StoryEditorOCM

HND dodijelio nagrade dubrovačkim novinarima Luku Brailu i Ilku Ćimiću

Piše DV
4. svibnja 2023. - 10:08

 Na Svjetski dan slobode medija Hrvatsko novinarsko društvo je 3. svibnja 2023. u Novinarskom domu u Zagrebu dodijelilo novinarske nagrade za 2022. godinu te Priznanje Milan Grlović zaslužnim članovima HND-a. Nagradu u rukama drže Dubrovčani Luko Brailo i Ilko Ćimić.

Priznanje Hrvatskog novinarskog društva Milan Grlović - nazvano po prvom predsjedniku HND-a -dodjeljuje se zaslužnim novinarkama i novinarima, članovima i članicama HND-a za dugogodišnji rad i značajan doprinos razvitku novinarske organizacije i ugledu profesije te jačanju medijskih sloboda; novinarkama i novinarima koji su se istaknuli u radu i aktivnostima HND-a. Odluku o dodjeli Priznanja Milan Grlović donio je Središnji odbor HND-a.

image

Zagreb, 030523.
Godisnja dodjela nagrada za najbolje novinarske radove povodom Svjetskog dana slobode medija u Hrvatskom novinarskom domu.
Na fotografiji: Luko Brailo.
Foto: Nera Simic/CROPIX

Nera Simic/

 

LUKO BRAILO

Kolega Luko Brailo jedan je od simbola Hrvatskog novinarskog društva u kojem je aktivan gotovo 40 godina. Bio je na raznim dužnostima, počevši od temeljnog, dubrovačkog ogranka, preko županijskog vijeća do Izvršnog i Nadzornog odbora HND-a. Kolega Brailo predsjeda sjednicama Skupštine HND-a više od dva desetljeća, mirno, razumno i pravedno. U svom je radu uvijek zastupao interese društva i novinarske profesije, a posebno je do izražaja došlo njegovo znanje i savjeti u dramatičnim trenucima za HND, poput onoga kada je Društvu prijetio gubitak imovine. Uvijek je djelovao tako da je pridonosio razrješavanju problema s kojima su se novinari i novinarke te HND u cjelini susretali.

Luko Brailo rođen je 1950. godine u Dubrovniku. U novinarstvu je od 1974. godine, kada je počeo raditi u Dubrovačkom vjesniku. Više od 20 godina radio je u dubrovačkom dopisništvu Slobodne Dalmacije, gdje je obavljao brojne poslove, od izvjestitelja, reportera, komentatora do šefa dopisništva. Početak napada na Dubrovnik dočekuje u Dubrovniku i dijeli sudbinu svojih sugrađana sve vrijeme opsade.

Nakon Slobodne Dalmacije jedno vrijeme radio kao novinar i urednik dubrovačkog dopisništva Jutarnjeg lista, a pisao je i za tjednik Feral Tribune.

Godine 1995. dobio je nagradu HND-a Zlatno pero, a 2004. Joško Kulušić Hrvatskog Helsinškog odbora za doprinos zaštiti ljudskih prava na području medijskog djelovanja. Dobitnik je Spomenice Domovinskog rata i Plakete Južnog bojišta HV-a. HAZU je u Zborniku "Konavle u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti" objavila njegov rad "Prevlaka je bila izlika za agresiju na jug Hrvatske", dok je u Zborniku o Boki kotorskoj HAZU-a objavljen njegov rad "Položaj Hrvata u Crnoj Gori/Boki kotorskoj od 1991. do 1997.".

Primjer je brojnim generacijama kolegica i kolega kako treba djelovati u društvu na korist cijele novinarske zajednice. Posebno se zalagao za jačanje HND-a na terenu osnivanjem podružnica u lokalnim sredinama i borio se za sigurnost medijskih radnika. Luko Brailo vrsni je novinar koji je svojim bogatim profesionalnim i životnim iskustvom, znanjem te neprocjenjivim savjetima uvijek rado stoji na dispoziciji mlađim kolegicama i kolegama. Smatramo da je kolega Brailo svojim radom, primjerom i ponašanjem zaslužio ovo časno priznanje. Član je Hrvatskog novinarskog društva od 1984. godine. 

image

Zagreb, 030523.
Godisnja dodjela nagrada za najbolje novinarske radove povodom Svjetskog dana slobode medija u Hrvatskom novinarskom domu.
Na fotografiji: Ilko Cimic.
Foto: Nera Simic/CROPIX

Nera Simic/

Nagrada Marija Jurić Zagorka za internetsko novinarstvo otišla je u ruke našemu Ilku Ćimiću koji se od 2022. godine temeljito bavio regulatorima financijskog tržišta – Hrvatskom narodnom bankom (HNB) i Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga (HANFA) te agencijama za naplatu potraživanja.

No krenimo redom. 

Ćimić je u više od 50 tekstova objavljenih na portalu Index.hr istražio i dokazao kako je u posljednja dva desetljeća u HNB-u bilo pravilo, a ne izuzetak, da zaposlenici tog regulatora trguju vrijednosnim papirima banaka za čiji su nadzor bili zaduženi. Nakon niza napisa, HNB je promijenio regulativu, a HANFA preuzela istragu, koja je pokazala da su zaposlenici HNB-a zaista trgovali vrijednosnim papirima banaka koje nadziru, ali nisu pronađeni dokazi za tzv. povlašteno trgovanje.

Ćimić je pritom sve vrijeme bio na udaru kritika i vladajućih i regulatora, koji su se našli pogođeni takvim napisima. 

U veljači 2022. objavio je da je Roman Šubić, viceguverner HNB-a, godinu prije kupio vilu u Zagrebu ispod cijene, odnosno za 230 eura po kvadratu, i to od agencije za naplatu potraživanja. Time je otvorio još jednu temu – da upravo HNB već godinama ne želi dovršiti zakonski prijedlog za nadzor nad agencijama za naplatu potraživanja.

U lipnju 2022. kolega Ćimić objavio je da je čak 89 zaposlenika HANFA-e trgovalo vrijednosnim papirima suprotno Zakonu o tržištu kapitala i tako otkrio veliku aferu državnog regulatora, koji je zadužen za vrijednosne papire i financijska tržišta te određuje je li bilo nedopuštenog trgovanja vrijednosnicama, sukoba interesa, trgovanja povlaštenim informacijama ili općenito kršenja Zakona.

Državna je revizija nekoliko mjeseci nakon toga provela nadzor nad HANFA-om i potvrdila pisanje Indexa. 

Potkraj 2022. godine kolega Ćimić objavio je i da su iz agencije za naplatu potraživanja B2 Kapital u javnost procurili osobni podaci o više od 77.000 fizičkih osoba. Bilo je to najveće curenje osobnih podataka u Hrvatskoj do kojeg ne bi došlo da je poslovanje tih agencija regulirano zakonom. Također, dokazao je da su banke, iako to nisu smjele, davale osobne podatke svojih klijenata agencijama za naplatu potraživanja. 

20. travanj 2024 02:54