaju, pokažite zube i onda vidite kako se Rusija ponaša. Dajte Ukrajini priliku da bombardira Krimski most. To se može napraviti u jednom danu. Zapad ima sve vojne i tehničke mogućnosti za to. Čim Krimski most bude bombardiran, vidjet ćete da se retorika Kremlja promijenila", izjavio je Yunus.

16. travanj 2024 10:49